5,5 години строг затвор. Осъдиха руски доброволец за грубо пререкание с командира

OFFNews 11 януари 2023 в 15:51 5454 9

Когато обявили мобилизацията Лешков сам отишъл във военния отдел да се запише войник.

Гарнизонният военен съд в Одинцово осъди на пет години и шест месеца затвор при строг режим военнослужещия - доброволец Александър Лешков, който през ноември повиши тон, блъсна с ръце и пусна кръгче цигарен дим в лицето на полковник от руската армия по време на свада в учебния център „Патриот“.

Случаят се разчу след като в социалните мрежи се появи запис, направен по време на строеви преглед във воинската част в близост до храма на руската армия в Москва. На забележката на старши офицер за строевата подготовка на мобилизирани доброволецът Лешков казва:

„Ние на фронта в маршова стъпка ли ще ходим? За какъв *** тогава го правим това? Това е профанация. Имитация на стрелби, имитация на обучение. Защо стреляме по въображаема пехота на противника, къде са мишените, които се вдигат, излизат, защо тренировките по стрелба ги правим на танков полигон? „По въображаемия противник – огън!“ И всички – та-та-та-та-та-та. Два пъти на прострелване и веднъж на учебно контролни стрелби. Вие саботирате указа на главнокомандващия. Вас трябва да ви арестуват. Вас и целия щаб. Да се извикат представители на военната прокуратура и на върховното командване и да им се каже какво става тука“.

Вместо с командването обаче прокуратурата се захваща с военнослужещия Лешков. Повдигат му обвинение и за повишаването на тон на офицер, и за езика който използва и за използване на физичека сила.

"Защо не ни дават армейски бронежилетки, а тая китайска чек*я? Обяснете ми! С клас на защита в най-добрия случай 4+", пита редникът. В следващия момент пуска цигарено димно кръгче в лицето на офицера, офицерът посяга да го бутне и запаснякът отговаря с изблъскване в гърдите. Офицерът, подполковник Денис Мазанов, от своя страна го заплашва: „Глупак, аз съм майстор на спорта, такива като тебе просто ги смачквам“. Три дни след случая, на 16 ноември Лешков беше арестуван.

В хода на съдебното дирене Александър Лешков не се призна за виновен. В обвинителния акт, внесен в съда се казва, че той „по обиден начин, с нецензурни думи, изразил към служителите на военното поделение, включително подполковник Мазанов (подполковник Денис Мазанов), недоволството си от организацията на службата, осигуряване на облекло и противопожарна подготовка.

"Редникът умишлено пусна дим от цигара в лицето на офицера, заради което той го отблъсна с ръка, след което редникът удари подполковника с юмрук в гърдите", цитира ТАСС текста на документа.

На Лешков бяха повдигнати обвинения по два члена от Наказателния кодекс на Руската федерация – за насилие над висшестоящ военнослужещ по време на мобилизация и за обиад на началник. Адвокатът на заасняка Анри Цискаришвили каза по-рано, че Лешков е семеен човек, има жена и две деца. Освен всичко друго при обявяването на мобилизацията мъжът отишъл като доброволец да се запише във военната комисия. Присъдата на Одинцовския военен съд беше приета с неодобрение в руските социални мрежи.

В края на декември 2022 година Магнитогорския гарнизонен военен съд изпрати в следствения арест мобилизиран старши сержант, който на 23 декември преби до смърт своя командир капитан Г., също мобилизиран. Срещу него е повдигнато обвинение, за което го очакват до 15 години затвор. Сержантът се нахвърлил на командира си на пияна глава докато пътували в купето на щабен вагон на военен ешелон на гара Мисяш в Челябинска област.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

9

Джендо Джедев

11.01 2023 в 18:42

Хахахаха, някакъв хомофобски и расистки руски винкел се отвинтва на тема "омразна реч" и "предателство"... Хахахаха! :D

-5840

8

Да интересни текстове има там. И за предателство и за разпространяване на омразна реч, дискриминация, опит за въвличане на България във война. Интересно четиво е, дано и разните партиици го четат.

865

7

Constanza

11.01 2023 в 17:11

И без това нали не са във война, няма да го разстрелят за "байряма". :)

345

6

Джендо Джедев

11.01 2023 в 17:08

Ако го беше гръмнал, щеше да получи 7 годинки. Аз бих си направи байряма! ;)

-1655

4

ob1

11.01 2023 в 16:41

Винкел, тоя орк не пречи на мобилизацията, даже се опитва да постигне по-добри резултати... Пък ти така и така си отворил НК виж там какво пише по темата за предателство :)

15914

3

поп Дръвчо

11.01 2023 в 16:16

Ще отърве кожата друг път. Просто го дават на Пригожин.

-5840

2

У нас е по- строго


Чл. 367. (1) Който не изпълнява разпорежданията, свързани с подготовката и провеждането на мобилизация, или пречи на нейното нормално провеждане, се наказва с лишаване от свобода от една до осем години, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

865

1

Constanza

11.01 2023 в 15:54

Ами тъкмо ще отърве кожата.