Никой не дойде на срещата с ПП, ГЕРБ демонстративно говориха с гръб към Петков и Василев

Ружа Райчева 20 октомври 2022 в 12:44 8217 2

Даниел Митов отказа да седне на масата и настоя да говори с гръб към лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев

Снимка OFFNews/Ружа Райчева

Даниел Митов отказа да седне на масата и настоя да говори с гръб към лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев

Бившият външен министър от ГЕРБ Даниел Митов отиде на срещата на ПП и демонстративно говори пред медиите с гръб към Кирил Петков и Асен Василев. Митов обяви, че ПП са в изолация от другите партии. 

Митов също така повтори думите на Десислава Атанасова, че е несериозно темата за избор на председател на парламента да се обсъжда извън пленарната зала. Това се случи по време на публичната среща, предложена от "Продължаваме промяната" в Народното събрание за намиране на консенсус по въпроса с буксуването при избора на председател на парламента.

Минути след като Петков покани другите политически сили на публични преговори, от ГЕРБ отказаха, а Десислава Атанасова обяви, че "като отговорна партия" от ГЕРБ са оттеглили Росен Желязков. Тя каза, че ГЕРБ са готови да подкрепят кандидатура за председател от третата политическа сила - ДПС, или да гласуват най-възрастният депутат да заема поста. 

Публичната среща започна с 20-минутно закъснение заради заседаващия председателски съвет и впоследствие се превърна в пресконференция на ПП, тъй като нито една политическа сила, освен кратката "поява" на ГЕРБ, не дойде. Кирил Петков обяви, че на съвета пак не е било намерено решение на проблема.

По думите му за българското общество вече вижда, че различните партийни групи си нямат доверие и че затова е нужно между тях открито да се гради консенсус, или в противен случай парламентът е обречен на неуспех. "Видяхме, че задкулисните уговорки не работят. Миналият път този конструкт на открити преговори доведе до добър резултат", каза той.

Асен Василев каза, че е станало ясно, че търсенето на решение при затворени врати едва ли ще доведе до нещо разумно. "Единственото решение е да почнем да си говорим пред очите на целия български народ, за да няма скрито-покрито", смята той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови