Иван Костов разкри как "Лукойл" надува цените, крие данък и изнася капитали в Русия

Владимир Йончев 26 май 2015 в 13:08 69346 99

Лабораторията за управление на рискове на бившия премиер Иван Костов публикува анализ, в който се разкрива как със съдействието на българската държава "Лукойл" изкуствено завишава разходите си за суровините, които внася.

Така руската компания надува цената на бензина и нафтата у нас, пести данък печалба и изнася капитали в Русия, сред които и част от събраното от българите ДДС върху горивата.

Сортът петрол, с който работи рафинерията, е "Урал". Вместо това обаче за данъчни цели се смята цената на по-скъпия сорт "Брент", който няма никаква връзка с работата на "Лукойл".

Пред митниците "Лукойл" не представя фактури на каква цена е купил суровия петрол. Вместо това представя таблица за борсовата цена на сорта "Брент". Разликата между борсовите цени на двата сорта е 2,41%, пише в анализа на Risk Management Lab.

Към борсовата цена се добавят и нереално високи според лабораторията на Костов разходи за транспорт и застраховки.

Така "Урал"-ът, който "Лукойл" купува излиза с 10,6% по-скъп, отколкото ако си беше купил "Брент".

Разликата между реалната цена на суровия петрол, който "Лукойл" е купил от Русия, и цената, която е отчел в България, е 13,27% за изследвания период между 2006 и 2014 г. (разликата варира между 6,68% и 15,61% в различните години).

Заради този финт "Лукойл" декларира средногодишно със 763,5 млн. лв. повече от реалните си разходи. С натрупване за периода 2006-2014 сумата е 6871.7 млн. лв.

Щетите

Най-напред години наред ние плащаме по-скъп бензин и дизел, отколкото е реалната му цена. Освен на джоба на всеки от нас това се отразява зле и на икономиката като цяло.

Спестена корпоративна печалба. От описаната схема може да се направи изводът, че за 9 години "Лукойл" е спестил 687 млн. лв. данък печалба.

Описаната от Иван Костов схема дава отговор на най-голямата мистерия в българската икономика - как така монополистът "Лукойл" редовно работи на загуба и има интерес да го прави, за разлика от една нормална фирма, която би затворила, ако все е на загуба.

И накрая - чрез тази схема "Лукойл" изнася в Русия ДДС, който би трябвало да остане в България, тъй като върху надценения суров петрол се начислява по-висок ДДС.

Посочената значителна добавена стойност, която е произведена и реализирана в България, не е обявена като такава, а като производствен разход, чрез завишаване на цената на суровия петрол. Осчетоводена като такъв производствен разход за суров петрол, добавената стойност е изнесена от страната. Тази добавена стойност не е обложена с ДДС и Корпоративен данък,

пише в анализа на Risk Management Lab.

Акумулираната разлика за периода възлиза на 1 145.3 млн. лева.

Изпълнителната и законодателната власти не отговориха в законно установения срок на официален сигнал за основателни съмнения за щети от завишаване цените на внасяния суров петрол сорт Урал,

се казва още в анализа на Лабораторията за управление на рискове.

Мерките, които Костов предлага

Лабораторията предлага на държавните институции 3 мерки за спиране на порочните практики:

1. Държавата да изиска фактурите, по които "Лукойл" е плащала суровия петрол, вместо да отбива номера с никого не интересуващите котировки на никого не интересуващия сорт "Брент".

2. АДФИ да извърши пълна проверка на доставките на петрол сорт "Урал" от приватизацията на Нефтохимически комбинат – Бургас досега, с цел да бъде определен размерът на умишлено занижените печалби и надвзетия възстановен данъчен кредит.

3. МФ и НАП да предявят иск към "Лукойл" и дъщерните фирми на ОАО Лукойл Москва, за нанесени финансови щети на бюджета.

Целия текст на анализа на Лабораторията за управление на риска можете да видите тук.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  11364

  102

  Sin

  20.11 2018 в 16:02

  Какво значение има кой е продал Нефтохим, бе тролове. Заради продажбата на Нефтохим ли ЛукОйл не плаща данъци ? Или заради далаверките на ББ, БСП и ДПС ? Или искате да кажете, че сте готови во веки веков да им смучите гнусните далавераджийски номера, само и само защото Костов бил продал еди какво си еди кога си ?

  6001

  101

  Sokratis

  19.11 2018 в 07:31

  Иван Костов е откровен лъжец. Той продаде "Лукойл Нефтохим" на "Лукойл" - Казахстан. Той допусна "Лукойл България" собственост на "Лукойл Юръб Холдинг" - Амстердам да е единствен дистрибутор на "Лукойл Нефтохим" и ако е честен, лаборанта да изследва на какви цени "Лукойл България" купува нефтопродуктите и с каква надценка ги продава за да се знае кой печели. И в двата случая обаче печалбата не отива в Русия. Това със Брента си е чисто подвеждане. Ако е така, цените на горивата щяха да са със 20 - 30 ЩД по високи, а те са със минимум 100 ЩД за тон за различните периоди сравнени с плацовите спот цени става дума за базовата цена /преди облагане/. Нямаше дизеловото гориво да е по скъпо от бензина.

   
  X

  Най-влиятелните хора в Европа се събират в София