Прокуратурата иска лиценза на ЧЕЗ

Юлиан Христов 19 февруари 2013 в 12:01 3219 3

Прокуратурата ще предложи отнемане на лиценза на ЧЕЗ.

Това каза на пресконференция прокурор Георги Камбуров по време на брифинг Върховната административна прокуратура (ВАП).

Днес бяха обявени първоначалните резултати от проверката на актовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Прокуратурата поиска и глоби заради констатирани нарушения в трите електроразпределителни дружества (ЕРП). На фона на проверката на Прокуратурата, е изискан и докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). На база на този доклад, се констатира, че ЧЕЗ системно заобикаля правилата за възлагане на обществени поръчки. 

Установено е, че при подмяната на електромери, дружеството не съставя констативни протоколи за това какво трябва да бъде сменено и какво е сменено.

В момента са възложени редица проверки, които ДКЕВР трябва да извърши и при една от проверките е констатирано именно нарушението със смяната на електромерите, посочи той.

Прокуратурата счита, че законът е нарушен и с предложенията, които даваме, караме ДКЕВР да спазва закона, и да действа според закона.

Прокурор Камбуров е участвал в проверката на дейността на ДКЕВР. Той заяви, че по отношение на системните нарушения на отделните ЕРП-та е направен извод, че трябва да се направи предложение от прокуратурата да бъде открито производство за отнемане на лиценза на ЧЕЗ – двете дружества.

„Целта на проверката е да се установи законността на дейността на ДКЕВР и ЕРП-тата. При проверката са установени редица нередности, свързани с контрола по приемането на инвестиционните разходи, тези разходи пряко се отразяват на цената на електроенергията”, каза прокурорът. 

Установена е една много тромава система при подаването на жалби от потребителите. Ако ЕРП-то не желае да извърши проверка по даден сигнал, жалбата остава някъде.

Проверката на прокуратурата е показала, че приватизационните договори на електроразпределителните дружества са сключени по пазарни цена, обясни прокурор Веселин Найденов, участвал в проверката. Проверява се и дали това, което реално е инвестирано от всяко дружество, съвпада с това, което е декларирано пред ДКЕВР, обясни Найденов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!