Министерството на отбраната: Русия е заплаха за България

Николаос Цитиридис Последна промяна на 26 август 2014 в 16:00 12096 24

В стратегия за задачите на България до 2020 година като член на НАТО министерството на отбраната сочи Русия, кризата в Украйна, конфликтите в Близкия Изток и миграционния поток за най-големите заплахи за националната сигурност.

В стратегията "България в НАТО и в Европейската отбрана", която беше публикувана на 25 август, още в първата точка е посочено, че България е страна с най-голяма концентрация на рискове и заплахи в Евроатлантическата общност.

По темата за кризата в Украйна, МО описва ситуацията така:

"Кризата в Украйна е продукт на дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство и чрез това да се утвърди като полюс на сила.Това е отразено и видно и от бързото и драстично нарастване на бюджета за отбрана, което създава дилеми пред сигурността за останалите държави в света, но особено – за тези от региона. Отчитайки характера на държавно устройство на РФ, това развитие представлява сериозна заплаха за нашата сигурност и сигурността на Алианса като цяло."

Сред основните рискове според МО са новата "хибридна война", която съчетава конвенционални методи с похвати от
партизанска, кибернетична и информационна война, както и с действия противоречащи на международното право, поставя огромно политическо, военно и икономическо предизвикателство пред региона.

Според МО засилването на способностите на Русия за конвенционални военни действия остро провокира националните ни способности за отбрана.

"Това е ярко изразено във фокусирането на Русия в развитие на технологии за нощни операции, повишено наблюдение над целия електромагнитен спектър, употреба на безпилотни самолети и роботи, защита на тялото и особено значително увеличения обсег на оръжия за индиректен обстрел - способности, които в Българската армия отсъстват, или по които има сериозен недостиг", пише в стратегията на военното министерство.

В документа се отбелязва и присъствието на кремълските тролове, които заляха освен българските форуми, така и западните такива.

"Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии, или недържавни организации е явна информационна война, подкопаващаинтегритета на институциите и държавността и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля".

Тук може да прочетете и останалата част от стратегията на МО: 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.08 2014 в 07:22

Продажничеството, подлостта, Тъпотията, мизерията, циганията, злобата, анти-културата, криво-разбраната цивилизация и т.н. са най-голямата заплаха за България.

27.08 2014 в 21:04

САЩ в лицето на НАТО умишлено ни бута към въоръжен конфликт с Русия. Една трета световна извън територията на САЩ ще им се отрази чудесно финансово. Лошото е че цивилизована Европа сама реже клона на който седи.

27.08 2014 в 19:37

ЗА ИДИОТИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА
В Сирия и Ирак има Халифат, в Либия се води гражданска война, в Египет се води скрита такава и се очакват бежански вълни от стотици хиляди да атакуват Европа по всички възможни граници и начини! В този момент някой идиот (или група идиоти) от нашето МО, решили, че най-голямата заплаха за България идва от .....Русия! Що за мега-тъпунгер трябва да си, та в момент, когато идва бежанска вълна с огромна сила, инфилтрирана с ислямисти, да решиш, че проблемът ти бил Русия??!

http://www.segabg.com/pic/11355/681934.jpg

27.08 2014 в 13:04

"Вече имаме първите политически реакции на „Визия“-та. „Атака“ и АБВ поискаха оставката на военния министър. Вероятно ще последват и още. Вероятно ще има и подкрепа. Но пък ще видим кой къде е застанал. Ясно и еднозначно."
Поредното предизборно разлайване на кучетата, а въпросът и проблемът е друг:1 Защо не сме правова държава?2 Защо сме бананова република в задният двор на Европа?2 Защо българските политици на прехода не се справиха и не решиха проблема. 3 Защо политическата система действа на принципа ПАРИ-ВЛАСТ-ПАРИ`вече четвърт век. 4 И най-вече защо ценностите на Европа и демокрацията, либерална или не, не са ценности на нашите политици.
Дали една нормална правова демокрация би имала проблем със Путин и някаква пета или шеста колона? Нормално е всяка държава и бизнесът да си преследват интересите у нас, като спазват законите, а политиците, независимо от коя партия са, да защитават националният интерес! Защо това не се получава у нас и докога този корумпиран политически и икономически елит ще управлява.
С какво ли не ни плашат. С етническия мир, Салафитите, Турция, циганите, Путин, Америка, световният заговор, някакви антени в Аляска, самолетни следи които ..., а най-страшни са нашите родни мошеници и тарикати в парламента, медиите , бизнеса и държавните служби.
Та защо да му ръкопляскам на този Шаламанов, г-н Бедров?http://clubz.bg/7536-aplodismenti_za_shalamanov_zashtoto

27.08 2014 в 11:52

По-голяма простотия от тази, че Русия е наш враг до сега не бях чувал.Чиновници от МО не преписвайте инструкциите на ЦРУ ,а мислете за БЪЛГАРИЯ!

27.08 2014 в 10:45

Браво! Дано хората най-сетне видят истината. Русия загуби. Света видя и никога няма да приеме такова животно като тази държава. Да си стоят в Азия и никога да не видят Европа и Америка. Кога ли ще им забранят визи ... Да са си живи и здрави в изолиран свят ще са ...

27.08 2014 в 09:21

Плевнелиев за премиер!!! Май е първият, който назначава нормални хора за министри...

27.08 2014 в 08:49

На този, когото наричате "Хуйло" и пр. простотии, не си ли имал баба да те научи, че не можеш да му полееш и на малешката!

27.08 2014 в 01:46

Добре! Разбрахме , че Русия е враг №1. Ние това си го знаем от много време. По-интересно ми е друго-някой от вас прочете ли документа от край до край? Лично за мен това което пише вътре е много по-важно от заглавието на "новината". А именно-ако всичко написано бъде изпълнено(което дълбоко ме съмнява) , то България отново ще има армия и работещ ВПК...през 2020 евентуално!

26.08 2014 в 20:51

Коментарите са като вица "вие защо биете негрите" Русия е реална заплаха за бъдещето на България и е добре че най сетне го имаме публично. Русия е заплаха защото следвайки азиатските си интереси искат да променят цивилизационият избор направен от България преди години. Той е НАТО и ЕС. Припомням го на тези които все още дишат с Москва. Русофилите, руската партия и рубладжиите помагат усърдно на Путин в имперските му мераци, ръководени от Исаков. Е предатели винаги е имало сред нас българите. Американците и Европа не са заплаха защото ние сме при тях. Русия е външното, чуждото, нецивилизованото. Когато руските мекерета отговарят на тезата че руснаците отделят много за въоръжение с контра тезата "ами вижте американците" ние трябва да им предложим синтезата добре че са американците защото всичко щеше да е руско...