Стъки и Недялко Недялков по стъпките на Слави: инициират национален референдум

ММА борецът и главният редактор на ПИК искат да питат народа за еврото, машинното гласуване и българите в чужбина

OFFNews 19 юли 2021 в 12:55 14924 3

ММА борецът Станислав Недков - Стъки и главният редактор на ПИК Недялко Недялков инициират провеждането на национален референдум за еврото, машинното гласуване и българите в чужбина. 

В съобщение до медиите двамата пишат, че Консервативно-патриотичното движение (КПД), което са основали "като алтернатива на проядената от корупция политическа система", инициира референдум в три точки: 

1. Трябва ли да има 100% машинно гласуване? 

2. Да приеме ли България еврото?

3. Трябва ли да гласуват българите в чужбина за национален парламент? 

Според тях това са въпроси, на които не политиците, а българските граждани трябва да отговорят.

"Започваме подготовка за организиране на национален референдум по горните 3 точки. Търсим съмишленици и доброволци, които да се включат в обществено полезната ни инициатива", канят те. Въпреки твърдението им, че просто задават въпроси, ясно изказват мнение и по трите точки.

За машинното гласуване: на последните избори в секциите с машини активността е много ниска, 38%, а на предишните, с хартиените бюлетини - около 50%. "Имаме най-ниската избирателна активност на Прехода. 2 200 000 гласуваха с хартиена бюлетина на 4 април. Сега, 3 месеца по-късно, 600 000 от тях не отидоха да гласуват, след като в 45 НС бе въведено задължителното машинно гласуване".

Двамата смятат, че след като и Конституционният съд не е пожелал да ги чуе, им остава един-единствен вариант - "да ги задължим да отменят машинното гласуване чрез този Референдум". В прессъобщението си двамата твърдят още, че всички европейски страни, които са направили опит с машинно гласуване, скоро след това са го отменили. Дават пример в Германия, където то било забранено, "поради непрозрачност на цялата процедура на гласуване".

Всъщност в Германия има решение на Конституционния съд. С него не се забранява машинното гласуване, а се определя да има и друг начин за отчитане на гласуването освен електронно. След решението страната не е предприела действия за приемане на машини, отговарящи на изискванията на съда.

За еврото: "Според мнозина експерти това ще доведе до повишаване на цените на стоки и услуги, но не и на заплатите и пенсиите. Левът е едно от малкото български неща, които все още не са ни отнели. Посегнаха на традиционното семейството между мъж и жена, посегнаха на децата, като искат гей двойки да осиновяват, а Слави Трифонов чрез чалгата посегна и на хорото ни. Посегнаха и на Православната Църква. Съгласни ли сме да си дадем и геройския "лев"?, питат Стъки и Недялков.

Един от основните приоритети на КПД бил борбата с демографската криза. Според Недков и Недялков трябва да противодействаме, като приберем българите от чужбина, а "не да им разкриваме секции, при които гаранцията за честно отчитане на техния глас е почти нулева".

"Държавата трябва да създаде условия за икономически растеж, инвестиции и откриване на нови работни места, за да прибере в родината тези българи, които са отишли временно или сезонно да работят в чужбина. За българите, които са се установили трайно там, гласуването е един добър повод те да се приберат в родината, за да видят роднини и приятели", смятат те.

Гласувалите в чужбина българи поставиха ГЕРБ на четвърто място на парламентарните избори и през юли, и през април, като резултатите са съответно 9.01% и 8,66%.

В края на май тази година стана ясно, че Инициативен комитет издига Стъки за кандидат за президент, като заедно с Недялко Недялков са учредили движение. Недялков припомни тогава, че двамата са се запознали миналото лято пред Румънското посолство, където заедно с други столичани са се самоорганизирали в "граждански патрул", за да пазят кръстовището от "незаконните блокади". Всъщност Стъки няма да е навършил 40 години до провеждането на президентските избори, което е задължително според Конституцията.

Именно Станислав Недков заедно с журналисти от ПИК нахлуха през юни в Министерството на младежта и спорта, след като стана ясно, че Стъки е получил 1 млн. лева за няколко години от ресорното министерство

През 2018 г. ММА борецът предизвика катастрофа с полицейска кола, като след произшествието двама полицаи пострадаха. 

Национален референдум в България е проведен през ноември 2016 г. по искане на Инициативен комитет начело със Слави Трифонов, който днес вече е лидер на партия "Има такъв народ". Референдумът от 6 ноември е заедно с изборите за президент и вицепрезидент на Република България. Въпросите отново са три, но гласят:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

На президентските избори тогава за държавен глава е избран Румен Радев, за вицепрезидент - Илияна Йотова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови