Вежди Рашидов оттегли кандидатурата си (обновена)

След 4-часова почивка: Четвърта процедура за избор на шеф на НС, 'Възраждане' оттегля кандидата си

Йорданка Веселинова 20 октомври 2022 в 10:30 15214 4

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Вежди Рашидов в пленарната зала на парламента

След 4-часова почивка депутатите започват четвърта процедура за избор на шеф на парламента. Проведоха се и два председателски съвета. Междувременно първото заседание продължава вече повече от 30 часа, тъй като парламентарният часовник не бе спрян заради провала в избора на председател. 

След дългата почивка и 'Възраждане' обяви, че оттегля кандидата си. Костадин Костадинов обаче ще предлага друг. Името му към момента не е ясно. В хода на дебата се появиха и други предложения - Вежди Рашидов да бъде избран за постоянен шеф на НС, Йордан Цонев от ДПС или пък Кристиан Вигенин от БСП.

Минути след 17 ч. Вежди Рашидов оттегли кандидатурата си. Той бе аплодиран от всички депутати в залата, които се изправиха на крака.

"Никога през живота си не съм слагал пред името си нищо. От доброто име, което човек създаде, няма титла по-голяма. Моля, оттук нататък оттеглям номинацията си. Оттеглям в името на разума и ви моля, много ниско стойте до хората", каза той в емоционалното си слово.

От най-високата трибуна в държавата той се извини на Корнелия Нинова за острите реплики, които са имали през годините. "До днес ме гризе съвестта, че съм допуснал с една дама така да се държа", каза той.

До тук се стигна след като и третият опит за избиране на шеф на парламента бе неуспешен. Тази сутрин до балотаж стигнаха Йордан Цонев (ДПС) и Росен Желязков (ГЕРБ), но и двамата не минаха прага от 121 гласа.

Докато депутатите се караха, в кулоарите на парламента се появи шега, че по-лесно се избира папа, отколкото председател на българския парламент.

След 17-часова почивка днес продължи започналото вчера първо заседание на парламента. Народните представители започнаха третия опит за избиране на председател на парламента с приемането на процедурните правила. По-рано тази сутрин се проведе председателски съвет, но председателите на парламентарните групи запазиха мълчание.

След това партиите направиха номинациите си - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Петър Петров от "Възраждане", Йордан Цонев от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП.

Вчера ПП реши да не издига отново Никола Минчев. Любопитното е, че "Продължаваме промяната" изтегли кандидата си с аргумента "конструктивизъм", а днес ДПС остави своя със същия мотив.

При гласуването Цонев събра 99 гласа "за", Вигенин - 30, Петров -27, а Желязков - 102. Последва балотаж между Цонев и Желязков. Депутатът от ДПС събра 35 гласа, а този от ГЕРБ - 102. Така и третата процедура бе неуспешна и НС остана без председател.

В почивката Десислава Атанасова обяви, че ГЕРБ оттегля кандидатурата на Росен Желязков. По-късто Атанасова предложи друг подход - председател на парламента да бъде излъчен от третата по големина парламентарна група - ДПС. От ПП пък предложиха друго решение - всяка парламентарна група да предложи по двама двама приемливи кандитати от другите политически сили. Критерият който предложи Асен Василев е номинираните да са хора, които са били председатели или зам.-председатели на НС.

Четвъртата процедура: Партиите искали Рашидов да остане председател

Почивката от един час продължи четири. След това стартира и четвъртата процедура за избор на председател. От трибуната на НС Кирил Петков заяви, че ПП ще иска промяна в процедурните правила - кандидатите да са с опит и обществено доверие. Той отново постави и предната идея - партиите да номинират хора от други парламентарни групи. Председателката на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пък предложи за председател да бъде избран най-възрастният - Вежди Рашидов, който води и в момента, или пък кандидатът на третата по големина парламентарна група - ДПС (Йордан Цонев). Даниел Митов пък заяви, че предложените от ПП критерии са неизпълними. Асен Василев му отговори, че председателят на НС трябва да е неконфликтен, който да гарантира продуктивна работа на парламента, колкото и да е кратък животът му. След това съпредседателят на ПП изключи себе си и заяви, че той е конфликтен и не е подходящ за този пост.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов предложи парламентарните групи да издигнат непопулярни кандидати. Той обяви, че оттегля кандидатурата на Петър Петров, но даде заявка, че ще предложат друг, който не е на ръководен пост в партията.

Корнелия Нинова определи случващото се в зала като "позор" и "най-тежкият удар върху парламентарната демокрация". От думите ѝ стана ясно, че се е обидила на ПП, че искат среща в зала "Запад". Според нея това представлявало индиректно обвинение в задкулисие.

"Няма да позволим на никого да ни открадне нито образа, нито програмата", обърна се тя към Кирил Петков и Асен Василев.

Нинова разкри, че по време на председателския съвет е постигнато съгласие седемте парламентарни групи да се обединят около Вежди Рашидов, но на втората среща, която приключи преди минути, партиите размислили. Заради това тя обяви, че няма да оттегля номинацията на Кристиан Вигенин, който според нея отговаря на критериите на ПП.

Хамид Хамид от ДПС заяви, че парламентарната му група отново номинира отново Йоран Цонев заради опита му. Той е сред депутати рекордьори - бил е народен представител в девет парламента, а този му е десети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

4

Човека

21.10 2022 в 00:58

Само главен мултак нямахме за председател на парламента.
Е вече имахме.

1730

2

Ivan

20.10 2022 в 18:48

Драги Вежди Рашидов, като оставим башка минскинлъците ти през годините на ГЕРБ-управлението, ще ти припомня думите на Рачко Пръдлето: "Човек само за едното красно име живей!" Ха бъкълъм, ага Вежди-къде го е казал? Да те е...м у циганина продажен!

1810

1

Maxim

20.10 2022 в 15:41

Не съм от БСП, но единствен читав е Кристиан Вигенин. Другите двама са хвани единия и го удари в другия, чеп за зеле не стават.