Ексклузивно Първи резултати от ЦИК: ИТН е с 4,2%, 8 партии в парламента

Сергей Лавров: Комплексът „Камчия“ е собственост на Русия, време е да се разберем с България

Руският дипломат говори за проекта за хуманитарен център у нас като мека сила за прокарване на интересите на Кремъл в Европа

OFFNews Последна промяна на 24 декември 2019 в 18:24 36018 5

Комплекс

Снимка OFFNews

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че предстои разглеждане на въпроса за собствеността на санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ на ниво Съвет за сигурност на Руската федерация с водещото участие на президента Владимир Путин.

Това става ясно от стенограмата на изслушванията в горната камара на руския парламент, публикувана в сайта на външното министерство в Москва.

Сенатор поставя въпроса по следния начин:

„В контекста на вашия тезис за прокарването на нашите интереси в Европа. На черноморското крайбрежие в България има прекрасен санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“, собственик на който е кметството в Москва. Неговата луксозна материално-техническа база не отстъпва нито на „Орльонок“, нито „Артек“. Всичко говори за необходимостта от използването на тази площадка за работа с нашите съотечественици в Евросъюза. Ние сме проучили този въпрос, изработихме концептуална основа за проекта. Никой не е против реализирането му, всички са „за“ – и кметство Москва, и федералното правителство.

Но от 2015 година въпросът не е решен. Между другото, заплахата от загубата на този комплекс е повече от реална. Не е ли време правителството да сложи точка на този въпрос и да създаде в базата „Камчия“ руски хуманитарен център като основна задгранична културно-хуманитарна площадка за прокарване на нашите интереси в Европа? Как оценявате перспективата за реализирането на проекта и необходимостта от него?“

Руският дипломат №1 се съгласява, че „това е уникален проект“. Ето как отговаря Сергей Лавров:

„Ако ние говорим за „мека сила“, то това е нейният идеален образец в най-положителен смисъл. Място, което се ползваше с колосална популярност сред младежите, спортистите, сред тези, които искат да развиват контакти между хората, между гражданите на Русия, България и други страни.

Нас ни тревожи това, че напоследък се натрупаха крайно негативни тенденции в ситуацията около този комплекс. Редица от сградите са закрити, други са дадени под аренда. Не е много ясно отношението към собствеността, има дългове за данъци и такси, натрупване на различни изключително тревожни фактори“.

От изложението на Лавров става ясно, че по време на визитата на премиера Дмитрий Медведев в България през март е била представена докладната му записка за реализирането на всички договорености. В нея специално място е било определено за преодоляването на кризата около въпросния комплекс на българска територия. Било е предложено също кметство Москва и руското правителство в лицето на министерството на образованието да изработят варианти за промяната на тази собственост във федерална и да осигурят бюджетно финансиране. Посочени са и срокове през юни, представени са съответните доклади.

„Но, за съжаление, бюрократичната машина се върти бавно, затова не знам дали ще издам голяма секретна тайна, но там беше също и Валентина Матвиенко /председател на Съвета на Руската федерация, бел.ред./. И ние сега готвим разглеждане на този въпрос на оперативното съвещание на постоянните членове на Съвета за сигурност на Руската федерация. Надявам се, че там с участието на председателя на правителството и на всички ведомства, които могат да съдействат за реализацията на тази схема, ние ще можем да стимулираме решение под председателството на президента. Надявам се, че това ще бъде направено бързо, защото, според нашата оценка, ситуацията наистина бързо деградира“, посочва Лавров в отговор на сенаторския въпрос.

Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ се намира на 25 км южно от Варна. Договорът за изграждането му е подписан от бившия министър на социалната политика Емилия Масларова през септември 2008 г. и е одобрен от кабинета на Сергей Станишев. Комплексът на българска територия е притежание на управата на Москва.

Тогава нашият МС даде близо 8 млн.лева за изграждането на магистрален водопровод с дължина над 10 километра. На церемонията по откриването през 2010 г. бяха вече бившият кмет на Москва Юрий Лужков и премиерът Бойко Борисов.

През февруари 2016 г. департаментът по конкурентна политика в Москва обяви търг за продажбата на целия комплекс при първоначална цена с тогава валидния еквивалент на 66, 5 млн. евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4109

5

Дедовия

25.12 2019 в 20:22

Баси, пак нещо е оклепал баце! Пак е прерязал неква лента, без да разбере за какво става въпрос. Обаче е договорено при Станишката... Пак ще трябва да замажем работата.

4100

4

опетков

25.12 2019 в 08:56

Тук става въпрос за сделка между т.н. Правителство на Москва и държавата Русия, която почти не касае държавата България, въпреки, че комплексът е на нейна територия. "Продажбата" от българска страна е извършена още през 2004 с активното съдействие на варненските комуняги-"бизнесмени" и за награда за шеф беше назначена бившата комсомолска номенклатурка Станка Шопова, която ако не се лъжа и досега е формален директор там. Камчия, въпреки огромния и красив плаж, не попада в апетитите на нашите мутри, поради винаги мътната от реката вода. Дори при соца беше един селски курорт.

23303

3

Стефан

24.12 2019 в 21:40

Мда. Тъпотия. Но казват, че било направено наистина много хубаво.
Макар че, май прилича повече на безстопанственост от руска страна. Или на местните им представители.

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

24.12 2019 в 20:50

И да видим - през 2015-та правителството на Боко Втори си гласува 16 милиарден заем.. През януари 2016 комплекса се пуска за 120 милиона евро.
Що ли правителството ни не го купува?
Да откупи тази българска земя..

Щото 2010 договори подписвахме, кученца подарявахме, интервюта за „Файненшъл Таймс“ давахме и казвахме:
"Този проект ще създаде нови работни места в България. Следващото правителство ще събира транзитните такси за газа, транспортиран през газопровода, и ще могат да се изплащат по-високи пенсии, да се строят музеи и стадиони".
А 2016-та вече санкциите на ЕС изпълнявахме, Путин не го и споменувахме..

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

24.12 2019 в 20:45

Това е по-точното описание
от кога Москва прави сделка с частното дружество "Камчия турс" за хотел Лонгоз . Януари 2004-та год. Премиер тогава е царя..
През 2008-ма се открива РЕМОНТИРАНИЯ хотел "Камчия"..
Пък през септември 2010-та Боко ПЪРВИ и кметът на Москва Юрий Лужков откриха изградения детски лагер.
И чак през 2013-та год. е завършен изцяло комплекса..
Да е по-обективно изброяването на допринеслите премиери, де..
https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2016/02/11/2703074_moskva_prodava_chernomorskiia_kompleks_kamchiia_za_130/