Служебният кабинет изгони цялата Комисия за защита на потребителите (обновена)

Георги Ангелов 20 септември 2022 в 12:25 6087 3

Иван Френкев

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Уволненият председател на КЗП Иван Френкев

Служебният кабинет освободи председателя и останалите двама членове на Комисията за защита на потребителите (КЗП). За това се разбра от изявление на освободените, цитирано от Нова тв: 

 „Служебното правителство на президента Румен Радев извърши поредното безпрецедентно нарушение на законодателството, като без никакви законови причини прекрати мандата на всички членове на Комисията за защита на потребителите”. 

Със същото решение за нов председател на комисията се назначава Стоил Алипиев, а за членове Ангел Джалев и Константин Арабаджиев.

„Смяната от служебно правителство на законно избран от редовен кабинет с 5-годишен мандат орган е безпрецедентен акт в европейската практика. Това е груба намеса в независимостта на контролните органи. Още повече, че през последната година Комисията показа конкретни резултати в дейността си за защита на потребителите като се превърна в една от най-видимите институции в държавата. За пореден път правителството, начело с Гълъб Донев, взема решение, което надхвърля правомощията на служебен кабинет, съгласно Конституцията. Ще търсим правата си по съдебен път и ще сезираме европейските институции”, заявяват още от КЗП.

От Министерски съвет потвърдиха, неофициално, за уволнението, като увериха, че по-късно днес от правителството ще изпратят съобщение с мотивите. В публикуваното на сайта на телевизията решение на кабинета няма мотиви, а се отменя решението на редовния кабинет за назначаване на председателя Иван Френкев и членовете на комисията Велина Николова- Великова и Николай Мравов. 

В междувременно полученото прессъобщение няма посочени мотиви за решението.

В закона за защита на потребителите ясно се казва как може да се махнат членове на комисията и правителството все още не обяснило, дали е налице някое от тях:

Правомощията на членовете на комисията се прекратяват при смърт или предсрочно:

1. по тяхно писмено искане;
2. при установяване на несъвместимост с изискванията на този закон;
3. (изм. - ДВ, бр. 18 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 103 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.) при влизане в сила на съдебен акт за извършено умишлено престъпление от общ характер, за което органът по назначаване следи служебно;
4. при невъзможност да изпълняват задълженията си повече от три месеца;
5. (нова - ДВ, бр. 42 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 97 от 2010 г., в сила от 10.12.2010 г., изм. - ДВ, бр. 7 от 2018 г.) при влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Към момента не е налице нито едно от условията за чистката.

Публикации в медиите спрягат Стоил Алипиев за кандидат за шеф на КЗК още през август. До 25.08.2022 Алипиев е член на управителния съвет на Националната организация "Защита на потребителите", когато бива заменен от Дамян Лазаров, който става и председател на организацията. Видимо от търговския регистър Алипиев развива бизнес, като в доста компании има свързаност с двете дъщери на Дамян Лазаров – Елена и Любов Лазарови. 

Самият Дамян Лазаров оглавяваше КЗП от декември 1999 г. до 30 август 2011 г., когато беше освободен от Бойко Борисов, като според факти.бг, причината са оплаквания от британски граждани, стигнали до Борисов през посолството на Великобритания. Те закупили апартаменти в новострояща се сграда на българското Черноморие, която се оказва в средата на активно свлачище и се напуква преди да се въведе в експлоатация. В жалбата се твърди, че ужилените са се жалвали в КЗП , но жалбата им била потулена, защото Лазаров бил един от инвеститорите на въпросната сграда.

През 2017 г. излизат наяве и връзки на Лазаров със скандала „Суджукгейт“ и депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов, който получи условно наказание от 2 години затвор за изнудване. Към 2017 г. Мартинов е съдружник в 37 дружества, свързани с Лазаров.

Според биографията на Стоил Алипиев изпратена от МС, той е юрист по образование, от 2016 година е адвокат от Софийска адвокатска колегия. През последните седем години е председател на Управителния съвет на Сдружение „Национална асоциация за защита на потребителите“ и като такъв от 2020 година е член на Съвета по акредитация към Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация“. Работил е като експерт в сферата на обществените поръчки в Министерството на правосъдието в периода 2014 г. - 2015 г. и в Министерството на образованието и науката в периода 2013 г. – 2014 г. Бил е също така юрисконсулт в частния сектор.

Ангел Джалев е юрист по образование. От 2019 година до момента е бил началник на отдел в Държавна агенция „Технически операции“. Преди това, от 2011 г. до 2019 г. е бил прокурорски помощник в различни отдели към Върховна касационна прокуратура. Работил е също като юрисконсулт в частния сектор. ДАТО е една от най-секретните служби у нас. Службата беше направена специална агенция от Бойко Борисов и е под шапката на премиера, занимава се със “специални разузнавателни средства”, с други думи със законно подслушване. През юни миналата година САЩ поставиха в санкционни списък “Магнитски” Илко Желязков, бивш зам.-директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО), който беше назначен и за заместник-председател на Националното бюро за контрол на СРС. В публикация на специализирания сайт "Параграф 22" се твърди, че друг българин от списъка "Магнитски" - депутатът от ДПС Делян Пеевски има силно кадрово влияние в агенцията за подслушване. 

Константин Арабаджиев е бил член на Комисията за защита на потребителите в периода март 2015 г. – май 2022 г. От 1999 г. до 2003 г. е бил кмет на район „Студентски“ в Столична община. Висшето си образование е придобил в УНСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

3

Diogen

20.09 2022 в 16:22

Неокомунизма на Мунчо марширува в Бъгария. След като дадоха карт бланш на картелите да мародерстват българите с кошмарни цени, сега разчистват терена за още по-голяма спекула. Ако изборите се провалят и се стигне до нов кабинет на Резидента, това ще бъда тотална икономическа катастрофа.

22548

2

dolivo

20.09 2022 в 14:26

мда, гнусния комунист погазва законите. подобно на покровителя си от Русия

10298

1

AntiZ

20.09 2022 в 13:32

Някой ако се чуди какво значи срастване на мафията с държавата, по-специално с президентство и министерски съвет, да прочете тази статия два пъти. Защо с президентството? И за децата от втори клас стана ясно кой управлява държавата в момента, кой сменя кадри, кой назначава разни мухльовци. След изборите едва ли ще се сформира правителство и за пореден път, тези кретени в момента ще бъдат назначени наново. Това е положението, Минке! Прост народ-слаба държава!
 
X

Подкастът на OFFNews