Найденов звънял на журналистка, за да защити договора за Фейсбук

OFFNews Последна промяна на 31 август 2012 в 17:15 8360 7

Темата на първото предаване е „Големите проблеми с малките поръчки в министерството на земеделието
Темата на първото предаване е „Големите проблеми с малките поръчки в министерството на земеделието". Снимка: Никола Ончев

 

 

Комуникацията с Кристина Спасова беше много интересна – първоначално тя казваше, че ще ни отговори писмено. Но тя не ни отговори писмено как точно е разбрала за обществената поръчка за изработка на профили на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в иначе безплатните Фейсбук и Туитър. Ние бяхме задали такъв въпрос към нея.

Това съобщи Мариана Конова от агенция БГНЕС в предаването „Разследване на седмицата“, което се излъчва на живо едновременно на сайтовете наOFFNews.bgОтворен парламент,Pressclub.bgГневни млади хора,„Сега“ и БГНЕС, както и по OFFRoad Radio.

Темата на първото предаване е „Големите проблеми с малките поръчки в министерството на земеделието".

По време на предаването стана ясно, че министър Мирослав Найденов е провел телефонен разговор с журналистката, в който се опитал да обясни аргументите на МЗХ за сключването на договора.

В момента, който ние потърсихме Кристина Спасова за коментар, в Министерство на земеделието бяха разбрали за нашите въпроси. От МЗХ започнаха да ни търсят и да се оправдават, че трябва да се даде шанс на младите хора, обясни Конова.

Таня Петрова от вестник "Сега" коментира, че двете бивши служителки и собственички на фирма "Кей Ем Ком" са набор 87-88.  

Интересно е, че финансовото състояние в Търговския регистър и на двете фирми е напълно еднакво, регистрирани са на една и съща дата, с едни и същи приходи и разходи. За мен това е една лесна схемичка, каза Петрова.

86 610 лева за софтуер за моментни съобщения

Главният редактор на OFFNews.bg Владимир Йончев обяви и новото разследване на екипа на медията: 86 610.20 лева са дадени за “Внедряване на софтуер за моментни съобщения, аудио и видео комуникация за всеки служител от отделите „ОППМРСР“ и „ДПМРСР“.

Префърцуненият термин „софтуер за моментни съобщения“ всъщност значи инсталиране на програма от типа на Skype, ICQ, MSN Messenger, Yahoo Messenger или който и да е от техните безплатни аналози, каза Йончев.

Усвояването на държавни пари минава през Държавен фонд „Земеделие“, който е възложител на поръчката. За нея са били предвидени 90 000 лева. Оферта подава само една фирма и печели с цена 86 610,20 лева.Спечелилата фирма е “АЙ БИ ЕС БЪЛГАРИЯ “ ЕООД. Управляващ фирмата е Горан Ангелов. Собственик е АЙ БИ ЕС ГРУП – БЪЛГАРИЯ, в която Ангелов има 94%, а съдружник му е Мартин Маждраков с 6%. За да не се разчуе тайната, ДФ „Земеделие“ е сключил с „Ай Би Ес“ споразумение за конфиденциалност, обясни Йончев.

В предаването се включи и Горан Ангелов, управляващ фирмата „АЙ БИ ЕС БЪЛГАРИЯ“.

Той съобщи, че внедреният софтуер е IBM Sametime - корпоративна платформа на IBM.

От съображения за сигурност в Държавен фонд „Земеделие“ не може да се използва Skype, твърди Ангелов. 

Единичният лиценз за продукта струва около 100 евро, каза Ангелов.

IBM Sametime изисква сериозна инсталация, сериозен труд, твърди още управляващият фирмата „АЙ БИ ЕС БЪЛГАРИЯ“.

Сигнал на зрител

В предаването зрителката Десислава Танчева подаде сигнал, че няколко десетки хиляди лева са налети в предаването Агро пари по Нова телевизия, а то, според нея, има изключително ниска гледаемост. Танчева обяви и имената на две PR агенции, ангажирани с неуспешния проект - „Витоша“ и „Соника“.

Първи участници в предаването „Разследване на седмицата“ са:

Антоанета Цонева от „Отворен парламент“ –  блогът, който пръв разкри, че Земеделското министерство е дало 94 000 лева за изработка на профили на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в иначе безплатните Фейсбук и Туитър.

Мариана Конова от БГНЕС – информационната агенция, която разкри фирмата и хората, които са прибрали парите от странната поръчка.

Таня Петрова от „Сега“ – вестникът, който разкри, че спечелилата поръчката за Фейсбука фирма „Кей Ем Ком“ и 25-годишната й шефка Кристина Спасова, са се е сдобили с 2 апартамента и 166 ниви.

Владимир Йончев от OFFNews.bg – новинарският сайт, който разкри, че младата пиарка вече е собственик на завод в Берковица. Както и че Кристина Спасова е получила 35 000 лв., за да рекламира динозаври в с. Дорково. Парите са от ОП „Регионално развитие“, където Спасова е работила преди време.

Ето записа от предаването:

Watch live streaming video from angryyoungmen at livestream.com

Целият запис от радиото може да се чуе ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.09 2012 в 13:14

Добре ще е да се провери кой разреши износа на дърва за огрев за Гърция. Цените за българите скочиха веднага и се създаде проблем, който набира скорост. Нещата май пак сочат в посока министерството на Калинките?

02.09 2012 в 11:21

Някой може ли да даде логичен аргумент защо изобщо едно земеделско министерство има нужда от засекретени комуникации, вместо цялата работа на чиновниците да е публично достъпна? Кое в едно държавно ведомство - освен далаварките - има нужда от потайност? Аз, като данъкоплатец, искам да знам какво работят тези, на които плащам. Кое е тайна в земеделието - кадастъра на нивите, списъка на фирмите за дърводобив или статистиката за добитъка?

