Близнашки и Порожанов не разбрали, че БНБ е отворила печатницата за пари

OFFNews 20 август 2014 в 15:51 2172 4

Проф. Георги Близнашки

Снимка Миро Златев /Булфото

Проф. Георги Близнашки

Не знам. Не сме запознати с темата. Обърнете се към БНБ.

Така служебният премиер Георги Близнашки и финансовият му министър Румен Порожанов отговориха на журналистическите въпроси, свързани с пуснатите от БНБ обществени поръчки за печатането на десетки милиони левове.

Първата поръчка е пусната непосредствено след поставянето на Корпоративна търговска банка под специален надзор - на 23 юни, а втората - на 18 юли. Едната е за отпечатването на банкноти с номинал 5, 10, 20, 50 и 100 лева на обща стойност 23 милиона лева, а втората е за отпечатването на 60 млн. банкноти с номинал 10, 20 и 50 лева.

Оказа се, че финансовият министър няма представа за какво става въпрос, поне според отговора му.

"Съжалявам не я зная темата, въпросът - към БНБ. Дори не съм прочел за какво става дума", заяви Румен Порожанов след днешното заседание на Министерски съвет.

Незнаещият темата Порожанов обаче бил сигурен, че няма връзка между печатането на пари и увеличението на дефицита. Представители на Оманския фонд, който е миноритарен собственик на КТБ, не били искали среща с него, но Порожанов бил чул, че имали такава с предшественика му. Дали и какво е било договорено обаче не стана ясно.

Той определи поставянето на КТБ под специален надзор от БНБ като "обезпокоително в рамките на отражението, което дава на цялата икономика и финансовата система" и прехвърли цялата отговорност за случващото се върху БНБ.

Министерството на финансите разглеждало въпроса "глобално". "Затова позицията ни е търсенето на решение с използването на пазарен инструментариум, така че по никакъв начин да не се ангажира публичен ресурс за спасяването на КТБ или за оздравителни мерки под каквато и да е форма. БНБ извършва съответните одити. В рамките на закона те имат право да разглеждат всякакви предложения, свързани с оздравяване на банката. Интересът ни е одитът там да бъде направен максимално бързо, добави финансовият министър", каза Порожанов.

"Не сме запознати с темата", каза и премиерът Близнашки. На фона на продължаващите проблеми в банковия сектор, липсата на каквато и да е яснота за бъдещето на КТБ, и кризата на доверие към БНБ, Близнашки заяви:

"С г-н Искров (управителят на БНБ Иван Искров - бел. ред.) досега не съм имал среща, но ще потърся диалог. БНБ е автономна институция и всички бяха много щастливи навремето, когато банката беше извадена от зависимост, от изпълнителната власт, от това, че правителството няма да може да влияе върху решенията на банката. Това стана още в началото на 90-те години".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови