"Младост" на протест: Спортна зала изниква под прозорците на блок

Юлиана Ончева, Владимир Йончев 01 юни 2015 в 11:30 18463 33

Схема на планираната спортна зала в "Младост". 1 е "Айс арена", 2 е мотопистата, а червеният триъгълник е бизнес комплекс. В синьо са новите улици, които ще се прокарат. Голямата сграда с паркинка е магазина Hit.

Стотици столичани в "Младост-3" се стягат за протест, обитателите на блок 326 са против планираното изграждане на спортна зала "Ледена арена" на метри от прозорците им. 

Залата, заедно с паркинга й, трябва да се събере на едно миниатюрно петно (номер 1 на схемата). До блока е предвидено друго спортно съоръжение (номер 2 на схемата). Жителите на квартала знаят, че това е мотописта, според главния архитект на столицата Петър Диков обаче съоръжението е футболно игрище. За достъп до него трябва да се построи и нова улица.

На празното петно, което е точно с големнината на отсрещния магазин "Хит" и паркинга му, трябва да има още булевард с 6 платна (в синьо на схемата). Това на практика е новото трасе на централния за "Младост" булевард "Александър Малинов". 

За да е презастрояването пълно, се предвижда още бизнес комплекс (червеният триъгълник на схемата). Входът към него не е откъм новото трасе на "Ал. Малинов", а от задната улица и се налага да се построи още една улица.

Така на площ, голяма точно колкото един хипермаркет и паркинга му, ще възникнат ледена пързалка, стадион, бизнес парк, булевард с 6 платна и 2 по-малки улици.

Ледената пързалка ще има трибуни за 1500 зрители - повече отколкото зала "Христо Ботев". При концерти "Христо Ботев" побира 4-5 000 души. Къде ще паркират тези 4-5 000 души остава загадка. От схемата изглежда, че паркингът събира около 30 коли.

Загадка е и къде ще паркират работещите в бизнес сградите.

Битката на хората с общината продължава вече над година и минава и през съдебната зала. В момента се очаква решението на Върховния административен съд, след като Административен съд - София оставя без разглеждане жалбата им срещу решението на Столичния общински съвет за изграждането на "Айс арена" и изменение на Подробния устройствен план(ПУП) за промяна в регулацията на бул. "Александър Малинов". 

Не може дори да не ни уведомят и да не обсъдят с нас подобно строителство до домовете ни, не сме ли хора, възмущава се един от засегнатите Владимир Икономов. Пред OFFNews той бе категоричен, че строежът на новата зала е незаконен, а пространството е било предвидено първо за парк, а след това за бензиностанция. 

Историята: 

На 29 май 2014 г. Столичен общински съвет (СОС) взима Решение № 311 за изграждането на две спортни зали – за зимни спортове и за спортни игрища, върху общински земи в непосредствена близост до 326-ти блок в „Младост-3”. Проектът „Ледена арена” е предвиден в непосредствена близост (на по-малко от 20 метра) западно от жилищния ни блок, а другата зала – южно от блока, обясняват ситуацията обитателите му. 

С решението на СОС е одобрен проект за Подробен устройствен план (ПУП) – изменение на план за регулация и застрояване /ИПРЗ/, който предвижда промяна в регулацията на бул. „Ал. Малинов”, като се измества част от трасето на булеварда и се обособяват нови квартали и промяна на застрояването в обхвата на плана. Два от новообразуваните квартали се преотреждат за зала за зимни спортове и зала за спортни игрища. 

Изменението на трасето на бул. „Ал. Малинов” води и до изменение на конкретни улици и кръстовища. 

Решението на общинарите е обнародвано в бр. 52 на „Държавен вестник” на 24 юни миналата година. Непосредствените съседи в блок 326 твърдят, че не са получили уведомление за предвидения строеж, а са научили за него случайно.

Според Икономов и до този момент те нямат никаква представа за вида на проектите, архитектурните планове, точното предназначение, брой места и т.н. на "Ледена Арена". 

Не е спазено изискването да има 500 метра отстояние на спортни обекти, явяващи се източник на значителен шум, от жилищен квартал на населено място, категорични са обитателите на блок 326. Те твърдят още: Не е доказано, че с предвиденото строителство няма да се повишат пределно допустимите норми за шумово натоварване, като се вземе предвид, че обхватът на плана попада в зона „С1” с шум над 65 dB (децибела), а максималните гранични стойности на нивата на шума за жилищни зони и територии са 55 dB.

На всичкото отгоре теренът бил определен като зона за геоложки риск, което поставя под въпрос икономическата обоснованост на тези големи спортни съоръжения.

