Quantcast

Цялата Бърза помощ в София подаде оставка (обновена)

OFFNews Последна промяна на 29 май 2014 в 11:42 44521 83

Лекарите от Бърза помощ в София подадоха оставки

Цялата Бърза помощ в София подаде оставка.

Над 100 души, между които много лекари и други служители - са подали колективна оставка в знак на протест срещу предложението за уволнение на директора на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев и заместника му д-р Ангел Ангелов. 

Оставките на д-р Гелев и д-р Ангелов бяха поискани от МЗ заради големия брой инциденти със закъснения на линейки. Конкретният повод стана случаят с починалата 40-годишна фотографка Елизабет Димитрова. 

Д-р Гелев заяви пред OFFNews, че не знае нищо по въпроса, защото не е на работа, и не може да коментира.

Медиците са подали молби за напускане, които са заведени в деловодството на Центъра за спешна медицинска помощ. От днес започва да тече 30-дневното предизвестие, след което оставките им ще влязат в сила. В момента медицинските екипи продължават да обслужват спешните случаи в столицата, показа проверка на OFFNews, като на всички линейки са поставени надписи "Протест". Медиците са закачили и лентички с надпис "Протест" върху дрехите си. Те заплашиха да спрат дейност, ако министерството не реагира адекватно на кризата.

Междувременно малко след като оповестиха решението си, лекарите отидоха на протест пред Министерството на здравеопазването. Към 12 ч. те вече бяха пред сградата на ведомството, където останаха над половин час, но никой не излезе и не ги прие за разговори.

До 11 часа оставките бяха над 60, основно на лекари. Предполагам, че вече са стигнали 100, посочи ръководителят „Автотранспорт“ в Центъра за спешна медицинска помощ Радослав Георгиев, един от участниците в протеста.

Внесохме протеста петиция в деловодството на министерството, но досега никой не е слязъл при нас, не са осъществили контакт с нас. Около 50 души си подадоха оставките направо тук, обясни д-р Геновски.

Една от причините да сме тук е предложението за уволнението на д-р Георги Гелев. Аз работя в Спешна помощ от 25 години. Според нас д-р Гелев си върши добре работата. Това са Сталински мерки – няма човек, няма проблем. Другата причина са всички проблеми в Спешната помощ. Единствената причина да идват млади хора на работа е, че в Англия, Германия им искат стаж. Идват, стискат зъби две години и след това заминават, допълни д-р Геновски.

На първо място искаме увеличаване на финансирането на Спешна помощ. Бяха отпуснати много пари, които изчезнаха някъде със смяната на правителството. Парите бяха за заплати и за материална база. Всичко изчезна и се потули, коментира медицинската сестра Ива Кацарова, която работи в Центъра от 20 години. 

В момента се нанася удар върху цялата Спешна помощ и ние ако не реагираме сега, ако не заемем позиция, нещата никога няма да се променят. Линейки ще продължат да закъсняват, въпреки че д-р Гелев и д-р Ангелов няма да ги има, ще продължават да умират млади и стари. Това са само козметични промени, измиване на ръцете, категорична е Кацарова.

В момента в Спешна помощ в София работят 90 лекари. Затова трябва да се увеличат заплатите и то да се увеличат осезаемо, а не както се предлага – да се увеличават всяка година с по 10%. В момента заплатите на лекарите без трудов стаж са около 500 лева, а лекарите със стаж – 600 до 800 лева. Затова това увеличение от 10% просто се губи някъде, допълни Кацарова.

Цяла София се обслужва от 11-12 линейки. Това е проблемът, не е проблемът в придвижването, защото можем да пристигнем до другия край на София за около 10 минути. Ако в един момент постъпят пет сигнала за припаднали хора, а има една свободна линейка, къде да бъде изпратена тя. Единственият начин да се оправят нещата е когато се подаде сигнал, да има свободна линейка, каза още тя.

Искаме финансиране на цялата Спешна помощ – както за заплати на медиците, така и за оборудване, осигуряване на по-бърз достъп до специализация на младите лекари, подобряване на условията за труд – това ще стане с увеличаване на екипите, както и промяна на категорията труд, подчерта и д-р Ралина Хърсева, която е лекар в Спешна помощ в София от 12 години.

За момента няма официална позиция на здравното министерство за протеста на медиците. Опитахме да се свържем с пресцентъра на ведомството, но никой не отговори. 

Това писмо е залепено на входа на Центъра за спешна медицинска помощ

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.06 2014 в 23:28

На въпроса "до кога ще е това безобразие не само в здравеопазването", отговорът е един единствен. ДО КАТО ТЪРПИМ И МЪЛЧИМ.

