"Лукойл" заплашва Иван Костов със съд след доклада за надутите цени на петрола

Юлиана Ончева Последна промяна на 27 май 2015 в 16:50 8981 17

"Лукойл" ще съди Иван Костов, заради доклада на ръководената от него Лаборатория за управление на риска, според който компанията завишава изкуствено разходите си със стотици милиони. Това съобщиха от "Лукойл България" ЕООД. 

"Разпространеният документ изобилства от неверни сведения и интерпретации, които допълнително деформират истината", твърдят от компанията.

Както OFFNews писа, руската компания надува цената на бензина и нафтата у нас, пести данък печалба и изнася капитали в Русия, сред които и част от събраното от българите ДДС върху горивата. Сортът петрол, с който работи рафинерията, е "Урал". Вместо това обаче за данъчни цели се смята цената на по-скъпия сорт "Брент", който няма никаква връзка с работата на "Лукойл".

Разликата между реалната цена на суровия петрол, който "Лукойл" е купил от Русия, и цената, която е отчел в България, е 13,27% за изследвания период между 2006 и 2014 г. (разликата варира между 6,68% и 15,61% в различните години).

Заради този финт "Лукойл" декларира средногодишно със 763,5 млн. лв. повече от реалните си разходи. С натрупване за периода 2006-2014 сумата е 6871.7 млн. лв.

От описаната схема може да се направи изводът, че за 9 години "Лукойл" е спестил 687 млн. лв. данък печалба.

Целия текст на анализа на Лабораторията за управление на риска можете да видите тук. 

От "Лукойл България" ЕООД днес пишат: 

Внасяният нефт тип Urals, който е основна суровина за преработка от Лукойл Нефтохим Бургас АД, се закупува от Лукойл Нефтохим Бургас на пазарни цени. Тези пазарни цени са нито по-високи, нито по-ниски от тези, по които друга рафинерия, намираща се на територията на Европейския съюз, заплаща за доставяния нефт тип Urals. 

В доклада цената на доставяния нефт Urals за Лукойл Нефтохим Бургас АД и вносът й, който е направен на територията на България, се съпоставя с котировката Br dtd. Всъщност, ценовата формула на доставяния нефт Urals е обвързана с котировката Ur rcmb. 

Котировките Br dtd и Ur rcmb представляват публикации на международно признат и използван в търговията с нефт и нефтопродукти борсов бюлетин Platts. През последните няколко години Ur rcmb е с около 1 долар на барел по-евтин от Br dtd.

Ur rcmb включва стойността на суровия нефт и транпортните разходи от пристанище Новоросийск през Бургас. Ценовата формула на доставяния нефт Urals на «ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас» включва отстъпка от котировката Ur rcmb, защото се редуцира стойността на транспорта от Бургас. Това още веднъж доказва, че рафинерията купува нефт по пазарни, а не по завишени цени.

На база статистика за последните 2 години средната стойност на:  котировката Br dtd = 86, 737 долара на барел;
котировката Ur rcmb = 85,789 долара на барел; средно доставна цена на нефт Urals до пристанище Бургас, включително всички разходи = 85, 680 долара на барел.
Тези факти са публикувани и достъпни за широката общественост.
Разпространението на сведения, които не отговарят на истината и накърняват бизнес репутацията на компанията, е наказуемо в съда. 

"Лукойл Нефтохим Бургас" има намерение да защитава бизнес репутацията си с всички допустими законови средства, включително пред българския съд, а при необходимост – извън страната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.05 2015 в 14:51

антоне,извинявай,но ме предизвикваш да ти кажа,че си много тъп!КТБ е окрадена от фирми,които са взимали кредити в особено големи размери и то без обезпечение.Тези фирми могат да бъдат разкрити ако правителството наеме някоя от известните разследващи фирми ,да тръгне по следите на окрадените пари.За погрома на КТБ не са виновни вложителите.Ченгесарските медии пак насочиха вниманието на ошашавения електорат в грешната посока!...Антончо,много си тъп!Гледай само ,ако почнат сериозно разследване да не излезе ,че и "началника "е в тази игра...

28.05 2015 в 11:51

да ама пред съда трябва да представят документи които да противоречат на казаното от Костов. Какво фолшиви документи ли ще представят?????

ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС Е- ПРОКУРАТУРАТА ЩЕ ЗАПОЧНЕ ЛИ РАЗСЛЕДВАНЕ НА ЛУКОЙЛ ВЪЗ ОСНОВА НА ИЗНЕСЕНОТО СТАНОВИЩЕ НА ЦЕНТЪРА НА КОСТОВ ИЛИ ЩЕ СЕ СПОТАЙВА?

28.05 2015 в 10:51

#10 "Ще повярвам в морала на "реформаторите", когато конфискуват крадените пари на Манго."

Кой го интересува на кого ще повярваш ти бе, путиноиден боклук...

28.05 2015 в 10:13

Лукойл много добре знаят при чие управление бяха ревизирани и обложени както трябва!

28.05 2015 в 08:36

Ще му накривят шапката на Костов. Няма да посмеят да заведат дело, защото ще трябва да извадят документи в своя защита, а там има много мръсотия. Единствено могат да разчитат на покровителство от страна на тези, в чиито джобове отива част от откраднатото, но това не е сигурна защита. Дори да започне дело прокурватурата ще замотае работите до пълна невъзможност да се разбере истината, а ако се стигне до съд случайния избор ще подбере нужния съдия и край на разправията.

Поздрав!

28.05 2015 в 08:08

"Това съобщиха от Лукойл България" ЕООД. "

Ама рафинерията не е Лукойл България ЕООД. Нещо гузен негонен се получи :)

28.05 2015 в 07:55

Снощи Михнева пропусна да назове името на защитеният прокурорски свидетел, които станал собственик на сградата на КТБ.Възможно е главният прокурор да е пропуснал да и даде тази информация.Предлагам да и помогнем на милата злобарка.

27.05 2015 в 20:44

Лукойл ще осъди Иван Костов когато си види ушите. Те пишат това което казва Иван Костов...а ЧЕ СА "НА ЗАГУБА" ОТ КАКТО РУСНАЦИТЕ СА В НЕФТОХИМА ГО ЗНАЕ ЦЯЛ СВЯТ..че парите от укрити данъци плюс печалбите отиват при путин, и това го знае цял свят. За какво се репчат тогава путинките от Лукойла? Защот си мислят, че вечно ще съдират по две кожи от българите. Е няма да стане. Скоро ще влязат и данъчни, и ревизори, и съдии изпълнители. Румъния как може? И ние скоро ще можем. 2015 Русия ке клекне. 2016 Лукойл ке легне.

27.05 2015 в 20:23

А аз пожелавам на Кюнеца дълъг живот, ама в килията, в крилото на бай Ставри.

ПП

Лайнярката №9 пак е изпяла поредния лозунг за възхвала на Драгалевския циганин.
Дано и тя доживее да види Манго в панделата.
Ама първо да му конфискуват парите, които открадна от КТБто и от приватизацията.

Ще повярвам в морала на "реформаторите", когато конфискуват крадените пари на Манго.

27.05 2015 в 19:57

Пожелавам му да е жив и здрав и много сили за да докаже правотата си.