''Трудно е да се каже, че решението да не участвам в предстоящите избори е мое''

OFFNews 28 февруари 2023 в 14:21 4204 2

Кунева
Кремена Кунева.

Съоснователката на фондация „За Доброто“ и създател на гражданското движение Проект #задоброто Кремена Кунева няма да е кандидат за народен представител в следващия парламент. Тя потвърди това във фейсбук профила си. Досега тя бе депутат от „Демократична България“.

Кунева написа, че е трудно да се каже, че решението да не участва в предстоящите избори е нейно.

"Буквално в последния момент получих предложение за неизбираемо място и прецених, че аз нямам необходимост името ми просто да “присъства” в избирателни листи", заявява тя.

Според нея в коалицията ПП-ДБ има много опитни професионалисти, които освен това са и чудесни хора.

"Намерете ги в листите и им се доверете. Те заслужават нашата подкрепа. Този път още повече от преди", зове Кунева многобройните си последователи в социалната мрежа.

Тя посочва, че изборите, които предстоят, не са просто поредните, а изборът ни ще е съдбоносен.

"Избираме между цивилизования свят и някакъв оруелски „руский мир“, между човешкото добро и безчовечното зло. Нека сме заедно и в тази битка", категорична е Кунева.

Ето и текста на целия ѝ статус:

Да, няма да бъда кандидат за ваш представител в следващото народно събрание.

Не, не приключват усилията ми да преизграждаме всекидневно нашата държава, да опитваме да я правим по-емпатична, не отчуждена от хората, по-справедлива и по-почтена, да служи на гражданите – не да се самообслужва.

Трудно е да се каже, че решението да не участвам в предстоящите избори е мое. Буквално в последния момент получих предложение за неизбираемо място и прецених, че аз нямам необходимост името ми просто да “присъства” в избирателни листи.

Моите битки винаги са имали за цел положителен краен резултат. Участието в гражданска квота съм приемала като кауза, т.е. да представлявам избирателите си в парламента, да се боря в името на гражданите.

Участвах в предишния парламент с каузи: здравеопазването и образованието на децата, културата, социалните проблеми, домашното насилие и очовечаването на държавата през електронното управление и битката с корупцията. За тези каузи работех и преди, ще продължа да го правя.

Политиката беше и ще бъде за мен просто средство, за да ги постигнем – по възможност по-бързо.

В тези няколко месеца разбрах, че ако политиката престане да бъде инструмент и се превърне в самоцел, тя бързо губи смисъла си. С това затварям темата за решението на ДСБ относно мен.
Темата не съм аз.

България и децата ни са темата. Не е моментът, да се дърпаме помежду си, да ровим в собствените си вътрешно-политически грижи, да се занимаваме със себе си. Ще дойде време и за това, но не е сега.
Сега трябва още повече да се мотивираме.

В коалицията ПП-ДБ има много опитни професионалисти, които освен това са и чудесни хора. Намерете ги в листите и им се доверете. Те заслужават нашата подкрепа. Този път още повече от преди.

Руският тероризъм срещу Украйна надигна тъмни сили в България, които мислехме, че са останали в миналото. Те превърнаха 48-ото Народно събрание в позорище, останало без смисъл, обидно за обществото ни. Те трябва да останат в миналото, за да не повлекат децата ни към тъмното, страшното и безнадеждното, което отнема свободата и достойнството на човека и го превръща в роб без права и воля, нали не сте забравили?

Изборите, които предстоят, не са просто поредните. Този път изборът ни ще е съдбоносен. Избираме между цивилизования свят и някакъв оруелски „руский мир“, между човешкото добро и безчовечното зло.
Нека сме заедно и в тази битка.

Нека изградим тази наша нова култура, която да позволи на обществото ни отново да мечтае и сбъдва, а не да е принудено да тъне в болката, която не му позволява да вдигне главата си от върха на обувките си. Ако успеем, никой и по никакъв начин не може да ни отнеме силата.
Защото културата на практика не може да се копира, за нея просто трябва да разполагаш със страхотни хора!
Аз ще се боря за това „отвън“ заедно с вас.

С благодарност, Кремена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови