Спешна помощ в стачна готовност заради уволнението на шефа й

ОFFNews 29 май 2014 в 07:46 4467 8

Лекарите от столичната Спешна помощ са възмутени от реакцията на Министерството на здравеопазването след трагедията със столична фотографка от преди ден.

Припомняме, че близки на починалата твърдят, че тя е издъхнала заради дълго забавилия се екип. След като случаят нашумя, здравното министерство реши да уволни шефовете на столичното звено - д-р Георги Гелев и заместникът му д-р Ангел Ангелов.

Самият д-р Гелев каза пред Нова телевизия тази сутрин, че още не е уведомен дали е уволнен. От екрана лекарят помоли да бъде изслушан в здравната комисия на парламента, за да има възможност да защити себе си и институцията.

Пред Нова телевизия лекарите от снощната смяна изказаха възмущението си от решенията на министерството. Те обявиха, че са готови на стачни действия и си сложиха протестни лентички. Медиците подкрепят ръководството си, защото виждат проблема другаде - в недофинансирането на спешната помощ и липсата на достатъчно екипи.

За столицата например са нужни около 60 екипа, а са пет пъти по-малко. 

Работата е стресогенна и недобре платена. Освен всичко друго, пациенти постоянно ни плашат с телевизии. Работим под стрес, че ще станеми  медийни звезди, разказа един от дежурните лекари. Друг добави, че с колегите ми са обсъждали и вариант за колективна оставка и твърдо застават зад шефа си. Той самият сподели, че е изненадан и поласкан от подкрепата им.

Екипите непрекъснато намаляват. Стартовата заплата в Спешната помощ трябва да стане поне 1500 лева месечно, посочи д-р Гелев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки