Моделът "Софиянски" още тегне над София

Юлиана Ончева Последна промяна на 20 август 2015 в 10:45 14058 17

Столична община все още има участие в наследените от времето на кмета Стефан Софиянски 11 смесени дружества. Само в едно от тях обаче тя държи над 50 на сто от собствеността - 67% в Общинска банка. В търговската верига "Наш дом" участието на общината е 0,67 на сто. 

Столична община остави на самотек "Воден свят – Банкя" през последните години, делът й вече е паднал на 10%. Останалите 90% са собственост на Богомил Манчев, съобщиха преди дни от партията на "Зелените". На последното общо събрание, когато е станало вдигането на капитала, Столична община не си е направила труда дори да изпрати свой представител, което буди недоумение, коментира тогава Владислав Панев. 

Пред OFFNews председателят на СОС Николай Стойнев обясни, че за да участва във вдигането на капитала общината трябвало да налее 400 000 лева публични средства, които всъщност да подари на частния партньор. „Още през 2002 г., когато кмет е Стефан Софиянски, общинският дял в това дружество е намален на 25% - тоест, абсолютна невъзможност да се влияе на решенията, които частният партньор взима. Да участваме в увеличението на капитала сега има ясно финансово изражение – да подарим 400 хил. лв. от бюджета на частния партньор, който да ги харчи както намери за добре“, обясни Стойнев. 

Общината предлага всяка година чрез Агенцията по приватизация дела си комплекс "Корали" в Панчарево, никой обаче не иска да купи миноритарния дял. Няма желаещи за 34%, кой ще купи нещо, в чието управление реално не може да участва, коментира Стойнев. 

Дивиденти Столична община не получава и от другите си смесени дружества, които са: 

София крематориум, в което "Московска" 33 притежава 20%, Интер Експо Център - 18,78%, Надежда ООД - 19,98%, БКС "Лозенец" - 3,57%, Хлебни изделия Княжево - 2,57%, и две ДКЦ-та с по 20% участие. 

Общинските дружества обаче са стабилизирани, твърди Стойнев. 

Те са натрупали достатъчно ресурс, който да вложат като съфинансиране в развитието на нови проекти. „В спортния комплекс в парк „Възраждане“ „Спортна София“ инвестира собствени 600 хил. лв., а „Софийски имоти“ – собствени 3 млн. лв. Останалата част са привлечени европейски средства“, разказва шефът на СОС. Той припомни и, че сериозни инвестиции в подобряването на градската среда и услугите, които предоставят дружествата, са направени с реконструкциите на пазарите – Женския пазар, „Димитър Петков“, „Връбница“, „Иван Вазов“, „Красно село“, „Ситняково“ и „Слатина“.

„С тези проекти преобразихме градската среда – изградихме пешеходни зони, с нови настилки, осветление, пейки, озеленяване и видеонаблюдение. Това сега са приятни центрове, където хората не само пазаруват, но и се срещат с приятели и се разхождат“, обясни той.

„Заедно със Столична община транспортните дружества започнаха модернизиране на превозните средства – над 220 нови автобуси, тролеи и трамваи. Те отговарят на всички европейски критерии за качество на услугата. Никога преди това общинските дружества не са правили такива инвестиции в подобряване на услугите си за софиянци“, категоричен е зам.-председателят на СОС. 

Дългът на София е 500 милиона 

София има дълг от 500 млн. лева, но това е инвестиционен заем, обяснява Николай Стойнев. В сумата е включен и заемът от японската банка за изграждане на метрото. Това е под тавана от 15% от собствените приходи, както изисква законът, изплаща се в срок, каза още Стойнев. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.08 2015 в 15:11

До Kojlo:
„Относително добър... ?!???“
Относително спрямо Янчулев - ДА!
Просто успя да разпродаде (срещу комисионни разбира се) повече от предшественика си.
Такива инфраструктурни недомислици и да искаше не би могъл да създаде. Ама то лакомията...
Още се чудят как да откупят този или онзи продаден по негово време парцел, за да пуснат определен отсек от планиран мааршрут. Стигна се дотам, че излезе „ОТНОСИТЕЛНО“ по-евтино да прескочат парцели, вместо да ги откупуват ?!?

