Президентът иска международна ревизия на енергийния сектор

Юлиан Христов 19 февруари 2013 в 12:17 2204 6

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев поиска да се направи цялостен преглед на състоянието на енергетиката в страната като бъде направен и международен одит. 

"Очаквам сто процента прозрачност в енергетиката чрез открит дебат и международен одит", каза пред журналисти държавният глава.

"Енергийният сектор е проблемен и ние трябва да вземем правилното решение. Какво правим, за да решим проблема в енергетиката? Ще накажем един, но това не е достатъчно. Трябва да се проследи цялата верига. Взимайки правилните решения, ще бъдем много напред, а няма да се върнем 20 години назад. В енергетиката не е трудно да се подредят нещата правилно. Аз съм привърженик на прагматичните и обективните решения", заяви пред журналисти президентът.

"Вместо хората да хвърлят домати и камъни, вратите на парламента трябва да бъдат отворени за тях", допълни той. 

Плевнелиев е категоричен, че правото на избор на доставчик ще доведе до огромен ефект за потребителите. Хората имат право на избор и на прозрачност. "Очевидно този сектор не е управляван добре. Тогава – посочете кои са проблемите", каза Плевнелиев.

Президентът посочи, че от един лев от сметките за ток на потребителите, 0,6 стотинки отиват за ЕВН, 0,9 стотинки отиват за ЧЕЗ. Къде отиват останалите стотинки? В НЕК, ДКЕВР, БЕХ – попита той.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!