Ексклузивно Иван Калчев - Глиги: Връщам се, за да участвам в същата война, но с други средства

Костов отговори на заплахите на "Лукойл": Покажете договорите с Русия и ще се види кой е прав

Владимир Йончев Последна промяна на 28 май 2015 в 10:56 46183 38

Иван Костов отговори на заплахите на "Лукойл", че ще дадат на съд ръководената от него Лаборатория за управление на рискове.

Във вторник Risk Managment Lab публикува анализ, в който описва, как "Лукойл" внася суровия петрол на изкуствено завишени цени, с което надува цената на горивата у нас, крие корпоративен данък и изнася капитали в Русия.

Вчера "Лукойл" разпространи прессъобщение, в което твърди, че анализът на Костов не отговаря на истината и заплаши бившия премиер със съд, защото накърнявал репутацията на компанията.

OFFNews изпрати въпрос до Иван Костов с молба да коментира твърденията на нефтената компания.

Ще приемем с благодарност всяка посочена неточност в данните ни, а дали има такава може да се разбере, ако "Лукойл" предостави копия от договорите си за внос на суров петрол. Тогава може да се разбере дали подадената от Агенция "Митници" информация е грешна и да се посочат  точните суми на завишаването на осчетоводените цени на суровия петрол над борсовите, пише в отговора си Иван Костов.

Бившият премиер призова председателя на Управителния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД г-н Сергей Михайлович Андронов да предостави на „ЛУР“ на НБУ копия от всички договори на Дружеството за внос на суров петрол от 01.01.2006 до 31.12.2014 г. и взетите счетоводни операции по тях.

Ако това не бъде направено, основателните ни съмнения ще останат. Те следва да бъдат потвърдени или отхвърлени от щателна проверка по документи на упълномощените за това български власти, смята Иван Костов.

Той е забелязал и едно интересно несъответствие в стил "гузен негонен бяга".

Заплахата за съд беше публикувана от „Лукойл България“ ЕООД. Това дружество обаче не е вносител на суров петрол. Сделките са на „LITASCO GROUP“, която не би трябвало да е в групата на Лукойл.

Ето и целия отговор на Иван Костов на запитването на OFFNews:

1. „Лукойл България“ ЕООД не е вносител на суров петрол в Република България. Сделките за вноса на суров петрол сорт Урал са между „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и „LITASCO GROUP“. В този смисъл МД „Основателни съмнения за ощетяване на Бюджета на Република България с цената на суровия петрол“ не се отнася до тази фирма от групата на Лукойл и тя не може да бъде страна на какъвто и да е дебат по повод нашия Доклад.

2. УПИЗ „Лаборатория управление на рискове“ на НБУ изразява основателните си съмнения за ощетяване на бюджета на Република България на основата на официална информация, коректно цитирана в доклада. Ще приемем с благодарност всяка посочена неточност или некоректност в тази информация и сме готови да дискутираме приложената от нас Методика, която е описана надлежно в Доклада, както и направените изводи. В тази връзка се обръщаме към всеки, който желае да провери нашите изчисления и анализ, да го направи.

3. УПИЗ „Лаборатория управление на рискове“ на НБУ се обръща публично към Председателя на Управителния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД г-н Сергей Михайлович Андронов с молба да предостави на „ЛУР“ на НБУ копия от всички договори на Дружеството за внос на суров петрол от 01.01.2006 до 31.12.2014 г. и взетите счетоводни операции по тях. След техният анализ ще бъдем готови да обявим, че:

a. подадената ни официална информация от ЦМУ на Агенция „Митници“ е погрешна или

b. да посочим точните суми на завишаването на осчетоводените цени на суровия петрол над борсовите.

4. В случай, че не бъде отговорено на молбата ни, основателните ни съмнения ще останат. Те следва да бъдат потвърдени или отхвърлени от щателна проверка по документи на упълномощените за това български власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!