Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

АЙ БИ ЕС: ДФ „Земеделие“ е банка, несериозно е да работи със Skype

Владимир Йончев 02 септември 2012 в 11:26 2648 1

Държавен фонд
Държавен фонд "Земеделие"

Ай Би Ес - България, която спечели поръчка на Държавен фонд "Земеделие" за внедряване на софтуер за моментни съобщения, изпрати прессъобщения до медиите във връзка с големия интерес към тази поръчка.

Управителят на фирмата Горан Ангелов се включи и в предаването "Разследване на седмицата". Записът от разговора с него можете да видите във видофайла в края на статията.

Публикуваме едно към едно и прессъобщениято на Ай Би Ес:

По повод журналистически интерес към изпълнен от нашата компания договор с Държавен фонд „Земеделие“ с предмет “Внедряване на софтуер за моментни съобщения, аудио и видео комуникация за всеки служител от отделите „ОППМРСР“ и „ДПМРСР“ на обща стойност 86 610.20 лева, бихме искали да предоставим следната информация:

 

Държавен фонд „Земеделие“ е една от най-големите разплащателни агенции в страната, като чрез него българските фермери получават финансово подпомагане по линия на държавните помощи, по предприсъединителна програма САПАРД, по мерките от Общата селскостопанска политика (ОСП) и Общата рибарска политика (ОРП) на Европейския съюз (ЕС), както и от Програмата за развитие на селските райони. Структурата на фонда включва Централно управление и 28 областни дирекции. Фондът е акредитиран от Европейската комисия и дейността му трябва да отговаря на високи стандарти за качество и сигурност.

 

Публичните услуги като Skype, ICQ, MSN и др. са забранени за употреба в редица обществени институции, вкл. и в офисите на Европейската комисия, поради съображения за мрежова и информационна сигурност. Наред с това наличието на корпоративна платформа не позволява използването й за лични цели и разговори с хора извън работната среда, ограничава възможностите за злоупотреби, изтичане на информация и тъговски шпионаж.

 

Наличието на десетки безплатни приложения и информационно-технологични инструменти е удобство за съвременните граждани и осигурява равни възможности за достъп до информация и комуникация. Същевременно такива решения могат да бъдат заплаха за сигурността на компаниите и институциите и точно заради това в корпоративния и държавния сектор тяхната употреба се ограничава.

 

Поръчката включва доставка на лицензите, сървъри и 310 комплекта уеб камери и слушалки с микрофон за работните места на служителите, както и услугите, свързани с интеграция на системата в комуникационната инфраструктура на ДФЗ и обучение на администраторите. В рамките на договора има и поет ангажимент за 1 година поддръжка на цялата среда и 3 годишна поддържка на лицензите, които са вечни. Към днешна дата договорът е изпълнен, дължимата сума е платена и тече гаранционна поддръжка.

 

Внедреният от IBS – България софтуер е IBM Sametime, който представлява корпоративна платформа на IBM за обмен на корпоративни съобщения, провеждане на видео и уеб конференции, защитени разговори и трансфери на данни с висока степен на сигурност. Системата разполага с широк набор от функции, които далече надхвърлят възможностите на публични услуги – например системата е платформа за уеб конференции с поддръжка на видео и аудио трансфер, като включва и всички функции на виртуална класна стая. (пълно описание може да се намери на сайта на производителя IBM www.ibm.com/sametime). IBM Sametime използва собствен протокол за връзка между клиента и сървъра с криптиране на комуникационния канал.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews