Всеки срещу всеки в последния голям дебат за София: най-интересното

Юлиуш Висожински 22 октомври 2019 в 21:24 12036 7

Снимка btv.bg

Взаимни нападки, размяна на неудобни въпроси и опити за изместване на темата белязаха последния голям дебат между основните претенденти за кметския пост в София.

Дебатът беше тази вечер в ефира на bTV и в него участваха Йорданка Фандъкова - ГЕРБ – СДС; Мая Манолова – независим кандидат; Борислав Игнатов - Демократична България; Борис Бонев - независим кандидат, издигнат от "Спаси София"; Ангел Джамбазки – ВМРО. OFFNews проследи ключовите моменти.

Трафикът в София: Бонев неочаквано нападна Игнатов; Джамбазки иска да говори за друго

Докато Мая Манолова говореше за градските рингове, свързаност между кварталите и буферни паркинги, а Йорданка Фандъкова - за довеждащ транспорт, електробуси и довършването на Околовръстния път, Борис Бонев нападна Борислав Игнатов, че регулация на светофарите и "зелени коридори" към момента няма да решат трафика в София.

По данни на "Визия за София" повече от половината автомобили, преминаващи през центъра на София, са транзитно преминаващи - ние трябва да им осигурим рингови трасета, твърди Бонев. Игнатов репликира, че "Визия за София" е изготвена от Столична община.

Кой има най-голям интерес хората да си губят времето в трафика? Вносителите на горива и продавачите на горива. Кой има най-голям интерес в София да се строят ненужни обекти? Лобито на строителите. Аз смятам, че трафикът е свързан с двете, каза Борислав Игнатов.

Вместо за трафика Ангел Джамбазки пък настоя да се дебатира по съвсем различна тема: защо кандидатът за общински съветник в листата на Демократична България Тома Белев е написал във Фейсбук, че "най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно". 

Говорим за транспорт, иронизира Джамбазки. Водещият Антон Хекимян му отговори, че тази тема изобщо не влиза в рамките на дебата и не е по регламент.

Мръсният въздух в София, ръждясалата Лада и работното време 

Над 100 са мерките, които сме взели за чистотата на въздуха в София. Информация за гражданите - предстои до края на тази година да пуснем с мобилно приложение 22 станции на територията на територията на целия град. Втората мярка – по-добър градски транспорт, за да слезем от автомобилите. Третото - намаляваме с една трета домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища с вече защитени проекти. Поискала съм от Народното събрание да се инкриминира горенето на отпадъци, защото само с административни мерки не се получава резултат, заяви Йорданка Фандъкова.

Искам да ви прочета едно писмо от МВР. Дали газ анализаторите, които Столичната община подари на МВР на КАТ, се използват? Цитирам: Проверки не са предприети, тъй като неделя е бил почивен ден и техническият пункт не е работил, а газ анализаторите са били оставени на профилактика и зареждане. Замърсяването, г-жо Фандъкова, няма почивен ден. За разлика от работното време на Вашата администрация и Вас самата - обърна се към досегашния столичен кмет Борис Бонев.

Същевременно Мая Манолова показа снимка - "единствената мобилна станция на Столична община е една ръждясала Лада на Орлов мост, тази сутрин".

Столична община ужасно закъсня с конкретните мерки. Колко печки подменихте, като работите от 2 години? Досега 30 - обърна се Манолова към Фандъкова.

Ремонтите и презастрояването

Аз съм кметът, който е налагал финансови санкции на всички фирми, които работят в София. Ще предложа структурна промяна в работата на СО, така че целият процес по строителството, проектирането и контрола да бъде на едно място. Ще предложа законодателни промени, така че фирмите да носят не само финансова, но и професионална отговорност - да им бъде отнеман лицензът, ако те не се справят с работата в града, обяви Йорданка Фандъкова.

Колко пъти, г-жо Фандъкова, удължихте срока за ремонта на "Граф Игнатиев"? По мои спомени 7 или 8 пъти - каза Мая Манолова.

