Башкортостан се вдигна на бунт и стресна Кремъл (видео)

OFFNews 17 януари 2024 в 16:35 11919 10

бунт
Бунтът пред съда в Башкортостан.

Драматични събития се случват днес в автономната република Башкортостан, която е част от Руската федерация. Местни жители се вдигнаха на бунт руското правосъдие и се стигна до сблъсъци с полицията.

Няколко хиляди души днес се събраха пред сградата на Баймакския съд в Башкортостан в деня на обявяването на присъдата на известния активист Фаил Алсинов. Той беше осъден на четири години затворническа колония по дело за подбуждане към омраза и беше задържан под стража. Камионът с Алсинов обаче не можа да напусне територията на съда в продължение на няколко часа - протестиращи блокираха пътя, започнаха сблъсъци с органите на реда.

Алсинов, който през 2020 г. защити един от уникалните древни хълмове в страната Шихан Куштау, беше осъден заради своя реч си на митинг срещу екологичните последствия от златодобива в страната.

"Всички, които дойдоха да ме подкрепят, на всички вас, много ви благодаря. Никога няма да забравя това. Не признавам вината си. Винаги съм се борил за справедливост, за моя народ, за моята република. Ще се видим отново. Не очаквах това, разбира се. Прокурорът поиска наказателна колония за четири години, но ми дадоха колония на общ режим за четири години. Ще обжалваме", казва той в записа, публикуван от RusNews.

Стотици хора се събраха пред сградата на съда и по време на предишните заседания. Днес обаче дойдоха много повече хора и  отказаха да се разпръснат. Протестиращите скандираха "Позор!".

Служители на ОМОН с щитове и палки изтласкаха тълпата от портата, през която трябваше да мине камионът с Алсинов.

Според съобщения в медиите по време на сблъсъците с протестиращите служителите на реда са хвърлили в тълпата няколко шашки, съдържащи дим и сълзотворен газ. Съобщава се също така, че няколко души са били ранени, а в сградата на съда е пристигнала линейка.

В крайна сметка протестиращите започнали да се разпръскват, след като бащата на Алсинов се включил в преговорите с органите на реда. Според някои съобщения им е било обещано, че в този случай няколкото задържани ще бъдат освободени. Камионът с активиста напусна съда под аплодисментите на останалите протестиращи.

Полицията е образувала наказателно дело за масови безредици, съобщава Ufa1.ru, като се позовава на началника на обществения съвет към Министерството на вътрешните работи на републиката.

На кадри, публикувани от Телеграм канала Куштау Байрам, се вижда как служителите на реда бият протестиращите с палки.

Делото срещу активиста е образувано през август миналата година, след като ръководителят на Башкортостан Радий Хабиров подаде жалба срещу него.

През април 2023 г. Алсинов участва в митинг срещу незаконния добив на злато в Зауралието, който води до унищожаване на земеделски земи и замърсяване на водите.

Според разследването той "произнесъл реч на башкирски език, съдържаща твърдения, които дават негативна оценка на групи хора.

Говорейки на митинга, Алсинов заяви, че докато башкирите се бият в Украйна, в Башкортостан им се отнемат земите.

"Тези, които добиват злато в Башкортостан и унищожават природата, след това ще могат да се приберат в родината си, докато последиците от добива на злато ще засегнат местните жители. Арменците ще отидат в родината си, руснаците ще се приберат в своя Рязан, татарите - в своя Татарстан. Ние няма да можем да се преселим, нямаме друг дом, нашият дом е тук", е казал Алсинов на митинга .

Привържениците на активиста смятат, че наказателното дело срещу него е "отмъщение за Куштау", пише Idel.Realii. Алсинов бе един от защитниците на хълма Куштау от разкриването на проект за производство на сода там.

През 2019-2020 г. заради Куштау в региона избухна мащабен конфликт между Башкирската содена компания, местните власти и жителите. В подножието на планината бе изграден палатков лагер, който впоследствие бе разпръснат от полицията, а няколко десетки активисти бяха задържани.

В крайна сметка защитниците на Куштау се наложиха и на хълма бе даден статут на защитена природна територия.

До 2020 г. Алсинов бе съпредседател на забранената впоследствие организация "Башкорт".