Административен съд – София, Второ отделение 41 състав, съдия Луиза Христова в „името на народа” на 12 февруари 2015 година отхвърли жалбата на блок 326 и прекрати производството по делото, а също ни осъди да заплатим на Столична община съдебните разноски. Въпреки всеобщото мнение за мудност и неефективност на българския съд, в този случай делото протече за по-малко от половин година, а решението се взе за 10 дни. По странен начин се изтъкна, че ние от блок 326 имаме само право на строеж, не сме собственици на земята под блока и следователно не би трябвало да се интересуваме от застрояването на съседното пространство, обясняват обитателите на блока. 

По думите им, ако се осъществи решение № 311 на Столична община, блок 326 ще бъде обграден от нови две улици и новото трасе на бул. „Ал.Малинов” (плюс ул. „д-р Атанас Москов” от изток) за сметка на съществуващите в момента зелени площи. Така те ще бъдат подложени "на силно замърсяване и шум от коли от всички страни, паркингите и шум от дейността на залите".

„Айс Арена” ще прегради плътно достъпа до светлина и въздух. Защо въобще е необходимо изграждането на залите, при положение че само на няколко километра оттук Зимният дворец в кв.”Студентски град” чака да бъде ремонтиран? Спортът е здраве, но в нашия случай е лишаване от здраве. След като на 200 метра от нас скоро и по най-бърз начин беше изградена градинка за кучета, защо да не бъде изграден на мястото на зелените площи непосредствоно до блока ни парк? И без това жк. „Младост” (който е вторият по-големина жилищен квартал в България) е лишен от достатъчно паркове и градини. Жителите на квартала знаят, че предвиденият голям „Източен парк” до „Младост-3” и „Младост-4” така и не е изграден и засега няма никакви усилия от страна на столичните власти това да се случи, обясняват още от блок 326.

На 27 февруари те подават жалба до Върховния административен съд, с която обжалват решението на първа инстанция.

След него ще последват протести, обяснява Икономов. 

Главният архитект на София Петър Диков обяснява, че съоръжението "Ледена арена" се реализира с помощта на световната ни шампионка по шортрек Евгения Раданова и с участието на Столична община

"Общината ще предостави терена, а Раданова и екипът й ще осъществят финансирането, изграждането и експлоатацията на съоръжението", обяснява Диков пред журналисти. Според него най-вероятният вариант за финансиране на залата да е по линия на европейската програма „Джесика" чрез Фонд за устойчиво градско развитие на София, разказва Диков още през 2013 г. 

Не е вярно, че "Ледена арена" се намира на 20 м от блока, през 1978 г. е имало проект за строеж на 4-етажна търговска сграда сграда на същото място, обясни Диков пред OFFFNews днес. Той е категоричен, че ще настоява строежът да се изгради. И разкрива, че игрищата пък ще се реализират с участието на Красимир Балъков, заради когото "Мерцедес" ще инвестират в проекта. 

По план пускането на "Ледена арена" трябва да съвпадне със старта на новата линия на метрото. Финансирането на проекта обаче все още не е отпуснато и той е на ниво идея. В съда. 

Евгения Раданова: Зад проекта стоят частни инвеститори

Евгения Раданова, бивш министър на спорта в служебното правителство на проф. Георги Близнашки, обясни пред OFFNews, че зад проекта стоят частни инвеститори и на този етап подробностите около архитектурния проект на залата няма да бъдат оповестявани. Това не е мой проект, но нямам нищо против името ми да бъде свързвано с него, щом става дума за доброто на спорта, категорична бе Раданова. Тя заяви, че знае за недоволството на хората в "Младост", но според нея е по-добре вместо бензиностанция, на мястото да се изгради спортна зала. Това е общинска земя и решението какво да се строи е на общината, коментира Раданова. Тя уточни, че ще се изчака решението на съда, преди което не може да се случва нищо. 

Кметът на район "Младост" Цвета Авджиева: Трябва да има спортна зала в "Младост"

В район "Младост" трябва да има спортна зала. Но хората трябва да бъдат спокойни - ще се спазят необходимите отстояния, няма да има разрешение за строеж, ако всичко не е според изискванията. Това заяви кметът на район "Младост" Цвета Авджиева. Тя призова да се изчака решението на втората съдебна инстанция, след което ще се обсъди проблема със строителството. 

Спортна зала или мол?

В "Младост" 3 има перфектно място за спортна зала. При другата спирка на метрото в "Младост" 3, която е по линията към летището, се е ширнало поле, докъдето погледът ти стига. От там до Горубляне са километри незастроена площ, достатъчно да се направи и Олимпийски комлекс, ако трябва.

Хората в квартала имат съмнения дали изобщо става въпрос за строеж на спортна зала или това е само легенда, за да се вземат европейски пари, с които да се построи мол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!