Борис Бонев отново нападна Борислав Игнатов, като твърди, че има разминавания в предизборната му програма и интервю на архитекта, дадено преди "по-малко от две години". В интервюто Игнатов казва, че градът трябва да върви във височина и да се уплътнява. Сега в програмата му четем: ще спрем веднага небостъргачите, изчете Бонев.

Игнатов отговори: "Не съм сменял мнението си. Презастрояването в момента е резултат на действащия Общ устройствен план. Строенето в тези имоти в момента е законно. За да го пресечем, трябва да променим Общия устройствен план"

Всеки срещу всеки и в последния тур

По регламент Йорданка Фандъкова имаше право да зададе неудобен въпрос на Мая Манолова, но досегашният кмет отказа с думите: "Виждам, че г-жа Манолова задава въпроси, но не очаква отговорите. Затова днес няма да й задам въпрос".

Манолова попита Игнатов: Кандидатите за общински съветници от листата на Демократична България и партиите, които Ви подкрепят, са на мнение, че "Топлофикация" трябва да бъде оздравена чрез въвеждането на външен мениджмънт. От друга страна хората се опасяват, че по този начин "Топлофикация" ще заприлича на "Софийска вода" - неудобства, високи сметки. Какво е вашето мнение? Имате ли план как "Топлофикация" може да бъде оздравена?

"Оздравяването минава през три мерки: преструктуриране на "Топлофикация"; външен мениджмънт; да се преразгледат тези договори с посредници, които търгуват от името на "Топлофикация" на енергийната борса - дружествата на г-н Ковачки, когото Вие познавате много добре. Той е избран с гласовете на БСП, ГЕРБ и ВМРО" - отговори Игнатов на Манолова.

След това Игнатов попита Джамбазки: Ние отправихме предизвикателство към ВМРО и конкретно към г-н Контрера да предостави най-накрая финансовата обосновка за 3 лева на километър за извънградска линия, която концесия сте подарили на една фирма. Донесохте ли тази обосновка?

Джамбазки твърди, че нямало никакъв проблем с тази концесия - ако съмнение за корупция, да се подава сигнал към прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

7

Victimized

23.10 2019 в 20:25

''Имам чувството, че Бонев е пратен с цел да отнеме гласове от ДБ"
Да, така изглежда, но от друга страна кой би дал пари за да може Бонев да дръпне два, три процента от общо петте на Игнатов?
От трета страна, аз лично не бих гласувал за нито една от каките, да не говорим за Сидеров или Джамбазки.
С оглед на "топ" кандидатите за кмет, София не я чака нищо хубаво.

5610

6

БХМ

23.10 2019 в 17:43

Бонев е патерица на калинките. Дори не ме интересува на коя от двете.

17439

5

мнение от IP

23.10 2019 в 09:17

Манолова да ззмени Фандъкова е същото като Станишев да замени Борисов през 2013 г. Къде сме 6 години по-късно? В същите лайна. Хората в София имат възможност да покажат дали наистина мислят у искат нещо да се промени реално.

4034

4

Solo

23.10 2019 в 05:47

Даа, Бонев на този дебат идеално се вписа в ролята на "полезен идиот".

4534

3

Общинар

23.10 2019 в 00:13

До bay vi onq, не знам какви спомени имаш от Манолова, но всички софиянци имаме само черни спомени и пресни впечатления от 14 год.управление на твоята Фандъкова. Тя струва на София милиарди, а на софиянци много нерви и желание за мъст!

8014

2

bay vi onq

22.10 2019 в 23:15

За съжаление двамата архитекти се борят за един и същ, твърде малък електорат - около 15-20% макс. Имам чувството, че Бонев е пратен с цел да отнеме гласове от ДБ да не стигне до балотаж и днешната му постановка ми говори точно за това.
Ако ММ и ЙФ са на балотаж, най-логичното е Фандъкова да спечели, защото не мисля, че София ще избере сестра Галева, твърде много спомени за нея имаме, така си мисля. Въпреки, че българинът е по правило късопаметен.

4245

1

rrr11

22.10 2019 в 22:37

Единственият адекватен кандидат е Бонев. Варненското архитектче е на същото ниско ниво като двете калинки-тетки.