Служебното правителство предлага до 2,8% дефицит с актуализацията на бюджета

OFFNews 05 септември 2014 в 13:10 2668 2

Румен Порожанов

С актуализацията на бюджета за тази година, която служебното правителство ще предложи на новото Народно събрание, ще бъде предложен и дефицит между 2,6% и 2,8% на касова основа.

Това каза министърът на финансите Румен Порожанов в интервю за в. „Стандарт“.

Бюджетният дефицит, който бе заложен за тази година е 1.8%, но Порожанов е категоричен, че този процент със сигурност ще бъде надхвърлен.

„Дефицитът, който бихме си позволили да предложим на Народното събрание, трябва да е под 3% от БВП", коментира министърът, защото това е максимумът съгласно изискванията на Евростат.

Той коментира още, че няма да може да бъдат обезпечени всички заявени от министерствата разходи с актуализацията на бюджета и ще се наложи да се правят икономии.

„При нереалистични приходи голямата отговорност е в разумните разходи“, обясни Порожанов.

По думите на министъра оценката за неизпълнението на приходната част на бюджета е в рамките на 900 млн. лв. основно в заложените параметри към Агенция "Митници".

Порожанов обаче подчертава, че че в НАП изпълнението на планираните приходи за тази година към момента е 98-99%, като те ще ги изпълнят и дори ще има леко преизпълнение.

"Приходите в бюджета за 2014 г. са надценени от гледна точка на променената макроикономическа среда", допълни финансовият министър.

Той каза още, че служебното правителство смята да предложи бюджетен дефицит от 2% от БВП за 2015 година:

„В коригираната прогноза за 2015 г. ще заложим параметри на базата на вече актуализирания бюджет за 2014 г., като ще се стремим целта за салдото по КФП да бъде в рамките на 2% от БВП“, обяснява той.

Порожанов допълни, че подготовката на законопроекта за бюджета за 2015 г. протича съгласно бюджетната процедура. Правителството е одобрило стандартите за делегираните от държавата дейности за издръжка на ученици и на децата в детските градини и др. На базата на тях се формират както разходите на министерствата, така и трансферите към общините.

Финансовият министър очаква, че през тази година няма да се постигне заложеният ръст от 1,8% на БВП и прогнозира растеж от 1,5-1,6%. Той смята, че фактор за това е и дефлацията, която се очаква за годината да бъде около 0,2-0,3%.

„Това ще намали и БВП, като за 2014 г. той ще слезе под 80 млрд. лв. Разбира се, причините за дефлацията са много, те са и външни - като намаленията на много от цените на основните стоки на международните пазари. Освен това в рамките на формираните в България цени имахме изкуствено поддържане на цените на електроенергията и се наблюдават признаци за забавяне на икономическата активност. Постепенното възстановяване на доверието на бизнеса и потребителите, както и допускането за подобряване в развитието на европейската и световната икономика се очаква да допринесат за ускоряване на растежа през следващата година“, обясни Порожанов.

Той бе категоричен, че не се обсъжда увеличаване на данъци през 2015 г:

„При нас такова нещо не е обсъждано. Смятаме да се запазят данъчните ставки. Теоретично може да се вдигнат акцизите на тютюневите изделия. Но отрицателните ефекти за бюджета от намалената събираемост ще са не по-малки от положителните ефекти от увеличението на данъка. Решението за коригиране на данъчни и осигурителни ставки следва да бъде решение на новото правителство, което ще се формира след изборите“, обясни министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!