"Трябват ни нови държавно устройство и Конституция"

OFFNews 27 септември 2015 в 19:19 4670 11

Стефан Софиянски.

"България трябва да се преустрои – ново държавно устройство чрез нова Конституция, ново регионално делене, ново разпределение на бюджета и нова система за избор на депутатите", заяви пред bTV бившият кмет на София Стефан Софиянски.

Той коментира, че бройката на народните представители не е проблем, а лошото е начинът, по който се избират. Решението на това е регионите да станат 6-7 и да има пряк избор на техните управници, а финансовият поток да престане да е централизиран и да се пренесе към регионите.

Той определи изборите като скучни и с ниска активност и се похвали, че по времето, когато е избиран за градоначалник - 1995-2005 г. - гласувалите за него са били много повече отколкото за наследниците му.

Софиянски защити скандалните дългогодишни кметове на Пазарджик и Хасково с имоти за милиони, като обяви, че проверките срещу тях са направени нарочно в годината на изборите.

Той направи сравнение между атаките срещу тях и компромата срещу него преди балотажа през 1995 г., когато беше извадена негова фалшива партийна книжка за членство в БСП, и то в деня на размисъл.

„България вече близо 10 години е член на Европейския съюз и през всички тези години е на последно място по всички икономически показатели. Как не се намери един амбициозен политик, който да я изведе от това място”, чуди се политикът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!