'Третият мандат е опит за първи, ПП трябва да има водеща роля при договарянето на премиер'

Необходима е промяна на формулата, за да не се стига до парцелиране на правителството, смяха Христо Иванов

Ружа Райчева 13 юли 2022 в 11:55 1895 1

.

Снимка БТА/Христо Касабов

.

За нас е ясно, че третият мандат трябва да е нещо като опит за първия мандат. Който и да го вземе, трябва да работи с всички и да е ясно, че "Продължаваме промяната" ще има водеща роля, защото осигуряват най-много от гласовете. Те спечелиха изборите и смятаме, че моралното право да лидират процеса на промени в България беше даден от избирателите на тях.

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в кулоарите на парламента по повод третия мандат, който трябва да бъде връчен от президента Румен Радев на политическа сила по негов избор, след като ГЕРБ върнат веднага втория мандат. Според него ПП трябва да има "водеща роля при договарянето на премиерска фигура и състав на МС".

Христо Иванов каза, че ДБ оценяват намерението на президента Румен Радев да проведе консултации между политическите сили, преди да връчи третия мандат, и че ще участват в тях "сериозно".

Според него трябва да се търси реконструкция на досегашното управляващо мнозинство в третия мандат. От ДБ ще предложат платформа, одобрена от досегашните им коалиционни партньори.

"Това може да е чрез промяна на формулата на мандат, чрез промяна на комуникацията за взимане на решенията. Нужно е леко оттегляне на лидерските политически фигури в този потенциален кабинет, за да намалим леко усещането, че кабинетът е парцелиран. Една от характеристиките на досегашното управление беше това парцелиране - това трябва да се промени", каза лидерът на парламентарната група на ДБ.

Той е на мнение, че трябва да се стъпи върху основата, изработена през първи мандат като програма, и може би да се изготви декларация на парламента, за да се види "има ли изобщо мнозинства" за колективното реализиране на големите национални приоритети за следващи месеци.

Христо Иванов заяви, че действително от гледната точка на някои партии е изгодно да има предсрочни избори в момента, но предвид множеството кризи, пред които е изправена България, това трябва да се избегне.

Зам.-председателят на Народното събрание от "Продължаваме промяната" Мирослав Иванов заяви, че от ПП са готови да обсъдят как може да работят заедно занапред, но това би станало при спазване на тяхната програма и с кандидат-премиер Асен Василев.

Иванов допълни, че ПП няма да правят компромиси с принципите си и че искат този парламент да продължи работата си, но не за сметка на важни реформи, за които са дали заявка.

"Има липса за компромис от страна на другите политически формации. При положение, че сме казали, че не искаме да разговаряме с техните лидери - те ни отправят ултиматуми да направим крачка назад и да отстраним нашите лидери. Защо да го правим?", попита Мирослав Иванов.

По думите му при ПП няма его, нито самоцелен фокус върху позиции. Иванов каза, че през последния месец ДПС, ГЕРБ, ИТН и "Възраждане" многократно са бойкотирали важни законопроекти, от които зависи Планът за възстановяване и устойчивост.

"Заради тях правната комисия не е заседавала от месец. Те не искат да се извърши съдебна реформа, нито реформа в посока противодействие на корупцията", бе категоричен Мирослав Иванов.

Депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов каза, че от ИТН "се разбира прекрасно с ДБ и БСП, както и с много колеги от ПП".

"Не виждам защо нямаме причини да водим нормален разговор. В крайна сметка ще е виновен този, който тласне страната към избори. Единствените от досегашното мнозинство, които говорят извън тази позиция, са ПП и ще си понесат последствията за това", заяви той.

По думите му всичко е възможно да се случи, въпросът е на кого ще връчи президентът мандата.

Според Балабанов е най-добре сега да се състави експертен кабинет от хора, които "ще свършат работата за конкретен срок от време", а след това да се отиде на избори.

Депутатът от БСП Явор Божанков изтъкна, че нови избори ще са огромен риск за държавата.

По думите му, който и да получи третия мандат, БСП ще продължи да държи на социалните приоритети. "Да, те бяха изпълнени до голяма степен в актуализацията на бюджета, но има още какво да се направи и по Плана за възстановяване и устойчивост", каза той.

Божанков посочи, че БСП е запазила добрия тон и добрите отношения с всички и ще използва това предимство в преговорите за третия мандат на когото и да го връчи Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!