Що е то европейска агенция и защо досега нямаше седалище у нас? *

Ангел Джамбазки 08 август 2017 в 11:45 7547 4

Що е то Европейска агенция и защо досега нямаше седалище у нас? *

Що е то европейска агенция и защо досега нямаше седалище у нас?

Агенциите на ЕС са самостоятелни юридически лица, не са част от институциите и са създадени, за да изпълняват възложените им задачи, основани на общностното право. Агенциите на ЕС биват няколко вида – децентрализирани, агенции по обща сигурност и отбрана, изпълнителни агенции, агенции по Евроатом, други агенции.

Тези, които са важни в случая са т.нар. „децентрализирани агенции“, подробно ще обясня защо след малко.

Децентрализираните агенции се създават за неопределен период от време, разполагат се в различни държави от ЕС, провеждат политиките на ЕС и най-важното – укрепват сътрудничеството между ЕС и националните правителства, както и развиват експертните познания на органите на ЕС и националните такива.

Работят в множество области и сфери, като лекарства, храни, околна среда, среда на труд, правосъдие, сигурност, услуги, безопасност на транспорта, образование и прочее. Общо взето, понастоящем изнесените европейски агенции са над тридесет. Разположени са във всички европейски държави. Е, почти във всички.

Това е и причината да пиша този текст. Седалища на децентрализирани европейски агенции има в ПОЧТИ всички държави-членове на ЕС. Пак казвам - В ПОЧТИ всички. Няма в Хърватска. Защото Хърватска е член на ЕС от онзи ден. Няма седалище на децентрализирана агенция на ЕС в Кипър. Защото половината Кипър е все още окупирана незаконно от турците и Турция затваря въздушното пространство на Кипър и не позволява свободен и неограничен достъп по въздух до острова.

Няма седалище на децентрализирана агенция на ЕС и в България. Защото никой досега не го беше поискал. Да, ще повторя. За сума време преговори и десет години пълноправно членство на България в ЕС нито едно българско правителство, нито един български комисар, нито народни и други представители не се бяха досетили или не бяха посмели да поискат от ЕК, да поставят въпроса пред ЕК, пред Съвета на ЕС, пред филанкишията или пред арменския поп дори.

Не знам кое е по-лошо. Да си неук, безотговорен, неграмотен и незаинтересован и да не защитаваш интересите на държавата, която трябва да представляваш или да си мълчиш, защото си „йес мен“. Вие преценете. Всички знаем отговорните лица и партии, водили преговорите за присъединяване към ЕС и управлявали България през това време. Искане за преместване на седалище на съществуваща агенция или създаване на нова така не е направено.

Факт. Доказан. Смайващото тук е, че самонареклите се федералисти, крайни либерали, почти евро-талибани, едва ли не, не са обелили дума по темата. Странно, нали? Меко казано.

Факт е, също така, че за пръв път този въпрос беше поставен от нас. Не от федералистите, не от либералите, не от останалите празнодумци, а от нас. Българските националисти и патриоти.

Защо е важно на българска територия да има седалище на децентрализирана агенция на ЕС? Защо тези десет години са пропилени от изброените по-горе? Защото на първо място, това означава, че в държавата се създават сериозни условия за специализация в съответната сфера. Например – в сферата на ЖП транспорта. Или в тази на лекарствата. Или в сферата на автомобилния транспорт и пътната безопасност.

Второ – това е голяма и важна възможност държавата да формулира и преследва важни политики в рамките на съюза.
В сферите на транспорта, земеделието, енергетиката, животновъдството и прочее, и прочее. Както правят всички останали държави в съюза. И ако едни партии са ясни, то толкова по-необяснимо е мълчанието на всичките люспи и разните перца и крилца на разните сдс-та, дсб-та, бзнс-та и прочее „еврофанатици“. Май, май – само празни приказки. От празни, неможещи, сламени, неполезни хора.

Трето – изграждането на седалище на децентрализирана агенция на ЕС в България ще отвори поне няколко хиляди нови работни места. За специалисти в съответната сфера. Български такива. Говорим за няколко хиляди нови работни места в България. Ако не бъркам средната заплата в тези агенции е от 4500 до 5500 евро. Прочетете отново сумата на възнагражденията. Сега разбирате ли загубата за националната икономика и за поколения българи-специалисти, нанесена от лъже-еврофилите?

Добрата новина – при назначаването в подобни органи действат и са в сила правилата на ЕС. И няма да има никакво значение партийната принадлежност, или пристрастия. Има си правила, има си ред, има си конкурси и прочее – който може и знае, ще работи, който не може и не знае – ще учи. Ако иска. Ако не иска – здраве да е.

Четвърто – подобно седалище ще има нужда от инфраструктура. Някъде в България. Тази инфраструктура ще обслужва и българските граждани.

Пето – седалището ще трябва да се обслужва от хотели, ресторанти, кръчми, места за отдих, таксита, кафенета и прочее, и прочее, и прочее. Отново десетки, вероятно стотици хиляди евро в българската икономика месечно. Проспани. Попитайте някой десен титан на розовите либерали, например Атанас Атанасов, защо трите партии и няколкото коалиции в които се подвизава напоследък не поставиха никога този въпрос.

Не го поискаха, дори когато стана ясно, че Обединеното кралство ще напусне ЕС. Дори тогава на никого не му хрумна, че след напускането, ще трябва да бъдат преместени поне две агенции, понастоящем разположени в Обединеното кралство.
Европейската агенцията по лекарствата и Европейския банков орган. Никой не сети, само ние. Факт.

За проспаното дотук. Важно е какво може да се направи, за да се поправи пропуска и щетата. Европейският банков орган няма как да искаме, ако сме реалисти, неговото място очевидно е във Франкфурт, където е и седалището на Европейската централна банка(ЕЦБ) и е оформено нещо като европейско финансово „сити“. Остана другата – Европейската агенция по лекарствата(ЕМА). Имаме ли интерес от преместването на такава агенция в България?

Категоричен.

Имаме традиции в тази сфера, имаме производство, както в хуманната, така и във ветеринарната фармация. Отделно, това е един от най-големите световни „бизнеси“. Преместването му в България ще означава разкриване на офиси и представителства на стотици световни фармацевтични компании с целия положителен ефект върху българските хотели, ресторанти и недвижими имоти.

Има и сериозно разминаване между доходите, инвестициите, инфраструктурата на Северна и Южна България. Северът беше видимо изоставен в годините и нуждата от голяма и съществена инвестиция в инфраструктура, работни места и нови, високи технологии е належаща. Същевременно, в Северна България са Плевен, с медицинския университет, Русе, с моста, Разград, Търговище, Врабево, място идеално за разполагането на Европейската агенция по лекарствата. Затова направихме това мотивирано предложение.

За пръв път поставихме официално този въпрос на професор Огнян Герджиков, в качеството му на служебен министър-председател, в деня, когато се закле сегашният президент на Република България.

След това, въпросът българското правителство да поиска седалище на агенция, бе заложен в процеса на преговори за съставяне на правителство между Обединени патриоти и ГЕРБ. В последствие поставихме този въпрос официално в Министерски съвет и на няколко министри. Към днешна дата има гласувано решение на МС да бъде поискано преместването на Европейската агенция по лекарствата и подадени документи от българското правителство за това. За пръв път, след десет години членство на България в ЕС.

Чета, че Агенцията по лекарствата била много „апетитна“, че имало много интереси, че нямало да ни я дадат и прочее, и прочее, и прочее. Може. Но беше изключително важно да я поискаме. Защото, ако не бяхме я поискали, със сигурност нямаше да ни я дадат, нали така?

При каквото и да било развитие на ситуацията, българското правителство трябва да настоява за седалище на европейска агенция на българска територия. Ако не успее да мотивира и защити искането за преместване на Европейската агенция по лекарствата(ЕМА), пред него има два варианта – да преговаря с държавата, която ще се пребори за ЕМА, например с Франция и да предложи създаването на нова агенция, която може да защити някакъв български интерес на европейско ниво.

Например – Европейска агенция по автомобилен транспорт и пътна безопасност. Но за нея – в следващ текст.

____

*Заглавието е на редакцията на OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

4

Hissarion

08.08 2017 в 16:34

Джамбазко да не е от вчера евродепутат? Защо до сега не е повдигнал въпроса за някоя агенция, щом тъй ги раздават, а едва сега се е сетил, че само при нас нямало?

15914

3

поп Дръвчо

08.08 2017 в 12:26

Впрочем, не е да няма неща в които България е осезаемо напред и може да даде тласък на целия ЕС. Само че те се неглижират. В тях няма "потенциал" за изява на политици.

За домашно, Джамбазки може да провери кои са те.

15914

2

поп Дръвчо

08.08 2017 в 12:24

Регулацията на лекарствата, а, Джамбазки?

Това върху сведенията на WHO че 20-25% от лекарствата у нас са фалшиви?

Върху скандалите с ваксините? Върху епидемийката от варицела? Върху утвърдените канали за реекспорт? И не по-малко утвърдените канали за куфарен внос от съседни страни, защото един или друг препарат у нас го няма, а хората си боледуват?

Ами автомобилният транспорт и пътната безопасност? Кво шъ правим сега с 1000-та жертви годишно върху 7 милиона население? Които станаха 700 с промяна на методиката по която се броят и единствените ефективни мерки за намаляването им взема ОПЕК (когато успее да договори намаляване на квотите за добив)?

Щели да се отворят работни места за специалисти в тези области. Къде са резултатите от работата на тези специалисти тук, у нас, та да ги предлагаме на целия ЕС? Нещо за което да кажем - ето вижте ни, имаме успешна практика и политика в това и това, дайте на нас дебелата тояга и тия успехи ще ги въдворим в целия ЕС по наш образ и подобие.

15914

1

поп Дръвчо

08.08 2017 в 12:12

България е нещо като абсолютен европейски шампион по корупция. Това би трябвало да се отчита както при претенциите тук да се създава някакъв европейски регулаторен орган, така и при удовлетворяването им от страна на ЕС.

Не че в ЕС няма корупция, не твърдя такова нещо. Но корупционната култура в ЕС е друга. Липсва склонността към легитимиране на явлението в съзнанието на редовия гражданин на ЕС. Липсва схващането, че корупцията е само PR проблем и се решава с преместване на изобличения служител на друга служба. Липсва примирението, че е нормално 60-95% от някакви обществени ресурси да потъват в нищото, а работата да се върши с останалите и с качество което не съответства даже и на тях.

Липсват хора, осъдени за корупция. Съвсем липсват. Нула. Айде да не е затвор, поне глоба. Няма. Нито един. За сметка на това има премиер, който твърди че тази липса е признак че у нас няма корупция.

 
X

Да помогнем на украинските деца!