Той тоя самолет не е от заплатата... Ама се спзари, неслучайно т.нар. помияр..

И още хилади примери, аамаа ми писна даа пиша
уффф

28.08 2015 в 11:50

Софиянски беше относително добър кмет. В най-бедните години пусна метрото, втория терминал на летището, ремонтира 15 години неремонтирани улици. Да не говорим, че като премиер на преходното правителство пое България с хиперинфлация, а я остави стабилизирана с валутен борд. Какъвто и да е, има факти.

24.08 2015 в 17:34

А Софияленд , защо тоя "велик демократ " , го загроби? Нали знаете , това е свата на Черепа .Самолетът си го карат до Поручик чунчево - чартърни полети. И като се появи , все дава акъл.

20.08 2015 в 19:09

До:лекар БГ.Благодаря за уточнението и за информацията за истинския бай Симо.това само потвърждава консатацията,че комунистите никога не са преставали да управляват,само се сменят разклоненията на тяхната мафия.Бой Симо вероятно е връстник на тяхната дата-9 спетември 1944г. и на дърти години се е преориентирал,станал е гербераст.Но щом бай Петко Бочаров на 96 години и той е с "новите",какво остава за такива значително по-млади гъвкави прагматици като бай Симо,който е с около четвърт век по-млад от новизлюпения казионен и проправителствен коментатор като доблестния сътрудник на Държавна (не)сигурност бай Петко Бочаров.Сега и той ще хвали новия модел на управление на столична община-моделът бай Симо,който заменя модела Софиянски.

20.08 2015 в 18:51

Бай Симо,твоят"съименик",не е от Белчин баня,където се ситуиран хотелът на Гоце,а от село Белчин.Ако идваш от към Ковачевци,в дясно на разклона.Точно от Белчин,са родителите на Йорданка Фандъкова.Понастоящем,човекът Пешов е местният феодал и благотворител.Раздава пари на калпак.Помага.Синовете му,Калин и Камен,са видни църковни настоятели,на обновената от тях,черква.
Когато,този дивен комунист,както много правилно си написал,решава да приватизира тогавашното соц ГБС,лично ръководстовото на ДС,одобрява"сделката".Като за начало,като на"наш човек",му се възлага,да построи жилища за 800 мнл.дойче марки,за съветски войници,напускащи бившето ГДР.Не е зле за страрт,на новата,"бизнес"кариера.....отделно е какво всичко"държавно",като логистика,пазари,връзки,материална база,специалисти,работници,е"приватизирано" и най-вече,как,за какви пари и/или схеми.И колко губи Държавата от това.Никак не е случайно,че Империята на др.Пешов,бележи най-големите си удари,по време на Първото ГЕРБ,Правителство.Чрез подизпълнители,подставени компании и лица,почти всички обществени поръчки,се печелят от ГБС.Това,бай Симо,е моделът "Белчин"в кратце.

20.08 2015 в 18:03

Бай Симо Пешов от село Белчин баня,Самоковско-уж комунист,строител на социализЪма,както казваше неговият кумир Тодор Живков,но пак е приближен и до "новата" власт,"усвоява" европари,вече е модернист,европеец,капиталист.Парите не миришат,или просто пак ни управляват същите-вече 71 години.

20.08 2015 в 15:01

А какво стана със самолета на жена му?

20.08 2015 в 14:18

Ха честита придобивка за софиянци!
Новото "Цариградско шосе" се превърна в плавателен канал--> в-к "Сега"

20.08 2015 в 14:07

* "софиянеца" (пардон)

20.08 2015 в 14:06

"корупционната такса" при соянеца беше 10%...
плащаш и на ръце те носеха, нема главоболия с ХЕИ, нема Пожарна, нема Енерго и сек'ви там други мародери... а сега, при рускоговорящия Компир е не 10, а 310% и получаваш точно един по-дебел... рускимучащ!

хахахахахахахаха

(пак храчите нахалос)