Иван Костов разкри как "Лукойл" надува цените, крие данък и изнася капитали в Русия

Владимир Йончев Последна промяна на 26 май 2015 в 13:08 65683 102

Лабораторията за управление на рискове на бившия премиер Иван Костов публикува анализ, в който се разкрива как със съдействието на българската държава "Лукойл" изкуствено завишава разходите си за суровините, които внася.

Така руската компания надува цената на бензина и нафтата у нас, пести данък печалба и изнася капитали в Русия, сред които и част от събраното от българите ДДС върху горивата.

Сортът петрол, с който работи рафинерията, е "Урал". Вместо това обаче за данъчни цели се смята цената на по-скъпия сорт "Брент", който няма никаква връзка с работата на "Лукойл".

Пред митниците "Лукойл" не представя фактури на каква цена е купил суровия петрол. Вместо това представя таблица за борсовата цена на сорта "Брент". Разликата между борсовите цени на двата сорта е 2,41%, пише в анализа на Risk Management Lab.

Към борсовата цена се добавят и нереално високи според лабораторията на Костов разходи за транспорт и застраховки.

Така "Урал"-ът, който "Лукойл" купува излиза с 10,6% по-скъп, отколкото ако си беше купил "Брент".

Разликата между реалната цена на суровия петрол, който "Лукойл" е купил от Русия, и цената, която е отчел в България, е 13,27% за изследвания период между 2006 и 2014 г. (разликата варира между 6,68% и 15,61% в различните години).

Заради този финт "Лукойл" декларира средногодишно със 763,5 млн. лв. повече от реалните си разходи. С натрупване за периода 2006-2014 сумата е 6871.7 млн. лв.

Щетите

Най-напред години наред ние плащаме по-скъп бензин и дизел, отколкото е реалната му цена. Освен на джоба на всеки от нас това се отразява зле и на икономиката като цяло.

Спестена корпоративна печалба. От описаната схема може да се направи изводът, че за 9 години "Лукойл" е спестил 687 млн. лв. данък печалба.

Описаната от Иван Костов схема дава отговор на най-голямата мистерия в българската икономика - как така монополистът "Лукойл" редовно работи на загуба и има интерес да го прави, за разлика от една нормална фирма, която би затворила, ако все е на загуба.

И накрая - чрез тази схема "Лукойл" изнася в Русия ДДС, който би трябвало да остане в България, тъй като върху надценения суров петрол се начислява по-висок ДДС.

Посочената значителна добавена стойност, която е произведена и реализирана в България, не е обявена като такава, а като производствен разход, чрез завишаване на цената на суровия петрол. Осчетоводена като такъв производствен разход за суров петрол, добавената стойност е изнесена от страната. Тази добавена стойност не е обложена с ДДС и Корпоративен данък,

пише в анализа на Risk Management Lab.

Акумулираната разлика за периода възлиза на 1 145.3 млн. лева.

Изпълнителната и законодателната власти не отговориха в законно установения срок на официален сигнал за основателни съмнения за щети от завишаване цените на внасяния суров петрол сорт Урал,

се казва още в анализа на Лабораторията за управление на рискове.

Мерките, които Костов предлага

Лабораторията предлага на държавните институции 3 мерки за спиране на порочните практики:

1. Държавата да изиска фактурите, по които "Лукойл" е плащала суровия петрол, вместо да отбива номера с никого не интересуващите котировки на никого не интересуващия сорт "Брент".

2. АДФИ да извърши пълна проверка на доставките на петрол сорт "Урал" от приватизацията на Нефтохимически комбинат – Бургас досега, с цел да бъде определен размерът на умишлено занижените печалби и надвзетия възстановен данъчен кредит.

3. МФ и НАП да предявят иск към "Лукойл" и дъщерните фирми на ОАО Лукойл Москва, за нанесени финансови щети на бюджета.

Целия текст на анализа на Лабораторията за управление на риска можете да видите тук.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7443

102

Sin

20.11 2018 в 16:02

Какво значение има кой е продал Нефтохим, бе тролове. Заради продажбата на Нефтохим ли ЛукОйл не плаща данъци ? Или заради далаверките на ББ, БСП и ДПС ? Или искате да кажете, че сте готови во веки веков да им смучите гнусните далавераджийски номера, само и само защото Костов бил продал еди какво си еди кога си ?

3001

101

Sokratis

19.11 2018 в 07:31

Иван Костов е откровен лъжец. Той продаде "Лукойл Нефтохим" на "Лукойл" - Казахстан. Той допусна "Лукойл България" собственост на "Лукойл Юръб Холдинг" - Амстердам да е единствен дистрибутор на "Лукойл Нефтохим" и ако е честен, лаборанта да изследва на какви цени "Лукойл България" купува нефтопродуктите и с каква надценка ги продава за да се знае кой печели. И в двата случая обаче печалбата не отива в Русия. Това със Брента си е чисто подвеждане. Ако е така, цените на горивата щяха да са със 20 - 30 ЩД по високи, а те са със минимум 100 ЩД за тон за различните периоди сравнени с плацовите спот цени става дума за базовата цена /преди облагане/. Нямаше дизеловото гориво да е по скъпо от бензина.

11.02 2016 в 09:35

"Лабораторията за управление на рискове на бившия премиер Иван Костов публикува анализ, в който се разкрива как със съдействието на българската държава "Лукойл" изкуствено завишава разходите си за суровините, които внася." Не помниш ли, не помниш ли! Ти ли не си спомняш?! Кога излезе статията - след КТБ. Като ти затвориха кранчето от КТБ напомни на "Лукойл", че ти спряха комисионните!

23.11 2015 в 10:30

не беше ли иван костов човек, който продаде лукоил май не са сиплатили в пълен обем комисионните или в срок????!!

15.08 2015 в 11:34

още много може да излезе.... ако има живи некорумпирани ревизори

14.08 2015 в 10:06

Какви фактури, те нямат измервателени уреди на входа и изхода, по които да се отчита, колко вкарват, колко преработват и колко е готовата продукция.
България е разграден двор,

13.08 2015 в 20:52

Май дядо Ваньо вече писмено се е извинил на Луков.

12.08 2015 в 15:18

Ей сега НАП ще направи проверка на ... "лабораторията за управление на рискове", да не си помислихте, че на Лукойл?

И всичко ще е наред.

12.08 2015 в 13:57

Мамицата ви омразна мръсна руска!

10.08 2015 в 14:27

Цялата надежда на Европа е съсредоточена в Б.Б. и ГЕРБ. Без тях в България отново щеше да се управлява от прокремълските мекерета пръснати по целия политически спектър. Реформаторският блок без надеждата съвместно управление с ГЕРБ би се разпаднал мигновенно. И чао еврофондове! Та, Дайнов не ми се изявявай като селски кибик-алкохолик-махнаджия, който не харесва този, който се захванал да си прекопае двора, щото му била крива прическата. Аман от самовлюбени, себедостатъчни, безполезни хора, храчещи се по медиите срещу хора на които и изтривалка за обувките не заслужават да бъдат. Скрийте се бе, .айньовци!