Шаламанов иска нови ракети заради Русия, АБВ: Оставка!

Offnews 27 август 2014 в 07:35 10443 62

Велизар Шаламанов

Снимка БНТ

Документът „Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана”, изготвен от Министерството на отбраната, внесе напрежение по отношение на политиката по сигурността на служебното правителство. 

Днес премиерът Георги Близнашки свиква спешно заседание на Съвета за сигурност, за да бъде обсъдена позицията на страната ни, която ще бъде представена на срещата на върха на НАТО в Уелс на 4 и 5 септември. Документът на МО е част от тази позиция и ще бъде представен от президента Росен Плевнелиев и служебния военен министър Велизар Шаламанов. 

В него е записано, че политиката на Русия е пряка заплаха за страната ни. В същото време страната ни се нуждае и от ракети с по-голям обсег на действие. "Засилването на способностите на Русия за конвенционални военни действия провокира националните ни способности за отбрана", е записано в текста на стратегията.

Документът е заплаха за националната сигурност, реагираха рано тази сутрин от АБВ. От партията на Първанов поискаха оставката на военния министър, защото "Визия 2020" съдържа неверни заявления, които са опасни за националната сигурност. Такова е твърдението, че страната ни е в информационна война с Русия: „Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации, е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността, и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля”, заявяват от АБВ.

От партията на Първанов поясняват, че след медийните реакции документът е редактиран, но са запазени текстовете, че „Новата хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибер и информационна война, както и с действия противоречащи на международното право, поставя огромно политическо, военно и икономическо предизвикателство пред региона и България. Този тип война мобилизира вътрешни политически, икономически субекти и медии с цел да подкопае интегритета на институции, ценностите на либералната демокрация и националния дух и воля”. 

В позицията на АБВ се казва още: 

Ние не споделяме, че конфликтът в Украйна създава каквато и да било военна или политическа заплаха за България. Не става ясно в коя точно държава са подкопани ценностите на либералната демокрация и националния дух и воля.

Стратегическият документ на МО е небалансиран, войнолюбив и сам по себе си създава опасност за националната сигурност на България, доколкото пренася външен конфликт, в проблем и заплаха за националната ни политика. България не печели от крайни позиции по украинския конфликт. Националният интерес предполага да заемем балансирана позиция, която да търси трайно и мирно решаване на конфликта при ангажиране на властите в Украйна и Русия.

Поради пълната неадекватност по основен въпрос за националната ни сигурност, ние настояваме Министерският съвет коренно да преработи документа преди неговото приемане.

ПП на АБВ иска оставката на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов. Настояваме президентът Плевнелиев да изрази своята оценка по този документ, изготвен от назначения от него служебен министър. Недопустимо е той да участва в срещата на върха на НАТО през следващата седмица с мандат като този, подготвен от министър Шаламанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!