"Той организираше различни събития за защита на башкирския език. Активно се противопоставяше на разработването на различни кариери и рудници. Защитаваше интересите на местното население. Честно казано, той е участвал в почти, вероятно, във всички екологични протести, които са се провеждали на територията на Република Башкортостан", каза адвокатът му.

Публикация в защита на Аслинов публикува в социалните мрежи сподели музикантът Моргенщерн, който е роден в Уфа и е наполовина башкир. Той сложи на профила си своя снимка с традиционна башкирска шапка и снимка на паметника на башкирския национален герой Салават Юлаев.

Междувременно Следственият комитет на РФ потвърди, че в Башкортостан е образувано наказателно дело срещу участниците в митинга в Баймак.

Правоприлагащите органи са образували дела по членове за "организиране и участие в масови безредици" (части 1 и 2 от член 212 от Наказателния кодекс) и "използване на насилие срещу представители на властта" (част 1 от член 318 от Наказателния кодекс).

Според разследването акцията е била планирана от неизвестни лица, които са изпратили съобщения в социалните мрежи и месинджъри с "призиви към населението на републиката да излезе на протестни действия в близост до Баймакския районен съд по време на съдебното заседание по наказателното дело по обвиненията срещу Аслинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

615

10

швейк

18.01 2024 в 10:31

Айде сега протестиращите по уазките и на фронта. Там ще се погрижат за тях. Явно орките си заслужават съдбата и няма причина да ги съжаляват. Биеш се срещу хора, които искат същото като теб - да са свободни от блатния ботуш, а после искаш някой да те чуе...

870

9

Constanza

18.01 2024 в 00:52

Башкирите се оказаха най-будни в империята.

1000

8

Зла свекърва

17.01 2024 в 22:52

Русия е класическа колониална империя. Центъра консумира благата на колониите, без никаква мисъл за екологичните последици, които ги отнася местното население, в същото време праща местното население да мре за измислените войни на центъра. Създава свой руски елит, който да управлява колониите, държи свои съдилища и свои армейски части, които да потушават всяко недоволство там и задушава като огромен паяк развитието на регионите.

Оказва се, че башкирите имат злато, но за тях остава само замърсената околна среда. Златото отива при Путин, за да има средства за оръжие, за неговия личен лукс и за подаръци на любовниците и клиентелата му.

345

7

Джендо Джедев

17.01 2024 в 21:48

На крепостниците лека-полека почва да им писва. ;)

4038

6

Moirae

17.01 2024 в 18:08

Как могат да търпят да избиват с предимство техните децата, за сметка на етническите руснаци, които кремъл не изпраща на фронта и на първа линия в боя.

2099

5

Mateevk

17.01 2024 в 17:26

Всичко е кристално ясно! Злият подъл Запад е организирал всичко това и на участниците им е платено в долари и евро.

305

4

Старик

17.01 2024 в 17:23

И тва е Нищо, чакайте да видите Дагестан, а Защо Не и Чечня...... Дон Кадиров отдавна се Пазари с Американците от США.......

305

3

Старик

17.01 2024 в 17:21

Да, да, Башкористан е Виновен, че пУтя им Изби Цели Села с Младежи в СЛАВНА УКРАЙНА, без да могат дори да ги погребат! Башкористан е Виновен, че СИСТЕМА основана на ЛЪЖА, СТРАХ, ПОДЛОСТ И КОВАРСТВО, КОРУПЦИЯ и др., съвсем Логично и Естествено се РАЗПАДА на Съставни части като съветския съюз, Бетер.!..... Че в Най Богатата на Нефт и Газ страна Огромная, населението МРЪЗНЕ и излиза на улицата с на картончета изписано SOS пУтин, ПОМИГИТ, СТУДЕНО Е! А, цар Високо, а Бог е Сатаната сталин на икона в псевдо православно езическа като църква Изографисан.!.....

400

2

демотиватор

17.01 2024 в 17:16

"Алсинов заяви, че докато башкирите се бият в Украйна, в Башкортостан им се отнемат земите."

Ами да спрат да се бият с тези, дето нищо лошо не са им направили (украинците), и да си уредят сметките с тези, дето им съсипват територията (орките), според новината (ジ)
 
X

Да помогнем на украинските деца!