01.09 2012 в 22:45

Сигурно нещо съм изпуснал. Сега какво, вече всеки българин, който иска да прави бизнес ли ще получава по половин милион, като стане на 24? Ако ще е така, това не е ли работата на финансовото министерство, или на икономическото, или на социалното?
"Да подкрепим младите" е може би най-тъпата идея за кризисен пиар, която съм чувал. Особено в случай на чак толкова дебела издънка.

01.09 2012 в 10:24

Искам само да премахна заблудата. В стандартът за сигурност никъде не пише, че трябва да се ползва sametime на IBM Дори Горан Ангелов, шеф на IBS, каза че водещ в областта е Майкрософт. Колкото машинките в ЦРУ могат да четат Skype, толкова могат да четат и от sametime, както и от open source решенията, които се базират на публичен и частен ключ и една изтривалка, под която се крие истината за технологията която се държи от американското правителство уж от 70-те години на миналия, но всъщност се наложи със сървиз пак две на Windows 95, ноември 1996, с цел именно машинките да имат достъп в нарастващия дял тогава на интернет съобщенията. Параноята стига до там, че водеща българска финансова организация осакати преди няколко месеца при връзката си с друго ведомство наследен протокол за сигурност с мотив да е по стандарта и въобще не се съгласи в стандартен сигурен тунел да се пуска стария протокол за сигурност. Явно когато машинките нямат достъп, нещата не са по стандарт. Така, че моето мнение е сигурност се прави със собствен протокол за сигурност, собствена най-добре хардуерна стена. Също така от разговорът стана ясно, че е нарушен законът за обществените поръчки като е поръчан продукт на IBM. Това нарушение е толкова често, че чак е нормално. Същото се отнася за поръчката за Windows операционна система. В обществената поръчка не може да има марки. Същите параметри могат да се постигнат и от безплатни open source продукти, които поддържат openssl, който пък има FIPS стандартизация - признат е за годен за ползване в САЩ за гарантиране на сигурност на държавни ведомства. Както казах по-горе това всъщност гарантира достъпа на машинките, но пък процедурата е изрядна законово и няма основание вместо 1000-2000 лева за настройка да се дадат 86000.

31.08 2012 в 22:14

За държава като нашата,това е нормално!Но помислете и за друго.Приказката за това че"ВСЕКИ ОБИЧА АГНЕШКО"май важи и за министрите?

31.08 2012 в 21:25

Едно време, децата като хванат калинка, слагат я на пръстчето и запяват "калинке малинке, къде ще се оженя". Калинката литва на някъде и кандидат-булката и жениха знаят посоката. Днес нещата са други. Кандидат-булките и кандидат-младоженците отдавана са история и са заменени от кандидат-милионерчета. Новата песен е "Калинке малинке, къде ще стана милионер", а Калинките политат като изтребители в посока земеделското министерство на министър Найденов. Министерството на Калинките.

31.08 2012 в 18:50

Адмирации за това, което направихте! Вероятно това ще да е и мястото, където да споделим впечатления и предложения. Няма да ви хваля - приемете, че мога да продължа първото изречение с още 5-6 и ги заслужавате.
На последния останал във въздуха въпрос на г-н Йончев, защо не скайп, а "тази" програма/платформа: събеседникът ви от АйБиЕс ви отговори в разговора - има цял ИСО-стандарт за сигурността на информацията /разширете изобщо до "комуникацията"/ на определени нива - напр.в държавна администрация или МС или другаде. Въпреки че скайпът уж е с криптиран протокол /всъщност, и аз не знам откакто е "майкрософтски" какъв е и дали в АНС на Щатите онези машинки, които се задействат от определени думички, не го "четат" и него.../, явно е създаден "евро" вътрешен ред и за начина на комуникиране между различни нива потребители. Та, затова. Предполагам, че и в държавния апарат, както и във Вашата редакция, ползвате по някой /или доста/ Уиндоус, а не 100% Линукс, нали?
Предложения: бъдете по-кратки и организирани. Все пак, не е телевизия със заставки, вмъкнати репортажи и т.н. /но хубаво, че няма 5-минутка за реклами/. 2 часа с 4 човека рамо до рамо на столчетата, колкото и интересна да е темата, времето и часът просто ми разбиха програмата за късния следобед. Така е било и с други. Зрителите не надскочиха 400, въпреки, че поне 4 медии имаха разгласа за събитието.
След първия срив на видеото /хубаво, че радиопанела ми беше готов в съседен подпрозорец/ примерно 100 човека не се върнаха - броячът заспа ок.300. Значи и техниката трябва да е подготвена да поема начинанието.
Определението ми е "радио с видео" - важно ще е е какво и как се поднася. Иначе, любопитните сетне ще свалят записите - което тук е хубава практика на предоставяне. Но един път те ще подхранват темата във времето, друг път ще се пречупват в загуба на актуалност /и ще се превръщат в предъвкване/.
Можеше някои от преразказваните разговори /и питания/ с този или онзи, да бъдат озвучени с по минутка направен запис от телефон или интервюто и след това от студиото да продължаваше преразказа. Определено, вмъкнатите няколко разговора /телефон и скайп/ с пиарката, слушателката, шефа на айти-фирмата разнообразиха звученето.
На фона на първото начинание - това са дребни грапавини. Но ако формата ще се развива, трябва още техника, организация и дори малко "режисура".
Темата? Много добра си беше! В държава като нашата - теми за разследвания - за жалост, предостатъчно. Все нещо трябва да се подхване и развие. И да не спирате до тук!