Армията в Нигер свали президента и взе властта: отваря се възможност за влияние на Русия

OFFNews 27 юли 2023 в 08:29 4642 0

Поддръжници на президента Мохамед Базум демонстрират в столицата Ниамей в негова подкрепа, 26 юли 2023 г.

Снимка БТА/АП

Поддръжници на президента Мохамед Базум демонстрират в столицата Ниамей в негова подкрепа, 26 юли 2023 г.

Армията взе властта в Нигер. В телевизионно обръщение военните обявиха, че президентът Мохамед Базум е отстранен от власт и че всички институции и държавните граници ще бъдат затворени до второ нареждане, предаде БТА. Посланието прочете в ефира на националната телевизия полк. Амаду Абдраман.

"Решихме да сложим край на режима, който познавате заради влошаването на ситуацията със сигурността и лошото управление - казва той от името на Национален съвет за родината, заобиколен от деветима офицери.  - Всички институции временно прекратяват работа. Затворени са всички граници по суша и въздух, въведен е и общонационален полицейски час от 22:00 до 05:00 ч. до второ нареждане."

Военните предупреждават никакви чужди власти да не се опитват да се намесват. Заявяват, че гарантират неприкосновеността на Базум.

Завземането на властта от военните би означавало седми пореден преврат в Западна и Централна Африка от 2020 г. досега. То може да усложни усилията на Запада да помогне на страните от региона на Сахел (страните на юг от Сахара) да се борят с джихадисткия екстремизъм, който през последните десетина години излезе от границите на Мали и се разпространи и на тяхна територия, отбелязва Ройтерс.

Нигер е бивша френска колония без излаз на море. Страната се превърна в ключов съюзник в борбата с екстремизма за западните сили, които се сблъскват с все по-голямата враждебност на новите хунти в Мали и Буркина Фасо. Нигер е и важен съюзник на ЕС в борбата с незаконната миграция от Субсахарска Африка към Европа. Миналата година Франция прехвърли в Нигер войски от Мали, след като отношенията на Париж с временната власт в Бамако се изостриха. Поради подобно напрежение Франция изтегли и специалните си сили от Буркина Фасо.

Избирането на Базум беше първото демократично предаване на властта в държава, преживяла четири преврата от получаването на независимостта си от Франция през 1960 г.

От 2012 г. САЩ са похарчили около 500 милиона долара за подпомагане на нигерските сили за сигурност.

През април Германия обяви, че ще участва в тригодишна европейска военна мисия за подобряване на способностите на армията на Нигер.

Базум беше единствената надежда на Запада в региона на Сахел. Голяма част от отделения от Франция, САЩ и ЕС ресурс за региона, отиде именно за Нигер и укрепването на силите му за сигурност“, каза пред Ройтерс Улф Лесинг, ръководител за сахелската програма на германската политическа фондация „Конрад Аденауер“. Според него всеки преврат открива възможност за Русия и други играчи да разширят влиянието си в Нигер.

Телевизионното обръщение на военните беше направено няколко часа след като военнослужещи от президентската гвардия блокираха президентския дворец в нигерската столица Ниамей, където задържаха президента и семейството му. В ръцете на метежниците е и вътрешният министър, отбелязват агенциите.

Преди това канцеларията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, съобщи, че ръководителят на световната организация е разговарял по телефона с Базум.

Мохамед Базум и Антъни Блинкън. Снимка: БТА/АП

Подкрепа за Базум и демокрацията в Нигер обяви и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който също след телефонен разговор с Базум настоя за незабавното освобождаване на президента. Американският дипломат №1 посочи, че бъдещето на партньорството между Вашингтон и Ниамей в сферата на сигурността ще зависи от това дали Нигер ще продължи да се управлява демократично.

„Дали това на практика е преврат или не, не мога да кажа, нека юристите да се произнесат, но несъмнено всичко това представлява опит за силово завземане на властта и нарушаване на конституцията“, каза Блинкън на пресконференция в новозеландската столица Уелингтън.

Великобритания осъди опитите за подкопаване на стабилността и демокрацията в Нигер и добави, че внимателно следи събитията в столицата на западноафриканската държава.

Метежа на военните в Нигер осъдиха още Франция, ЕС, регионалната организация ЕКОВАС и Африканският съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!