Платена любов: 1 млн. лв. за Стъки от министерството на спорта

5 млн. раздало министерството по съмнителен начин на организатора на протестите в защита на Борисов Стъки, ИПОН и свързани лица

OFFNews 16 юни 2021 в 14:19 10299 2

Преди изборите Министерството на младежта и спорта е раздало 5 млн. лв. по меко казано съмнителен начин при подбора на фирмите, съобщи говорителят на служебния кабинет Антон Кутев. 1 млн. лв. за няколко години е получил председателя на федерацията по ММА Станислав Недков-Стъки. Той един от организаторите на протестите срещу президента Румен Радев и контрапротестите в защита на Бойко Борисов.

В края на миналия месец издателят на “Пик” Недялко Недялков обяви, че инициативен комитет ще издигне кандидатурата на бившия боец по смесени бойни спортове за президент. Недялков и Недков са сред учредителите на новото Консервативно-патриотичното движение - КПД. Забавното е, че Стъки няма да има навършени 40 години към датата на изборите, тоест не може да се кандидатира за президент по закон. Той е двойка с бившата телевизионна водеща и депутатка от НДСВ Юлияна Дончева.

"Става дума за пари, които би трябвало да бъдат давани за младежки дейности, за превенция на хазарта и за превенция на наркотични зависимости. Интересните неща са няколко - има фирми, които през цялото време с почти идентични, еднакви проекти печелят, т.е. всяка една година има сдружения, които по един и същи начин и с един и същ проект си взимат пари, вече пета година. От друга страна прави впечатление, че проектите, които печелят тази година, голяма част от тях са до такава степен са сходни, че спокойно можем да кажем, че са печатани на един и същи принтер. Лично аз подозирам, че принтерът се намира в самото министерство", каза Антон Кутев. 

1 млн. лв. за протестиращия срещу президента Стъки

Той уточни, че от четирите НПО-та, които са спечелили големите суми от по 670 000 лв., три са свързани с лицето Петър Коларов. "Той работи в медия. Три от тези финансирани (проекти) са свързани с едно лице. Става дума за над 2 милиона лева, само за тази година, които са отишли в НПО, в които има свързани лица. Тоест един човек е този, който най-вероятно е управлявал цялата тази работа. Част от финансиранията към НПО-тата са всъщност на спортни дейности. Спомена се, че през всички тези години "ИПОН" е взимал пари по Програмата за неправителствените организации, въпреки че е спортен клуб. Другият спортен клуб, който през цялото време е бил финансиран като спортен клуб, става дума за ММА, тук става дума за Станислав Недков - Стъки. Освен, че е взимал по 200 000 лв. годишно за финансиране на спортния клуб, а накрая взима и 220 000 лв. вече като НПО, от които 120 000 лв. само през тази година. С тези над 1 милион лева финансирането, което Стъки е получил, може да разберете защо протестира пред президентството, а не пред Министерството на спорта", коментира Кутев. Той подчерта, че оттук нататък не трябва да се допуска пари да бъдат раздавани по този начин.

Спортен клуб „ИПОН” е регистриран през 1995г. като сдружение с нестопанска цел в обществена полза, представлявано от бившия премиер Бойко Борисов и Александър Славков.

Проверка и на ТОТОто

Възложих експертни проверки не само в спортното министерство, но и в прилежащите му дружества, включително и в Българския спортен тотализатор, каза и служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов. 

"Относно Националната програма за изпълнение на младежките дейности по чл. 10а от Закона за хазарта... Тя се провежда всяка година от 2017 г. Много организации участват в тези програми за превенция на хазарта и други лоши неща. На пръв поглед прави впечатление, че откакто програмата съществува и около 2 милиона лева са заделяни за тези програми, е много интересно, че за тази година са заделени 5 450 000 лв. при положение, че в момента при хазартния бизнес в България има само един играч, а преди, когато е имало доста други играчи, парите са били по-малко", коментира той.

Служебният министър обърна внимание на конкурс, който е бил обявен от предшественика му Красен Кралев.

Бърз конкурс, не по правилата, но за много пари

"Със заповед на Красен Кралев е обявен конкурс на 12 януари и той е бил прекратен на 27 януари. Интересно кратък срок за много сериозни теми и много сериозни пари. Интересното тук е, че самият конкурс не е направен по правилата - без външни оценители и без критерии за участие“, разкри Кузманов и продължи: „Другото, което прави впечатление за класираните - участват около 120 организации, от които 35 са класирани. Има организации, които са класирани и има организации, които не са. А тези, които не са класирани са с аргументи, които тези, които са класирани имат същите недостатъци. Пълен субективизъм", заяви той и добави, че по една от темите в тези конкурси участват 4 фирми, които печелят почти една и съща сума от 670 000 лв. само по първо направление.

Служебният министър обеща прекратяване на порочните практики и пълна прозрачност при провеждането на конкурси.

"Ще се викат външни оценители така, както е по закон, а не както досега - вътрешна комисия си избира кой, как и защо", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови