Румен Гечев: Не може да има правителство без БСП

OFFNews 23 април 2021 в 08:51 3002 1

Ако БСП получи мандат за съставяне на правителство, ще проведе консултации с останалите партии в парламента без ГЕРБ.

Ще видим дали има близки точки и, ако има, ще се обърнем към Националния съвет на партията. Ще контактуваме с областните председатели на партията да направят експресни консултации с председателите на първичните организации на БСП и в един добре организиран порядък да получим мнението на партията какво тя мисли, ако въобще има вариант за подкрепяне на каквото и да било правителство. Но вероятността е минимална. По-скоро нещата вървят към връщане на третия мандат, така че да се отиде към предсрочни избори. 

Това заяви по БНТ народният представител от БСП Румен Гечев. От новите 3 партии само 2 са формално протестъри. „Има такъв народ“ не участваха в протестите и мълчаха. БСП участва на протестите през лятото в подкрепа на президента Радев и за оставката на Бойко Борисов. Излязохме на площада още на първия ден, когато прокуратурата нахлу в президентството. Участвахме и на всички останали протести. Телевизията на БСП бе първата, която излъчваше протестите. БСТВ даде трибуна на лидерите на протеста и първите им интервюта бяха в нашата телевизия”, припомни Гечев. 

Социалистът посочи, че трите нови партии заедно с ДПС правят 122 гласа и коментира, че с толкова малко гласове не може да се управлява страната. 

„Формално са достатъчни, но фактически не са. Другият вариант трите нови партии да управляват е с подкрепата на БСП. Това е елементарната аритметика. Няма друг шанс“, обясни Гечев. 

Той определи техните изявления като странни и „че не искат да се коалират със системни партии.” Двете партии в Америка са системни, управляващата партия във Великобритания също е системна. Това е добре, защото тези партии имат голям опит и експертиза. Или новите партии са политически незрели, или тези, които стоят зад тях им дават лоши съвети. Защото не могат да формират никакво управление на България без Българската социалистическа партия. И като не искат, БСП е готова да отиде на нови избори, обясни проф. Гечев.

Депутатът от Столетницата изтъкна, че БСП е там, където е нейната програма и където са нейните избиратели, като до момента левицата следва програмата си и е готова да разговаря по програмата на БСП. 

Гечев призова хората да видят кой къде се намира. Той коментира, че и самите нови партии не се искат помежду си, като се вижда, че те имат жестоки противоречия и заради всичко това в момента българският народ вижда процеси, които не вдъхват оптимизъм, че може да се формира разумно управление. Той подчерта, че в парламента има една партия, която няма никаква програма, не иска да излиза никъде в медиите и иска да се подпише празен чек. Нещо, което БСП и голяма част от българите, по думите на Румен Гечев, няма как да приемат.

„БСП следва принципите си, а новите партии започнаха да ни атакуват. Това е изключително странно - да режеш клона, на който би могъл да поседнеш. БСП е 130 години на политическия терен на България и ние няма да позволим някой да си мисли даже, че БСП ще подтичва след една или друга партия. Ние сме спокойни и имаме програма”, бе категоричен Румен Гечев. 

Относно отказа на т.нар. „нови партии” миналата седмица да подкрепят мораториума, предложен от БСП, Гечев посочи, че има факти и те са, че председателят на БСП излезе и предложи от името на парламентарната група мораториум на действията на правителството на Борисов и ГЕРБ в оставка.

„Предложихме да се спре назначаването на нови членове в бордове на директорите на големи държавни обединения и на големи държавни фирми. И това бе отказано от новите партии. Факт е, че в последните няколко дни правителството на ГЕРБ смени десетки топ управленци във водещи агенции и фирми. Това е неморално - когато едно правителство е в оставка да слага нови хора за 5 години, които не могат да бъдат пипнати. ГЕРБ се окопават на средно и висше управленско ниво. Искахме законно да спрем тази процедура. И сега осъмваме с десетки нови назначения на правителството на ГЕРБ за следващите 5 години. И това новите партии отказаха да подкрепят”, обясни народният представител от левицата.

Румен Гечев определи положението с бюджета на страната като трагично и все по-влошаващо се от това, което вчера е изнесъл като факти финансовият министър Кирил Ананиев. Депутатът обясни, че ГЕРБ поддържат по някакъв начин бюджета заради огромните заеми, които се взеха заради големите им харчове, като бъдещото правителство ще има само 1 млрд. 500 млн. лева на разположение в тези тежки и непредсказуеми условия. 

Депутатът от БСП и професор подкрепи дисциплинарно уволнения от УНСС доц. Мартин Осиковси заради реакция срещу използването на университета като площадка на предизборната кампания на ГЕРБ: „Ако е вярна информацията в медиите, че доцент от УНСС е уволнен заради правилната му реакция срещу това, че Бойко Борисов един ден преди изборите използва университета за предизборната си кампания и там по данни на медиите е имало плакати на ГЕРБ, съм категорично против. Подписвам се под протеста на моите колеги и като професор, и като народен представител, заяви Румен Гечев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови