5.50 долара за парче от руски Су-25СМ. Артефакти от войната в Украйна заляха колекционерския пазар

Красимир Крумов 20 юни 2022 в 08:19 5718 1

Надупчена от куршуми в района на Харов каска СШ-68, сух порцион или част от свален руски щурмовик - има за всекиго по нещо.

Снимка OFFNews / eBay

Надупчена от куршуми в района на Харков каска СШ-68, сух порцион или част от свален руски щурмовик - има за всекиго по нещо.

Парче от фюзелажа на свален Су-25СМ на Въздушно-космическите сили на Руската федерация се продава в портала за онлайн търговия eBay за 5.50 щатски долара. Пощенска марка с трактор, теглещ танк, струва 17.99 долара, а класиката “Русский военный корабль иди на х*й” се предлага, в зависимост от това дали е отделна марка, блокче или сет от марки, на цени между 10 и 80 долара, но има и комплект за 4400.

Продавачът на парчето от най-новата модификация на руския щурмови самолет Су-25 е с псевдоним Sovtube, поддържа “магазина” UEmineral и се ползва с висока репутация в eBay. Преди нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари т. г. е търговец на минерали и късчета руди, реализирал вече над 17 хиляди продажби. Сега пак продължава да предлага азурити, шунгити и прочие камъчета, интересни за колекционери по целия свят, но вече има и нова стока - трофейни парчета от руска военна техника, унищожена от Въоръжените сили на Украйна.

Sovtube описва късчето метал, голямо малко повече от педя като автентичен отломък от сваления на през март край селцето Бабинци щурмови самолет. Парите, получени от продажбата на това, както и други подобни късове метал от същата “витрина” ще отидат изцяло за подкрепа на украинската армия, уверява продавачът. Купувачите, дори тези, които купуват минерали, показват емпатия с Украйна и украинския търговец и в коментарите си за вече приключени сделки приключват със “Слава на Украйна”. Парчетата от същия Су-25СМ, върху които има част от букви или номера са по-скъпи, а фрагментите върху които си личат детайли от петолъчката или други символики на руските въоръжени сили са оценени между 1250 и 1990 долара.

За ок. 1000 долара в друга витрина може да се купят шлемове на пилоти от свалени хеликоптери Ка-52. “Нова доставка, от района на Славянск.” - се казва в описанието на артефакта, като продавачът отбелязва, че е “рядък екземпляр, свалени са едва 300 хеликоптера”. Стойката за картечницата на въпросния Ка-52 струва 299 долара. Стоманена руска каска, употребявана от 60-те години до днес, модел СШ-68 с няколко перфорации и статус “употребявана” е била използвана за последен път в сражение в района на Харков.

Опаковката на “сух пакет” - дневния порцион на войник от руската армия, празна от района на Буча, струва 35 долара. Пълният пакет със сухари, бисквитки, пастетчета - общо всичко 2.1 килограма, опаковано по поръчка на “Военторг” в Москва струва 155 долара въпреки надписа, че не може да бъде продаван. Продава се без кибрита и алкохола, които не могат да бъдат изпратени. Тубичка с брандиран крем за бръснене на руските войници, намерен в района на Буча е 25 долара. Има още термогащи, наричани някога “наполеонки”, мъжко бельо с дълги крачоли, принандлежали на руски войници, както и тениски, пагони, боксерки и прочие вещи, произведени по поръчка на армията.

Интерес към трофейните предмети има, някои от тях изчезват ден-два сед обявата им за продан, за това е много вероятно няокй да купи и прострелян от куршум лаптоп “Asus” за 300 долара, и акумулатор от самолет Су-25 за 75 долара, или пък дъска от щайга за патрони - 130 долара.

Има и неща, брандирани за да се продават. Хит по продажби е “тениската на З еленски”, която се предлага на средна цена 20 долара и поне на снимките изглежда като тази на украинския президент Володимир Зеленски.

Най-скъпият предмет по аукционите, свързан тематично с войната в Украйна е картината на Марио Мендоса “Свобода за Украйна”, за която някои правят паралел с “Герника” на Пабло Пикасо, нарисувана през май 1937 година след унищожителните бомбардировки над Герника, мирното баско село в Испания, което германските съюзници на Франко сриват със земята в гражданската война. Платното на Мендоса се продава за близо 95 хиляди долара. Масло със Зеленски в стил Че Гевара на неназован автор е 950 долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

1

alfakentavur

20.06 2022 в 08:52

Записвам се от сега за копие от смъртната маска на Путлер.
Не, даже го искам замразен в карбон като Хан Соло. Но без опция за събуждане :)