Quantcast

Спешна помощ в стачна готовност заради уволнението на шефа й

ОFFNews Последна промяна на 29 май 2014 в 07:46 3794 8

Лекарите от столичната Спешна помощ са възмутени от реакцията на Министерството на здравеопазването след трагедията със столична фотографка от преди ден.

Припомняме, че близки на починалата твърдят, че тя е издъхнала заради дълго забавилия се екип. След като случаят нашумя, здравното министерство реши да уволни шефовете на столичното звено - д-р Георги Гелев и заместникът му д-р Ангел Ангелов.

Самият д-р Гелев каза пред Нова телевизия тази сутрин, че още не е уведомен дали е уволнен. От екрана лекарят помоли да бъде изслушан в здравната комисия на парламента, за да има възможност да защити себе си и институцията.

Пред Нова телевизия лекарите от снощната смяна изказаха възмущението си от решенията на министерството. Те обявиха, че са готови на стачни действия и си сложиха протестни лентички. Медиците подкрепят ръководството си, защото виждат проблема другаде - в недофинансирането на спешната помощ и липсата на достатъчно екипи.

За столицата например са нужни около 60 екипа, а са пет пъти по-малко. 

Работата е стресогенна и недобре платена. Освен всичко друго, пациенти постоянно ни плашат с телевизии. Работим под стрес, че ще станеми  медийни звезди, разказа един от дежурните лекари. Друг добави, че с колегите ми са обсъждали и вариант за колективна оставка и твърдо застават зад шефа си. Той самият сподели, че е изненадан и поласкан от подкрепата им.

Екипите непрекъснато намаляват. Стартовата заплата в Спешната помощ трябва да стане поне 1500 лева месечно, посочи д-р Гелев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.05 2014 в 10:53

тази злобна жена-министърката с такава наркотична страст се зае най-напред с чистката в системата,че едва ли е мислила за реалните проблеми..сестрата на йотова,също яхна касата като дойна крава и обеща ,че няма да допусне недофинансиране на болниците..тъбухполитиката им народът оцени на изборите ,но кой ще върне мъртвите на близките им...пари има,но КРАЖБИТЕ И КОНТРАБАНДАТА ГИ ИЗЯЖДАТ!ако заплатите на медицинските кадри не се повишат 100% смъртта на нацията ще се ускорява в геометрично темпо..

29.05 2014 в 10:48

"Работата е стресогенна и недобре платена."
Има ли в България друга работа, която да не е такава?
И какво да правим всички ние, които сме недобре платени? Да зарежем всичко и да се пльоснем на мегдана на лежащи и седящи стачки? Сега, като се замисля, това не е лоша идея. Айде сички на стачката, юруш, роби!

29.05 2014 в 10:22

Проблемите в спешната помощ стоят от години и все някак в ръцете на д-р Гелев. Изглежда, че има някакъв сериозен финансов интерес цялата спешна помощ да е концентрирана в една единствена точка и да е под пълния контрол на Гелев.
Лично съм бил свидетел как линейка пристига на площад Св. Неделя (под километър от базата) точно за 45 минути. И то при положение, че ги извика полицаят, който стои на кръстовището и 5 пъти им се обади да пита какво става. А една жена в това време лежеше на пътя и береше душа. Виждал съм и арогантното отношение на екипите, които дори не дават носилка на съседите, за да смъкнат болен по стълбите от третия етаж. Знаете ли как се носи 70 килограмов болен човек на импровизирана носилка от одеяло? Който е имал участта да участва ще ме разбере. Прословутото "Аз съм лекар! Аз не нося!" и "Аз съм шофьор! Аз не нося!" просто ми бърка в здравето.

Въпросният д-р Гелев от години води канска борба с всякакви опити за реформа в сектора. Със зъби и нокти се съпротивлява на децентрализацията и създаването на регионални бази в Люлин, Младост и други квартали (както между другото работи пожарната).

Не ми е жал за него. Не знам кого ще назначат. Предполагам, че ще пак някой подлизурко, но се надявам на две неща.
Първо новият да има едно на ум, че за големи издънки все пак се уволнява, и второ покрай промяната да не успеят да скрият далаверите и да лъсне все пак нещо.

Работил съм в държавна институция и знам какво означава "Няма пари". Това означава "Мързи ме да си размърдам дупето, а и никой не ме замерва с пачки, че да се налага да правя нещо (пък и за мен да остане)".

Сбогом докторе, няма да ми липсваш!

29.05 2014 в 10:21

Само се замислете колко нови линейки има и колко са те изобщо като цяло. Да не говорим, че в 21 век и след 25 год. преход, най-сетне имаме ЕДИН медицински/спасителен хеликоптер. Сравнете след това с броя на депутатски, правителствени и прочие коли и ще ви стане ясно къде е проблема! Само със сопи се оправя този проблем!

29.05 2014 в 09:50

Нямам думи.

Министърката, кифла непоръбена, да поработи два месеца в Спешна помощ. После да уволнява.

Тя знае ли на какъв стрес са подложени горките хора? С пет път! по-малко хора, да търчат кат изоглавени по цял ден да спасяват хора, да не говорим за движението в София...

ОСТАВКА некадърни номенклатури!

29.05 2014 в 09:37

Ако със същата скорост правителството реагира и се самоволни-ще ги поздравя,но да уволняваш човек за нещо за което си виновен ти е смешно!

29.05 2014 в 08:07

Естествено, че трябва да бъдат уволнени. Въпросът е сега да не бъдат пак назначени удобни хора, дето да си траят и да казват - пари няма. Старата номенклатура това си знае - да направиш възможно най-доброто за парите, които имаш. Тук задачата е друга, да изискаш парите, които са нужни за да постигнеш най-доброто. Какъв е този д-р Гелев?!?!?! веднъж не съм го видял да бие камбаната, че спешната загива. Мрънка, ама тихичко, за да не ми изстине мястото.

29.05 2014 в 08:02

Значи, когато има гаф в институция поради липса на средства и човешки материал, се уволнява директорът, а когато има провал на партия - шефът й щял да прави анализ, но нямало да подава оставка... Интересно