Служебният премиер: Имам усещане, че съм бил подслушван

OFFNews 07 юни 2021 в 19:25 5229 2

"Имам усещане, че съм бил подслушван. Потвърждавам, че чух от медиите, че съм бил. Не мога да го потвърдя или отрека, защото попадам под ударите на закона". 

Това заяви служебният премиер Стефан Янев пред бТВ. На въпроса може ли да каже дали е бил подслушван Янев отговори, че "който по веригата има право да знае, няма право да каже какво е чул и разбрал. Тази информация може да бъде изнесена само в Комисията по контрол на СРС към Народното събрание". 

Служебният премиер добави, че ако каже, че има информация и утре ще я разгласи, нарушава закона.

"Мисля, че цялото говорене трябва да бъде по-обрано. Няма нужда да бъдем абсолютно прозрачни в тази част, когато става въпрос за класифицирана информация. Смущаващо е, че преди избори идва ред на темата за ДС и подслушването, а основната тема е корупцията и това е големият слон в стъкларския магазин", категоричен е министър-председателят. 

Относно призивите на ГЕРБ за доказателства, че са подслушвани политици и протестиращи, Янев обясни, че това няма как да се случи. 

Законът "Магнитски" и санкциите

От думите на Янев стана ясно, че в началото на мандата, когато се е срещнал с американския посланик у нас Херо Мустафа, тя е обещала, че нейното правителство ще помогне на България по темата с корупцията: "Ако приемем, че обявяването на санкциите е тип помощ, значи си е изпълнила обещанието". 

За списъка на фирмите, свързани с Васил Божков, Делян Пеевски и другите санкционирани от САЩ, публикуван от НАП, министър-председателят каза, че не вижда как "едни публични неща, извадени от публичния търговски регистър, може да е черен списък". 

Според него това е за улеснение и фирмите просто са събрани на едно място. 

Янев подчерта, че не се въвежда вътрешен режим на санкции срещу фирмите на Божков и Пеевски, а Министерски съвет е приел решение за защита на държавни и общински фирми от попадане под санкции.

Никога не е създаван секретариат на Съвета по сигурност 

Премиерът обяви, че никога не е създаван секретариат на Съвета по сигурност, макар Съветът да е постоянно действащ. Думите му са по повод днешното свикване на Съвета. "Основна причина, заради която свиках Съвета, е заради дефицитите, които служебното правителство е заварило", каза още той.

Секретариатът е постоянно действащ. Той следи за обстановката, за рискови заплахи и дава решения, ако има възможност за поява на криза или недоброжелателни дейности навън, както и подпомага органите за решения, обясни Стефан Янев. 

От думите му стана ясно, че в секретариата влизат служители на МВР, МО, ДАНС и разузнаването. "Предстои да се реши как да бъде съставен - първият вариант е да приемем командироване на служители, за да влязат в състава на администрацията към МС и секретариата, а на по-късен етап да бъдат преназначени", обясни министър-председателят. 

Според него другият повод за свикване на Съвета е заради санкциите по "Магнитски".

Янев попита защо сме допуснали да има такава корупция и се налага отвън да ни го казват: "От колко години се чака да се появи информация по закона "Магнитски", изведнъж информация дойде - не ни хареса. На някой се хареса, на други - не. Сега се притесняваме за това дали сме направили грешки с решението на правителството, а не за това, че корупцията ни е ендемична".

Янев допълни, че очаква взаимодействие между всички органи - да си свършат работата почтено и прозрачно, но го очаква като гражданин, а не като премиер. 

Рокади, чистки и "овладяване на държавата"

За кадровите смени в администрацията премиерът обясни, че не би използвал думите "овладяване на държавата", а "освобождаване": "Ако освождаваме държавата, то е от тип зависимости, които е имало преди".

Янев коментира и думите на Даниел Митов от ГЕРБ, според който служебното правителство сменя един корупционен модел с друг : "Явно г-н Митов признава, че е имало корупционен модел. Нека каже кои са характеристиките на новия"

Премиерът добави, че кадровите смени са свързани с почтеност и с работата в интерес на обществото: "Ако новоназначените не работят по този начин, ще бъдат освободени. Нито един от тях не е в ролята на свещена крава"

Стефан Янев коментира и темата с новия шеф на НАП и твърденията, че е продал фирмата си на малоимотен човек, за да избегне плащането на задълженията си към държавата в размер на около 1,5 млн. лева. Министър-председателят посочи, че се е заинтересовал и има информация, че се извършва проверка.

"Изпратено е писмо до прокуратурата да се включи в проверката. Да се провери дали е така, или не. Говорих с г-н Спецов и той каза, че не се притеснява от проверка", допълни още Янев.

"Избори ще има" 

Янев припомни, че основната задача на служебното правителство е организацията на предсрочните избори и подчерта: "Готови сме да се срещнем с предизвикателствата".

Относно проблема с осигуряването на още машини в страната и в чужбина той обясни, че продължават разговорите между ЦИК и фирмата, от която се очаква да достави устройствата – „Сиела Норма“.

"Избори ще има, машинно гласуване ще има, нюансите ще ги видим. С каквото може изпълнителната власт ще помага, има пълна координация", коментира служебният премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

2

Nick Ivanov

08.06 2021 в 06:03

Имам чувството, че гусин Янев леко взе да прекалява. Боковите изчадия трябва да бъдат извадени от плътта на народа като кърлежи, но това не означава, че трябва да режем ръце и крака заедно с тях. Подслушване има и сега, защото шпионското американско оборудване и израелския софт още са си по мобилните оператори и големите интернет доставчици. Забелязва се една леко по военному тъповатост, която особено пролича с "препоръките" да бъдат ограничени "в контактите с администрацията" ония български граждани и компании, в ясно нарушение на Конституцията и правовия ни ред. Как може да те турят премиер бре, Стефчо, и да не ползваш професионални юристи за съветници, преди да нашлякаш тия дивотии? И на бездомните кучета пред Дондуков им е ясно, че ген.Радев си мечтае за една военна полу-хунта, която да управлява "служебно" и в бъдеще, защото българските партии били неспособни. Това може да завърши зле, т.к. очевидно на тия военни са им празни главите.
 
X

Подкастът на OFFNews