Съветниците от ДБ искат оставката на зам.-кмета Ирина Савина

OFFNews 17 декември 2020 в 10:46 3483 0

Снимка Архив

Съветниците от Демократична България в Столичния общински съвет искат оставката за зам.-кмета в направление "Инвестиции и строителство" Ирина Савина. 

Причината - тя от години обещава, че до 2020 г. София ще се прости със септичните ями, заявяват в своя декларация от ДБ в СОС. 

Обещанията не просто не са спазени, а на 14 декември 2020 г. от доклад, внесен от г-жа Савина в комисии към СОС, става ясно, че СО кандидатства в последния месец на последната година за едва ¼ от възможните 400 млн лева, които столицата би могла да получи от Оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020, заявяват още от ДБ. 

Пълният текст на декларацията: 

В 21 век, след повече от 15 години управление на ГЕРБ в Столична община, близо 30% от гражданите на европейската столица София, нямат работеща и законна канализация. Канализация липсва в почти всички столични квартали извън околовръстния път, с изключение на Банкя. Все още не са влезли в 21 в. части на столицата като Овча Купел, Манастирски ливади – изток, Кръстова вада, Модерно предградие, Горубляне, Враждебна, Христо Ботев, Факултета, Бенковски, Малашевци ...

В множество интервюта през годините г-жа Ирина Савина, дългогодишен заместник-кмет в направление "Инвестиции и строителство" обещава, че до 2020 г. София ще се прости със септичните ями. Реалността обаче е друга. Вместо работа, работа, работа, по въпроса с канализацията столичната управа има единствено провал, провал, провал.

Затова от Демократична България настояваме столичният кмет г-жа Фандъкова да потърси персонална отговорност за провала от ресорния си заместник-кмет г-жа Савина, на чиито действия и бездействия дължим настоящото положение - срамно за столицата ни и нетърпимо за обитателите ѝ.

В последния момент - последната сесия, в последната година от програмния период Столична община решава да кандидатства за 90 от възможните 400 млн. лв. по Оперативна програма “Околна среда” 2014-2020 г. За сравнение: Бургас е сключил договор за 459 милиона. Варна - 138 милиона, Пловдив - 137 милиона, Сливен - 131 милиона, Русе - 131 милиона, Стара Загора - 121 милиона, Перник - 100 милиона…

И след като Столична община е решила да проиграе възможността да получи пълните средства за столичната канализация, ние настояваме и за още нещо. Настояваме г-жа Фандъкова да поеме политическата отговорност и като заместник-председател на политическа партия ГЕРБ да убеди своя председател, че канализацията е ключова за столицата на една европейска държава и средствата за нея трябва да бъдат включени от правителството в стълб “Зелена България” на Националния план за възстановяване и устойчивост на България. План, който, според Европейската комисия, следва да бъде пълен именно с подобна екологична инфраструктура.

В крайна сметка жителите на София имат точно толкова права, колкото и земеделците в Тракийската низина, за които Националният план предвижда напоителна система за 800 милиона лева. За канализацията на София ще са необходими значително по-малко. Ще е необходимо, разбира се, и още нещо, крайно дефицитно в управлението на столицата - политическа воля.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови