Бунтове в Русия: Полицията в Дагестан откри огън на протест срещу мобилизацията в Ендирия, сблъсъци в Махачкала

Красимир Крумов 25 септември 2022 в 18:02 25505 19

Кадри от бунта в Дагестан.

Снимка Telegram / Спросите у Расула

Кадри от бунта в Дагестан

Полицията в Дагестан е използвала оръжие, за да умиротвори участници протест близо до село Ендирия, съобщиха очевидци в руския сегмент на социалните мрежи. Няма пострадали, а стрелбата е била във въздуха. Появиха се и записи от демонстрация в столицата на републиката Махачкала. Там се готви палатков лагер и "майдан" до отмяна на мобилизацията за населението на Кавказ. "Русия нападна Украйна, ние не сме слепи!" - крещят жените на Дагестан.

„Дагестан бързо се превръща в „най-проблемния“ регион в Русия“ – коментира в Туитър в неделя ситуацията беларуският журналист Тадеуш Гичан, който публикува и видео от събитието. „Участниците в протеста излязоха на улицата, за да защитят "своите съпрузи, братя и синове“ – допълва Гичан. Според независими един от друг източници жители на републиката са се събрали на протест на магистралата Хасавюрт-Махачкала близо до село Ендирия. Демонстрантите са блокирали трафика в посока Махачкала.

Тадеуш Гичан пише, че край селото се чуват изстрели от картечница и автомати. Според руските медии изстрелите са във въздуха. В протестите участват и жени. Предполага се, че в тях са се включили около 100 души. На място са пристигнали чиновници от местните органи на властта, в някои от клиповете се чуват искания към властите.

В мрежата се появи и друго видео, на което се вижда как протестиращи жени изразяват недоволството от мобилизацията. Според местни портали присъстващата на място полиция се е опитала да разпръсне противниците на мобилизацията.

Дагестан е автономна република, която е част от Руската федерация. Граничи с Азербайджан, Чечня и Грузия. На изток има излаз на Каспийско море. По-голямата част от жителите са последователи на исляма.

Според рускоезичните канали в Телеграм е възможно митингът в Ендирия да не е кратък инцидент, а част от започващ мащабен протест. В интернет се появиха кадри с протестиращи жени в столицата Махачкала, на тях се вижда как полицията се опитва да арестува протестиращите. 

People gather in #Makhachkala, #Dagestan. pic.twitter.com/ctnUdRISPX

Ситуацията в Махачкала изглежда нещо повече от мимолетен гняв и страх за близките. Жени, изправени лице в лице с униформен полицай му казват: "Русия нападна Украйна. Русия се намира на чужда територия. Ние не сме слепи. Не на войната!" - скандират дагестанките. Местният канал в Телеграм "Утрото на Дагестан" излезе с призив за дългосрочен протест до отмяната на мобилизацията за жителите на Кавказ. В обръщение към народа на Дагестан Путин е наречен опашка на псе.

"Събираме се тук не за да се разотидем след няколко часа – събираме се, за да направим майдан, да опънем палатки и да съберем на този майдан целия Дагестан – дотогава, докато изцяло не бъде отменена мобилизацията за Кавказ. 

Докато тази куча опашка Путин лично не го обяви по телевизора. Лично.

Нито крачка назад!

Излизаме с целия град.

Твърде дълго мълчахме, и именно затова сме довели нещата дотам, че властите да унищожават нашите деца. Дойде време да поставим всичко по местата с помощта на Аллах!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2805

21

Едър Вредител

26.09 2022 в 06:38

Ей тия лоши хора що не отидат доброволно да мрът в Украйна,ми се бунтуват човека не можа да си довърши чаламбата в бункера сега сърдит и незадоволен ше трябва на фронта да ходят личните му ибрикчии и чаламбаджии

4738

18

Того

26.09 2022 в 05:11

Добре! Тези може да са от първите, които ще напуснат федерацията.

6386

17

Zlatko

26.09 2022 в 00:12

Във въздуха ще стрелят я, защото стрелят ли на месо ще е краят. Я ще гръмне мавзолеят, заради турист с чалма, отдаващ почит на Ленин, я самолет ще излети без да е запалил двигателите си. А и султана край Босфора ще се разсърди……

318

16

Valioka

25.09 2022 в 21:40

Баращия си малкийо (бармалейко, де), ти сега какво се дръвчиш?... За тридневната операция ли те е яд, за сгромолясването на любимата ти армия ли, за обявената мобилизация очевидно поради невъзможността рашистите да се справят със ситуацията ли, за това че русняците не искат да ходят на война и да умират ли?... За какво точно, баращия се...

6386

15

Zlatko

25.09 2022 в 21:34

Diogen, той не пълни гащи, има си куфар. Даже в командировки хади с него, не ползва тоалетни, а в куфара.

924

14

Diogen

25.09 2022 в 21:30

Ботоксовият идиот е скрит в секретен бункер, напълнил гащите от протестите срещу мобилизацията. Дали ще го пуснат да излезе оттам, или направи ще му извият врата?

9347

13

Анализи

25.09 2022 в 20:42

Путлер яко го е закъсал щом се изправя срещу народа си. Дори Хитлер не си е позволявал това.

1035

12

Niko Kolev

25.09 2022 в 20:20

За мюсюлманите обидата на "куче" е все едно те кълне.