Азербайджан: Мошеникът Сорос и арменското лоби ни клеветят за перачницата

OFFNews 06 септември 2017 в 15:41 8400 5

Снимка Президентство на Азербайджан

Само преди две години Алиев нямаше нищо против да провежда официални срещи с Джордж Сорос.

Пресслужбата на президента на Азербайджан Илхам Алиев излезе с доста недипломатично становище по разкритията около т. нар. "Азербайджанска перачница". Позицията бе изпратена до OFFNews от посолството на кавказката държава.

Във вторник в статия на британския "Гардиън" се разкриват схемите за това как европейски политици са получавали пари от управляващия елит в Азербайджан. Става въпрос за 2.9 милиарда долара, с които е плащано на изтъкнати европейци, купувани са луксозни стоки и са били изпирани пари чрез мрежа от почти непрозрачни британски компании. Сред замесените в аферата се твърди, че е и съпругът на шефа на ЮНЕСКО Ирина Бокова Калин Митрев.

Според позицията на властите в Баку обаче цялото мащабно разследване е скалъпено и зад него слоели мръсните интереси на милиардера Джордж Сорос и арменското лоби. Единственото доказателство в тази посока е, че една от авторките на разследването в Гардиън е с арменско име.

Предлагаме ви цялата позиция на пресслужбата на Илхам Алиев и на помощника му Али Хасанов:

1) Съобщение на пресслужбата на президента

05.09.2017 г. [14:25]

Пресслужбата на президента на Република Азербайджан прави следното изявление относно доклад на Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност (OCCRP), публикуван на 4 септември 2017 г., и статии, публикувани на базата на този доклад от BBC News (под заглавие „Азербайджан управлява таен мръсен фонд на стойност 3 млрд. долара“, 5 септември 2017 г.) и вестник „Гардиън“:

Заявяваме, че нито президентът на Република Азербайджан, нито членове на неговото семейство са свързани по някакъв начин с обвиненията, отправени в тези статии. Усилията за свързване на президента и семейството му с този въпрос са напълно неоснователни, предубедени и провокативни.

Знаем, че именно Джордж Сорос и неговите поддръжници, които имат международна репутация на измамници, мошеници, фалшификатори и лъжци, и които действат срещу Азербайджан и неговото ръководство, са лицата зад тази кампания.

Мръсните действия на Джордж Сорос трябва да бъдат сериозно разследвани. Арменското лоби, което предприема съгласувани действия заедно с него, провежда мръсна кампания срещу президента на Азербайджан и семейството му. Но въпреки техните усилия, тази кампания не води до резултати. Фактът, че един от съавторите на статията, публикувана от вестник „Гардиън“, е арменката Дина Нагапетян, още веднъж показва, че тези мръсни обвинения същевременно са още едно отвратително действие на световния арменцизъм.

2) Изявление на Али Хасанов, помощник на президента на Азербайджан, отговарящ за обществено-политическите въпроси

05.09.2017 г. [15:06]

Баку, 5 септември, AZERTAC

В изявление, направено пред AZERTAC, помощник на президента на Азербайджан, отговарящ за обществено-политическите въпроси Али Хасанов коментира доклад на Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност (OCCRP), разпространен в чуждестранните медии.

Али Хасанов заяви:

– Бързото развитие, независимата вътрешна и външна политика на Република Азербайджан, която е конституционна, демократична държава, сериозно засяга някои заинтересовани среди, особено Армения и арменското лоби. Доклади, съдържащи предубедени твърдения и субективни възгледи на непрозрачни организации като OCCRP, създадени да обслужват известни цели, се подготвят по заповед на анти-азербайджански центрове и мрежи и след това се разпространяват в световните медии.

Основната цел на тази кампания е да навреди на стабилната репутация на Азербайджан и да създаде отрицателна нагласа към страната в международен мащаб. Кампанията е насочена и към известни личности – обществени и политически фигури, длъжностни лица, експерти, които имат приятелско отношение към Азербайджан и правят положителни коментари за развитието на страната, обществения и политическия живот, икономическите постижения, като по този начин се поставя под съмнение дейността на тези фигури.

Разследванията разкриха, че един от основните автори на доклада, изготвен от OCCRP, е с арменско гражданство. В същото време един от съавторите на статията, публикувана от вестник „Гардиън“, е Дина Нагапетян, арменска гражданка. Арменското лоби и представителите на анти-азербайджанските мрежи и медии, които са повлияни от арменското лоби, допринасят за широкото разпространение на този материал в световните медии.

Бих искал да подчертая, че и в миналото са се появявали подобни предубедени твърдения срещу Азербайджан, неговия президент и членове на неговото семейство, както и че е имало усилия да се организира мръсна кампания срещу нашата държава, но тези, които са поръчали и извършили тези кампании, не са успели да постигнат целите си.

За пореден път заявяваме, че обвиненията, отправени от OCCRP, са предубедени, неоснователни и провокативни и са част от мръсна клеветническа кампания, организирана от известни кръгове срещу Азербайджан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

5

Hissarion

07.09 2017 в 09:58

Сорос и Путин са архизлодеите, които имат пръст във всяко зло по света. В случая те са се обединили, за да наклеветят семейство Алиеви, защото им завиждат за хубавите статуи, които са направили из Баку.

12078

4

Вал

06.09 2017 в 21:49

"Единственото доказателство в тази посока е, че една от авторките на разследването в Гардиън е с арменско име."
Вие четете ли какво сте написали?! А опитвате ли да осмислите написаното?...риторичен въпрос