Таня Андреева мъсти на лекарите от Спешна помощ с доклад за "скандални нарушения"

Вероника Шербанова 29 май 2014 в 18:30 11806 17

След като вчера обезглави Спешна помощ и така взриви натрупаното от години напрежение заради неадекватна здравна политика, мизерни заплати и лоши условия на работа, днес здравният министър намери начин да "отмъсти" на спешните лекари, които подадоха оставки. Таня Андреева отказа да коментира оставките, а пресцентърът й дори не съобщи за тях, но за сметка на това, следобед министърката извади доклад, разкриващ "скандални нарушения" в Спешна помощ.

Кризата бе провокирана от смъртта на жена в София, при която линейката не успяла да стигне навреме. Оказа се, че същия ден София е била обслужвана само от 11 екипа на Спешна помощ при необходими 30. Причината за това е липсата на достатъчно лекари, които да искат да работят тази тежка и изключително стресова работа при мизерните заплати в столичното звено.

Вместо да предприеме стъпки за решаването на реалните проблеми, здравното министерство набързо уволни шефа на Спешната помощ в София д-р Георги Гелев и заместника му д-р Ангел Ангелов. В резултат над 100 души - повечето лекари от столичното звено - подадоха оставки тази сутрин, събраха се на протест пред сградата на здравното министерство и внесоха декларация в деловодството.

Реакцията на МЗ бе пълно мълчание. Повече от час при медиците не излезе представител на администрацията и накрая протестиращите се разотидоха с намерението утре отново да се съберат на пл. "Света Неделя" 5.

Пълно мълчание бе реакцията на МЗ и към медиите. Нямаше официално изявление по случая с напусналите служители на Центъра за спешна медицинска помощ. Цял ден никой не вдигаше телефоните в прецентъра.

Вместо това в следобедните часове на сайта на МЗ се появи резюме на доклад на Агенция "Медицински одит" след проверка на Центъра за спешна медицинска помощ.

В него пише, че към края на 2013 г. в Центъра са работили 25 лекари без специалност, което е нарушение на медицински стандарт „Спешна медицина“.

Открити са грешки, пропуски и несъответствия по отношение на графиците, разписанията, поименни списъци, Вътрешните правила за работа на Центъра, Процедурата за получаване на дарения, за инвентаризация и други.

В доклада се посочва, че „не е определена цената на дарени глюкомери по съответния ред и липсва счетоводно отразяване на дарени слушалки с микрофон".

От „Медицински одит“ допълват, че са определяни индивидуално заплатите на част от служителите, като едни заплати са увеличавани с повече в сравнение с други, без да са приложени точни критерии за това. По този начин заплати на служители в администрацията са увеличени повече от тези на медицински специалисти.

Не са изготвяни разчети за необходимите средства за изплащане на нощен и извънреден труд, тъй като разликите с плановите суми са от над 100%, уточняват експертите.

Докладът посочва още, че се изготвя график за резервни шофьори и дежурствата се заплащат, дори и шофьорите да не са били на работа.

Средствата в Центъра за спешна медицинска помощ не се разходват ефективно за постигане на целите на Центъра, категорични са експертите от „Медицински одит“.

Проверката на Центъра е изключително тенденциозна, коментира директорът на ЦСМП д-р Георги Гелев, цитиран от „Фокус“.

Изключително тенденциозно е проверявано това и онова. Мои колеги в страната казаха, че този одит е проведен при тях по телефона. При нас проверяват четири месеца и половина, при тях – по телефона. Много странни одити са това. В този доклад никъде няма нарушение на финансовата дисциплина, щета на бюджета. Същата е констатацията на инспектората – няма констатация за отклонение от нормата или нанасяне на някакви щети, посочи д-р Гелев.

Между мен и вас никога не е имало никаква реална среща, не сте ми задавали никакви въпроси относно проблемите на Центъра, заяви д-р Гелев на здравния министър Таня Андреева, която бе принудена да коментира темата, тъй като дойде на заседанието на здравната комисия в парламента.

Там тя заяви: "Категорично не приемам обвинението, че има някаква насоченост при проверките в София. Всички проверки са правени по сигнали".

По думите й в Центъра били правени редица проверки през годините, като част от нарушенията били открити и при последната проверка.

"Неведнъж сме изказвали становище и нашето желание да се увеличават заплатите на Спешната помощ и това е свързано с медицинските специалисти. Големи болници, през които годишно минават 10 000 души, работят много по-малки администрации, но това е въпрос на мениджмънт. Всеки един директор е в правото си да решава и да дава предложения кои специалисти са му по-важни и какви заплати да получават. За мен е неприемливо такава администрация с такива заплати и междувременно да се водят битки за увеличаване на възнагражденията. Заплатите на лекарите са в рамките на 1172 лева, на главен счетоводител – 2340 лева, на автопарка – 1729 лева, на медицинските сестри – 787 лева", каза Андреева, вероятно визирайки брутни заплати, защото нетните категорично не са в такива размери.

"До мен е внесен доклад с предложение за освобождаване на директора на Центъра за спешна медицинска помощ, а другото предложение е временно да бъде назначен друг колега с цел подобряване на организацията на работата", каза Таня Андреева, без да уточнява чие е предложението.

Противно на поведението й до момента във връзка със скандала в Спешна помощ тя заяви: "Аз съм готова да сложим всички проблеми на масата, да ги решим".

"Състоянието в страната е критично. Ако някой си мисли, че проблемите могат да се оправят за 1 година – ние не сме вълшебници. Готова съм да си тръгна и да дойде някой вълшебник, който не за 1 година, а за 3 месеца да оправи спешната помощ", посочи Андреева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews