Лазаров и Писанчев подадоха оставки по заповед на премиера

Ивайло Анев, Ива Оприкова, Юлиан Христов 06 март 2015 в 12:47 7250 5

Бойко Борисов

Снимка Любомир Спиров/БГНЕС

Бойко Борисов

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Владимир Писанчев подадоха оставки днес, след като вчера премиерът Бойко Борисов им нареди това от трибуната в пленарната зала на Парламента.

Двете оставки бяха предшествани от оттеглянето на вътрешния министър Веселин Вучков.

Вучков подаде оставка на 4 март по време на заседание на Министерския съвет в знак на несъгласие с решението на премиера да осуети намерението му да има смяна на главния секретар на МВР и на шефовете на ДАНС Владимир Писанчев и ДАТО Цветан Китов. Борисов прие оставката на Вучков - избран от ГЕРБ за депутат в сегашния парламент и зам.-министър на вътрешните работи в първия кабинет "Борисов" - веднага с гняв, изразен с репликата, че не позволява да му въртят "номерца" и то в ден, когато в България са шефът на ФБР и президентът на Азербайджан и ключови министри от кабинета.

На същото правителствено заседание Борисов пожела на министъра, вече в оставка, приятна работа в парламента.

Министърът в оставка Вучков обаче няма да се върне в Народното събрание като депутат от ГЕРБ. Той споделил с министъра си от първия кабинет "Борисов" и настоящ шеф на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, че ще се оттегли от политиката и ще се посвети на преподавателската си дейност в Академията на МВР.

Тогава Борисов прие оставката на Вучков с коментара, че не позволява да му въртят "номерца". Вчера министър-председателят се появи изненадващо в парламента и заяви, че ще поиска оставките на главния секретар на МВР и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев.

Ден след оставката на Вучков - на 5 март - премиерът Борисов изненадващо се появи в парламента, откъдето поиска оставките на компрометиралия се Лазаров и свързвания с ДПС и депутат Делян Пеевски Писанчев. Премиерът обаче не настоя и за главата на шефа на ДАТО, а днес категорично заяви, че няма да иска оставката му.

Само една нощ беше нужна на Лазаров, който досега отказваше да се оттегли, за да подаде оставка. Тази сутрин той я връчил на премиера, който я приел с уточнението, че тя влиза в сила от утре, докогато Лазаров "трябва да си свърши работата" по случая с убитото момиче във Велико Търново и да има задържан.

По-малко от час след първата оставка дойде и втората - на Писанчев. След разговор по телефона двамата се срещнали и постът директор на ДАНС бил овакантен.

За поста министър на вътрешните работи премиерът номинира вицепремиера Румяна Бъчварова (ГЕРБ). Напълно сигурно е, че кандидатурата й ще бъде одобрена от народните представители - коалиционните партньори вече обявиха категорично, че ще гласуват "за".

Така започналата изненадващо и с оставката на Вучков политическа криза във втория кабинет "Борисов" ще приключи само за няколко дни - по всяка вероятност идната сряда (11 март) Бъчварова ще встъпи в длъжност. Лично тя ще си избере и главен секретар, подчерта Борисов.

Тепърва ще се обсъждат кандидатури за шеф на ДАНС.

Кой е Светлозар Лазаров

Светлозар Лазаров бе назначен по време на кабинета на Пламен Орешарски и зае мястото на Калин Георгиев. Предложението дойде от централата на „Позитано“.

Бившият командос от Специализирания отряд за борба с тероризма бе упрекван многократно от властта за липсата на професионализъм. Серията от атаки срещу Лазаров в качеството му на главен секретар на МВР започна след провалената акция на МВР по задържането на барикадиралия се Петко Петков в Лясковец. Тогава от ГЕРБ обвиниха лично Лазаров за смъртта на баретата Емил Шарков и за раняването на трима негови колеги, тъй като бе разпоредил Петков да бъде обезвреден показно от Специализирания отряд за борба с тероризма.

Оценките на Борисов за Лазаров варираха през последната година от "един некадърен, отговарял за енергетиката в ДАНС", до актуалното заключение, че "главният секретар на МВР се старае и се справя добре".

Кой е Владимир Писанчев

Писанчев беше избран за председател на ДАНС в предишния мандат при управлението на БСП и ДПС. До неговия избор след скандала, разтърсил кабинета "Орешарски" с избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Името на разузнавач № 1 нашумя покрай скандала „Галерия” през 2008 г. - за подслушване на депутати от вътрешната комисия в парламента и журналисти. В края на септември 2008 г. той беше спешно отстранен от Петко Сертов като директор на „Сигурност” в ДАНС. Информационното дело „Галерия” бе започнато от ДАНС по повод публикации на сайтa „Опасните” и след съмнения за изтичане на класифицирана информация от службата. Скандалът тръгна, когато депутати от вътрешната парламентарна комисия откриха телефоните си в списъците с подслушвани лица в рамките на „Галерия”. Тогава депутатът от БСП Татяна Дончева съобщи, че Владимир Писанчев е дал зелена светлина за започването на разработката. Той обаче отрече обвиненията. Писанчев категорично заяви, че не е подслушвал депутати и увери, че Сертов е знаел за всички разследвания, които са извършвали.

По-късно избухна и скандалът около срива на Корпоративна търговска банка (КТБ) на Цветан Василев и името на председателя на родното ФБР отново бе подложено на атаки. "Арести на тези хора. Така, както Цветан Цветанов го влачеха по съдилищата, трябва тези да ги видя всичките там повлачени – от Цветлин Йовчев до Владимир Писанчев – всичките. Орешарски пръв", призова на 13 юли м.г. лидерът на ГЕРБ.

Последва скандал с подслушвания и незаконното източване на информационния масив на МВР по времето на кабинета "Орешарски". В доклада на Бюрото за контрол на СРС-тата по аферата "Червей" Писанчев бе посочен като пряко отговорен за експлоатирането на незаконни разузнавателни средства в продължение на 300 дни с обект – информационният масив на МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови