Африканският съюз: Предложението на Путин за зърното не е достатъчно. Трябва мир в Украйна

OFFNews 28 юли 2023 в 22:05 3241 1

Асумани

Снимка БТА

Азали Асумани

Председателят на Африканския съюз (АС) Азали Асумани определи предложенията на руския президент Владимир Путин да доставя зърно на Африка като недостатъчни и заяви, че е необходимо прекратяване на огъня в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В заключителното си обръщение на срещата на върха Русия-Африка той добави, че Путин е показал готовност да преговаря с Киев, но посочи, че сега трябва и "другата страна" да бъде убедена.

Владимир Путин каза пред африканските лидери, че Русия е готова да доставя зърно на Африка, част от което - безплатно, след като миналата седмица отказа да удължи срока на Черноморската зърнена инициатива, която позволяваше на Украйна безопасно да изнася зърно от пристанищата си въпреки войната.

Това развитие, както и последвалите руски бомбардировки на украинските зърнени силози, предизвикаха рязко повишение на цената на зърното в световен мащаб.

"Руският президент демонстрира, че е готов да ни помага в областта на зърнените доставки. Д№а, това е важно, но може и да не е съвсем достатъчно. Трябва да постигнем примирие. Президентът Путин ни показа, че е готов да води диалог и да търси решение. Сега трябва да убедим другата страна", бе категоричен Асумани. 

Путин заяви пред африканските лидери, че Киев е този, който отказва да преговаря с него по силата на указ, издаден в Украйна малко след като през септември руският президент обяви, че анексира четирите украински области, които Москва контролира частично.

Русия отдавна казва, че е отворена за разговори, но на тях трябва да бъдат отчетени "новите реалности" на терена.

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли идеята за сключване на примирие точно сега, което би оставило под руски контрол близо една пета от страната му и би осигурило на руските войски време да се прегрупират след 17 месеца на изтощителна война.

Африканските страни са доволни от резултатите от срещите с представители на Русия на срещата на върха в Санкт Петербург, заяви Асумани.

"Вярвам, че ни очакват успехи. И ние сме много благодарни, доволни сме от резултатите от нашите срещи", добави ръководителят на Африканския съюз.

Участниците в руско-африканската среща на върха се договориха да помогнат на африканските страни да придобият продоволствена независимост, се посочва в заключителната декларация, приета в края на събитието. Целта е "да се улесни придобиването на продоволствен суверенитет и сигурност от африканските държави, преди всичко от страните, които са нетни вносители на храни, включително чрез сътрудничество, насочено към развитието на собствено устойчиво селскостопанско производство в Африка, включващо трансфер на технологии", се казва в документа.

Участниците в срещата на върха са се договорили и да си сътрудничат в областта на превенцията на природните бедствия и епидемиите, показва декларацията.

Освен това те ще работят за справедлив енергиен преход. "Да се насърчи балансираното разпределение на рисковете и отговорностите между производителите и потребителите на енергийни ресурси, за да се подкрепят развиващите се страни в Африка, както и да се стимулира справедливият енергиен преход и съответното международно сътрудничество".

Декларацията от втората руско-африканска среща на върха съдържа и споразумение за "иницииране на създаването на постоянно действащ механизъм за руско-африкански диалог на най-високо равнище". Той ще координира усилията в борбата срещу тероризма и екстремизма, екологичните проблеми и въпросите на продоволствената и информационната сигурност, както и ще координира съвместното участие в програмите на Африканския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

1

ob1

29.07 2023 в 08:50

"Другата страна" е съгласна да преговаря в секундата, в която фашистите се приберат в блатото. Ако сами не се приберат ... ами да кажем, че ги изтикват.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика