Quantcast

Защо КЗЛД не глобява НАП след невиждания теч? Ако е машина за кризисна пропаганда, закрийте я - зове ДБ

OFFNews Последна промяна на 18 юли 2019 в 14:45 3231 1

Снимка ДБ

Комисията за защита на личните данни да бъде закрита, ако отказва да налага глоби, когато става дума за държавни органи или силни политически фигури, ако разбира институционалната си мисия като част от машината за кризисна пропаганда на властта.

Това поиска Демократична България в писмо до председателя ѝ Венцислав Караджов след негово изказване, че Национална агенция за приходите може, но няма веднага да бъде глобена за невиждания теч на данни на милиони български граждани. В интервю от 16 юли той обясни, че било по-добре средствата (20 млн. лева) да бъдат използвани за подобряване на системите за защита на личните данни. Допълни, че КЗЛД щяла да изчака правоприлагащите органи, след което да реши.

Ето и пълния текст на писмото от ДБ до Караджов:

До
Председателя
на Комисията за защита на личните данни

Уважаеми г-н Караджов,

От Ваши изявления в медиите по казуса с изтичането на данни от НАП, разбираме че КЗЛД възнамерява да “изчака правоприлагащите органи”, преди да вземе окончателни решения, както и да не налага глоби или поне не в пълен размер.

Става дума за изтичане на безпрецедентен обем лични данни и буквалното оголване на личния живот и сигурността на над 5 милиона български граждани по предварителни оценки. Подчинената Ви Комисия за защита на личните данни е орган, създаден и финансиран от данъците ни, да брани интересите на гражданите точно в такива случаи. От навременното и решително упражняване на законовите Ви задължения зависи личната сигурност на всеки гражданин и чувството за доверие към институциите. Това става особено важно на фона на тоталния отказ от поемане на политическа отговорност от страна на премиера, финансовия министър и ръководството на НАП.

Действията на правоприлагащите органи по “спирането на теча” или установяване на виновните не са предпоставка за действията на КЗЛД. Напротив, възможността на гражданите да потърсят защита и компенсация за причинените им вреди по исков ред, зависи от действията на Комисията.

Припомняме, че съгласно чл. 39, ал. 4 от Закона защита на личните данни, за да могат гражданите да се обърнат към съда с искове за установяване на причинените им вреди, производството пред КЗЛД за същото нарушение трябва да е приключило с влязло в сила решение.

Вашите предварителни изявления за отказ от налагане на глоба на НАП/МФ или за ограничаване на нейния предвиден по закон размер са особено обезпокоителни. В следващите дни милиони наши съграждани ще установяват конкретното си засягане от катастрофалния провал на НАП и политическото ѝ ръководство да защити тяхната сигурност и права. Всички те ще очакват държавата да покаже адекватна реакция. Подобни заявки от Ваша страна рискуват да подронят доверието на гражданите, че законите в България се прилагат еднакво за всички и че има отговорност за виновните.

Ето защо, призоваваме КЗЛД без протакане и с пълна решителност и съзнание за обществените очаквания:

- да осигури максимално бързо изпълнение на задължението на НАП по чл. 68 от ЗЗЛД да извести засегнатите лица относно какво точно е нарушението, какви са евентуалните последици от него и какви мерки са предприети за справяне с нарушението и за намаляване на неблагоприятните последици от него;

- да установи нарушение, за да могат гражданите да пристъпят към защитата си по съдебен ред;

- да наложи предвидения по закон размер на глоба, като така създаде предпоставка за реализирането на предвидената по Закона за държавния служител (напр. чл. 101) лична имуществена и дисциплинарна отговорност на всички държавни служители, които с действия, и особено бездействия, са допринесли за този огромен провал.

Г-н Караджов, ако считате, че КЗЛД може да се отказва от налагане на глоби, когато става дума за държавни органи и силни политически фигури, и разбирате институционалната си мисия като част от машината за кризисна пропаганда на властта, която да замазва, вместо решително да защитава интересите на засегнатите, бихме предложили КЗЛД да се закрие, а със спестените от годишната ѝ издръжка средства, да се създаде фонд за бързо обезщетяване на вредите на засегнатите лица.