Архитект: Проектът за нов облик на София увеличава трафика в центъра с 50%

OFFNews 17 март 2015 в 11:27 19676 13

Планът за реновиране на София увеличава трафика в центъра с 50%

Снимка bTV

Обновяването на София според проектите за нов облик на столицата ще доведат до увеличаване с 50% на трафика в центъра. Това заяви арх. Борис Енев пред bTV по повод проектите в конкурса за нов облик на София.

Според арх. Енев и според бившя кмет на София Александър Каракачанов разширяването на платната по бул. "Христо и Евлоги Георгиеви" от дву- на трилентови щяло само да увеличи трафика, а задръстванията щели да останат.

"Вместо да търсим стратегии, в които голямото движение да заобикаля центъра, ние го вкарваме там", подчерта Енев.

„Основният стратегически проблем е да свалим софиянци от колите. С подобен проект ги караме да пътуват повече с автомобили”, коментира Каракачанов.

Бившият кмет на София Стефан Софиянски обаче бе на противоположното мнение. „Важно е покрай Перловската река да има бърз трафик по тангентата към НДК. Деликатно трябва да се намери решение на конфликта със зелените площи. Ние не успяхме да намерим решение за платно над Перловската река”, посочи той.

На моста на Перловската река пред стадион „Васил Левски” се предвижда трилентово кръгово кръстовище без светофар за пешеходци и велосипедисти. Как ще се пресича това натоварено и вече разширено кръстовище е един от въпросите, които се очаква да се поставят по време на общественото обсъждане за новия облик на София.

Според архитект Енев планираните площадки за спорт са напълно неизползваеми.

„Смислен ли е изобщо Площадът на спорта между две трилентови платна? Усилията са в създаването на нови рекреационни зони със съмнителна ефективност, и то в близост до Борисовата градина, където има много възможности за спорт”, подчерта още Борис Енев.

Според него първото обсъждане на проектите се състояло при закрити врата. „Аз не можах да вляза, защото нямах лична покана. И от медиите бяха поканени една избрана телевизия и няколко вестника”, обясни той. В интерес на истината, репортерът на OFFNews присъства на обсъждането, без да е бил поканен или да е заявявал предварително, че ще присъства.

По думите на Каракачанов, проектът вече е избран и най-вероятно ще бъде одобрен, „за да се усвоят едни пари”. „Направление „Архитектура и градоустройство” е трябва да утвърди проекта, за да не изтървем 7 млн. лв.”, коментира той.

Проектът предвижда засаждането на 150 нови дървета, но остава въпросът как ще се отрази липсата на големи и стари дървета на най-прашното място в София, докато фиданките пораснат. Според него около разширените автомобилни платна ще има площадки за спорт и пълноводна река Перловска, която ще предлага разходка с лодка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!