Ексклузивно На живо: Служебното правителство поема властта

Костов отговори на заплахите на "Лукойл": Покажете договорите с Русия и ще се види кой е прав

Владимир Йончев Последна промяна на 28 май 2015 в 10:56 45273 38

Иван Костов отговори на заплахите на "Лукойл", че ще дадат на съд ръководената от него Лаборатория за управление на рискове.

Във вторник Risk Managment Lab публикува анализ, в който описва, как "Лукойл" внася суровия петрол на изкуствено завишени цени, с което надува цената на горивата у нас, крие корпоративен данък и изнася капитали в Русия.

Вчера "Лукойл" разпространи прессъобщение, в което твърди, че анализът на Костов не отговаря на истината и заплаши бившия премиер със съд, защото накърнявал репутацията на компанията.

OFFNews изпрати въпрос до Иван Костов с молба да коментира твърденията на нефтената компания.

Ще приемем с благодарност всяка посочена неточност в данните ни, а дали има такава може да се разбере, ако "Лукойл" предостави копия от договорите си за внос на суров петрол. Тогава може да се разбере дали подадената от Агенция "Митници" информация е грешна и да се посочат  точните суми на завишаването на осчетоводените цени на суровия петрол над борсовите, пише в отговора си Иван Костов.

Бившият премиер призова председателя на Управителния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД г-н Сергей Михайлович Андронов да предостави на „ЛУР“ на НБУ копия от всички договори на Дружеството за внос на суров петрол от 01.01.2006 до 31.12.2014 г. и взетите счетоводни операции по тях.

Ако това не бъде направено, основателните ни съмнения ще останат. Те следва да бъдат потвърдени или отхвърлени от щателна проверка по документи на упълномощените за това български власти, смята Иван Костов.

Той е забелязал и едно интересно несъответствие в стил "гузен негонен бяга".

Заплахата за съд беше публикувана от „Лукойл България“ ЕООД. Това дружество обаче не е вносител на суров петрол. Сделките са на „LITASCO GROUP“, която не би трябвало да е в групата на Лукойл.

Ето и целия отговор на Иван Костов на запитването на OFFNews:

1. „Лукойл България“ ЕООД не е вносител на суров петрол в Република България. Сделките за вноса на суров петрол сорт Урал са между „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и „LITASCO GROUP“. В този смисъл МД „Основателни съмнения за ощетяване на Бюджета на Република България с цената на суровия петрол“ не се отнася до тази фирма от групата на Лукойл и тя не може да бъде страна на какъвто и да е дебат по повод нашия Доклад.

2. УПИЗ „Лаборатория управление на рискове“ на НБУ изразява основателните си съмнения за ощетяване на бюджета на Република България на основата на официална информация, коректно цитирана в доклада. Ще приемем с благодарност всяка посочена неточност или некоректност в тази информация и сме готови да дискутираме приложената от нас Методика, която е описана надлежно в Доклада, както и направените изводи. В тази връзка се обръщаме към всеки, който желае да провери нашите изчисления и анализ, да го направи.

3. УПИЗ „Лаборатория управление на рискове“ на НБУ се обръща публично към Председателя на Управителния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД г-н Сергей Михайлович Андронов с молба да предостави на „ЛУР“ на НБУ копия от всички договори на Дружеството за внос на суров петрол от 01.01.2006 до 31.12.2014 г. и взетите счетоводни операции по тях. След техният анализ ще бъдем готови да обявим, че:

a. подадената ни официална информация от ЦМУ на Агенция „Митници“ е погрешна или

b. да посочим точните суми на завишаването на осчетоводените цени на суровия петрол над борсовите.

4. В случай, че не бъде отговорено на молбата ни, основателните ни съмнения ще останат. Те следва да бъдат потвърдени или отхвърлени от щателна проверка по документи на упълномощените за това български власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.06 2015 в 12:24

40 и 41, мноо си прос.

31.05 2015 в 03:29

Тук Костов е прав. Не го защитавам, напротив, този боклук подари огромна част от България на гадове. Лукойл не е руска компания. През 2011 година Антон Тодоров в предаването "Диагноза" с Ифандиев показа документи как 75 % от собствеността на Лукойл е в ръцете на AIG Group Netherlands. А горното е конгломерат от 11 банки всички в ръцете на най- големият гад на света- циониста Ротшийлд. Лукойл ни граби това е ясно.Друг е въпроса, че редовно му трият видеата на Ифандиев, защото истините там са много вредни за сатанинския елит, управляващ света http://noligarh.com/%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0 %B8%D1%82%D0%B8%D1%8F-%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%B2%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%BD%D0%BE/
https://www.youtube.com/watch?v=upN6R6KlK5w

30.05 2015 в 20:27

Лицемер! Tа нали той подари Нефтохима на руснаците! Тц тц тц...

29.05 2015 в 19:44

№35-Планът "Ран Ът" не беше осъществен в България.Ченгетата от бкп/бсп не допуснаха това да стане.Ако беше осъществен ,нямаше сега да сме най-бедните в ЕС..."никът" ти ми звучи много пошло,и пиши на кирилица,по-културно е...

29.05 2015 в 16:17

Троловете на ДСБ, СДС и РБ цъкат минуси на поразия, щом се пише против командира на изгорялата казарма! Сигурно се надяват да спечелят някой лев, но освен тиквен медал и най-много първа награда к*р с брада, друго надали ще намажат! и ВИЕ СТЕ ОТ 90%-от идиотите и полуидиоти, които населяват милата ни родина, и заради които няма да се оправим в близките 50 години! Както казваше Саксофонски, трябва да се смeни чипа на Бай Ганя, иначе оправия няма да има!

29.05 2015 в 15:10

Аз пък съм убеден, че са настъпили нечий интереси на Костов и той за това изведнъж се сети да прави анализи на неща, които всички ги знаеха от години. Убеден съм, че сега Лукмас ще се споразумеят тихомълком с Вачето и след 2 седмици никой даже няма и да си спомня тази история, а всички ние ще продължим да си караме със скъпия бензин.

29.05 2015 в 10:10

всичко е много просто. държавата трябва да направи както това направи румъния - за непазарно поведение глоби с няколко стотин милиона евро Лукойл и показа, че там има държава. Тук това не може да стане, защото някой играят карти с ръководството на комбината. впрочем поставени ли са и работят ли измервателните уреди или гювеча продължава?