01.06 2014 в 11:27

Всеки мърмори, какво му било положението, а нещо прави ли да промени това. Само с вайкане и чакане на "месия" или самата имунна система на обществото да ни избави от мързела ни - е няма да стане. Не търсете причината около вас, а във вас. Нали протестирахте, нали искахте промени, а вие променихте ли се? "Горките лекари" все не им стига. Свидетел съм на такова ограбване на хората и касата, че намразих всичко с бяла престилка. Те и затова отиват на запад, защото са АЛЧНИ, защото нехаят за България.
Хора променете статуквото, а не само облика му!
С уважение: hankrum.info

31.05 2014 в 10:23

И като няма Бърза помощ, кой ще ни обслужва?
Малко са ни лекарите, малко са. Вместо да направят нашите "мили политици" някакви реформи, да вдигнат заплатите, да увеличат линейките в Спешната помощ. Какво?! При другаря Борисов- лекарят беше най-ужасният човек. Толкова ги плюха лекарите, че чак да те е страх да отидеш да се прегледаш.
Ами опашките пред болниците?! Някой скоро ходил ли е на преглед, защото преди месец ми се наложи по спешност да отида в болница. Никой не ме прие- с направление- чак за след месец, поради липса на ревматолози. И накрая отидох- платих си като поп в частна поликлиника и ме взеха. А представям си какво щеше да стане, ако не го бях направила. Я - да умра, я- да се обездвижа съвсем.

30.05 2014 в 20:40

ЕВАЛА ЗА СПЛОТЕНОСТТА НА ЛЕКАРИТЕ! АКО И ИНЖЕНЕРИТЕ БЯХМЕ ТАКА, НЯМАШЕ ДА СМЕ НА ТОЯ ХАЛ! ОБАЧЕ НЕ БЯХ ОЧАКВАЛ НЕГРАМОТНИ ДОКТОРИ, НО И ТОВА ЧУДО ВЕЧЕ Е ФАКТ. ПРОЧЕТЕТЕ ОБЯВАТА- КАТО ПРИ БУДА- " ДА ЗАЩИТИМЕ"!

30.05 2014 в 11:22

След като прочетох коментарите, силно се надявам психиатрите само да не стачкуват...

30.05 2014 в 10:43

Оставките да им се приемат, включително на министърката и на правителството. Спешната помощ да се разпусне, здравната каса да се закрие. Да се приеме закон за частната спешна помощ и частните здравни каси, всичко на принципа на конкуренцията. Телефон 112 да съобщава на частните спешни центрове сигналите, и те да се приемат на конкурентен принцип - който е най бърз, и разходите да се поемат от частните осигуровки. Лекарите от сегашната държавна спешна помощ ако стават, ще ги приемат в частните болници, и проблема е решен.

30.05 2014 в 10:05

Непоносими сте, всички тези критикуващите. Злобата ви край няма. Не забравяйте, че и медиците са хора, които са с много по-висок IQ от вас. Не забравяйте, че проговори ли човешкото в тях ще стане страшно. Ей, ще остане държавата без един качествен медик, до 10 години ще ви лекуват само пенсионери на по 70 години. За тази мизерия, за тези условия на труд, за липсата на кадрова обезпеченост какво искате повече. Защо само ровите в лайната, защо само търсите грешките им, нима няма хиляди благодарни хора, на които медиците са помогнали. Вие сте говеда и гледате един от друг, настройвате се и нямате собствено мнение. Ходете си със здраве, но повече линейка не викайте, защото така или иначе никой няма да дойде за вас....

30.05 2014 в 08:39

От 20 години се говори за здравна реформа .......и все още се говори, говори ...... За всички, които не плащат здравни осигуровки спешната медицинска помощ (дори когато само са кихнали, или подсмърчат) е безплатна. Спешните екипи се разкарват за какво ли не. Нямало екипи, ами няма да има след като медиците са унижавани, някои пребивани, други разкарвани заради хора дето не плащат здравна осигуровка са с температура 37.6 градуса.........Крайно време е нашите властимащи да престанат да обвиняват медиците за грешки, които са по вина на всички властимащи до днес. Да се потърси отговорност от здравната комисия в парламента и на всички министри на здравеопазването до този момент за това, че до ден днешен не се потрудиха за реформиране на българското здравеопазване. ПОДКРЕПЯМ МЕДИЦИТЕ ОТ ЦСМП - СОФИЯ !!

30.05 2014 в 06:53

Удивлявам се на критиката и въобще от недоволството, нима не виждаме какво е положението с медиците в България? Кадри, които са специалисти, напускат постоянно, отникъде няма нов прилив на лекари. Как тогава да се търси точност, бързина, професионализъм на европейско ниво?!Може ли едно звено, което не разполага с ресурси, с автомобили, с хора и медикаменти да реагира на нашите очаквания. Не са виновни лекарите, те са жертва на системата, на кошмарното обезлюдяване на България. Аз съм викала бърза помощ многократно заради болен възрастен човек и винаги са идвали и са били полезни. Но не са слънце да огрее навсякъде. И прави са да стачкуват. Не зная обаче дали си даваме сметка, че критикарството, това характерно за българина мърморене и бърчене на вежди още повече ще засили кризата и след време няма да има кой да ти сложи една инжекция.

30.05 2014 в 06:38

да ги махат всичките, до един стига некадърници в Бърза Помощ. ако Offnews са заинтересувани мога да изпратя, черно на бяло документ, подписан от директора на Центъра за спешна медицинска помощ, как на човек с Сърдечен Стимулатор не му се правело ЕКГ. - то бива некадърност, но когато това се случва ЕЖЕДНЕВНО и хора губят живота си, поради Некадърност на лекарския персонал, това е национален проблем а не просто проблем на София, който би трябвало да бъде осъден строго. а вместо подкрепа, да им се потърси отговорност.