Quantcast

Шаламанов иска нови ракети заради Русия, АБВ: Оставка!

Offnews Последна промяна на 27 август 2014 в 07:35 9310 62

Велизар Шаламанов

Снимка БНТ

Документът „Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана”, изготвен от Министерството на отбраната, внесе напрежение по отношение на политиката по сигурността на служебното правителство. 

Днес премиерът Георги Близнашки свиква спешно заседание на Съвета за сигурност, за да бъде обсъдена позицията на страната ни, която ще бъде представена на срещата на върха на НАТО в Уелс на 4 и 5 септември. Документът на МО е част от тази позиция и ще бъде представен от президента Росен Плевнелиев и служебния военен министър Велизар Шаламанов. 

В него е записано, че политиката на Русия е пряка заплаха за страната ни. В същото време страната ни се нуждае и от ракети с по-голям обсег на действие. "Засилването на способностите на Русия за конвенционални военни действия провокира националните ни способности за отбрана", е записано в текста на стратегията.

Документът е заплаха за националната сигурност, реагираха рано тази сутрин от АБВ. От партията на Първанов поискаха оставката на военния министър, защото "Визия 2020" съдържа неверни заявления, които са опасни за националната сигурност. Такова е твърдението, че страната ни е в информационна война с Русия: „Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации, е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността, и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля”, заявяват от АБВ.

От партията на Първанов поясняват, че след медийните реакции документът е редактиран, но са запазени текстовете, че „Новата хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибер и информационна война, както и с действия противоречащи на международното право, поставя огромно политическо, военно и икономическо предизвикателство пред региона и България. Този тип война мобилизира вътрешни политически, икономически субекти и медии с цел да подкопае интегритета на институции, ценностите на либералната демокрация и националния дух и воля”. 

В позицията на АБВ се казва още: 

Ние не споделяме, че конфликтът в Украйна създава каквато и да било военна или политическа заплаха за България. Не става ясно в коя точно държава са подкопани ценностите на либералната демокрация и националния дух и воля.

Стратегическият документ на МО е небалансиран, войнолюбив и сам по себе си създава опасност за националната сигурност на България, доколкото пренася външен конфликт, в проблем и заплаха за националната ни политика. България не печели от крайни позиции по украинския конфликт. Националният интерес предполага да заемем балансирана позиция, която да търси трайно и мирно решаване на конфликта при ангажиране на властите в Украйна и Русия.

Поради пълната неадекватност по основен въпрос за националната ни сигурност, ние настояваме Министерският съвет коренно да преработи документа преди неговото приемане.

ПП на АБВ иска оставката на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов. Настояваме президентът Плевнелиев да изрази своята оценка по този документ, изготвен от назначения от него служебен министър. Недопустимо е той да участва в срещата на върха на НАТО през следващата седмица с мандат като този, подготвен от министър Шаламанов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.12 2014 в 15:18

Много правилно. Никога повече руски ботуш не трябва да гази България.

28.08 2014 в 12:02

до Гацо
хахах да те еба у "цетата" баш хахаха

27.08 2014 в 21:44

цетат (д-р Михайлов) "Проблемът на България не е Русия, а Европейският съюз и по-общо упадъкът на Запада. И разнообразните рискове, свързани с този процес. Президентът Плевнелиев обича да плаши с Русия, но това е недоразумение. Говоря за президента. "

27.08 2014 в 18:46

Сърбите с 40 годишна сдялана в СССР ракета свалят като прани гащи Стелтове за милиони, а тоя глупак щял да купува ракети да плаши Русия. Тоз е ненадминат дебил.

27.08 2014 в 18:10

Не се дръвчете. Шаламанов вече е оттеглил творението си и най-вероятно ще съчиняват с Президента и Близнашки оправдание за гафа.

27.08 2014 в 18:08

а великият бисмарк писал ли е как милионите православни християни които с неразрушим мерак си чупят кратуните по донбас? ай донт тинк сооу :)

27.08 2014 в 17:54

Ами да, прав е човека дето филистиците го пуснаха(http://gotoviproekti.eu/Amerika.htm).
Което само показва, че са чели през ред.

27.08 2014 в 17:48

Шаламанче вместо да бълнува ракети (и пари за ракети), да чете денем и нощем Ото фон Бисмарк! Великият е казал за Шаламанче: “Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява!”
А за мерака Шаламанче за ракети срещу Русия Великият Бисмарк казва: “Даже най-успешната война няма да доведе до разпад на Русия, която се държи на милионите православни християни. Тези последните, дори да бъдат разделени с международни договори така бързо пак ще се съединят едни с друг в едно, както бързо и цялостно се сливат капките живак. Тази неразрушима държава на руската нация е силна както със своя климат, своите пространства и своята непретенциозност, така и с осъзнатата необходимост от постоянна защита на своите граници. (секретно писмо № 349, Берлин, 03.05.1888 г.)

27.08 2014 в 17:33

Работещ линк за текста "АМЕРИКА БЕШЕ НАДЕЖДА. СЕГА Е ДРУГО", постнат от spirit:

http://gotoviproekti.eu/Amerika.htm

И да, не е от Волгин. САЩ постепенно се превърнаха от опора на демокрацията и свободата във ФАЩ и Четвърти хилядолетен Райх. Омерзен съм.

27.08 2014 в 17:22

абе колорадско печено да има и здраве да е