Решение на МС слага край на ранното пенсиониране за военни и полицаи

Юлиан Христов Последна промяна на 26 септември 2014 в 12:26 58318 59

Правителството предлага пенсионна възраст за полицаите, военните и балерините
В момента работещите в спецведомствата имат право на пенсия при прослужени 27 години стаж, от които 2/3 да са кадрови, тоест, да са работили в съответното ведомство. Това позволява и по-ранното им пенсиониране. В тази категория на преференциално пенсиониращите се спадат и балерините.

Служебното правителство с премиер Георги Близнашки прие решение, което би сложило край на ранното пенсиониране на полицаи и военни, ако бъде прието и от бъдещия парламент.

Те е станало факт на последното заседание на правителството, като исканите промени трябва да залегнат в Кодекса за социално осигуряване (КСО), става ясно от публикуваната стенограма.

Сега служителите в Министерството на отбраната, ДАНС и полицията се пенсионират при натрупани 27 години стаж, от които 2/3 трябва да са в системата. Това позволява и по-ранното им пенсиониране. Кабинетът предлага режимът да се промени и уеднакви със стандартните условия за пенсиониране, тоест да бъде въведена и определена възраст на пенсиониране.

В категорията на преференциално пенсиониращите се спадат и балерините.

Решението на служебния кабинет е в унисон с препоръки на Съвета на Европейския съюз от 8 юли 2014 г. Те са за изравняване възрастта за пенсиониране при мъжете и жените от 2015 г., като след 2012 г. достигне 65 г. и за уеднаквяване на условията за пенсиониране на служителите в МВР, МО и ДАНС със стандартните.

Подобно допълнение в КСО беше прието при правителството на ГЕРБ, но при следващото правителство текстовете бяха отменени.

„Предложенията и препоръките на Европейската комисия и на други институции са да се въведе минимална възраст за пенсиониране на всички български граждани, в това число и на работещите в специалните ведомства. Знаете, че такава възраст съществуваше в армията първо и предложението беше тя да се въведе в останалите институции. Предишното правителство и съответно парламентът отмениха тази възраст, за което са отправени сериозни критики от Европейската комисия – и писмено, и в лични срещи, които сме имали. Затова тази мярка е предложена“, заявява социалният министър Йордан Христосков пред колегите си на заседанието.

Той се аргументира с факта, че българската пенсионна система е за „пенсии за възраст, е не за прослужени години“.

Христосков, който е бивш управител на Националния осигурителен институт, отбелязва още, че младите пенсионирани военни и полицаи продължават да работят във или извън системата, а това води до "прахосничество на средства в осигурителната система":

Същите тези хора започват да получават пенсии и продължават да работят – понякога в същите институции, макар и на друго работно място, но най-често в охранителни фирми и други. Независимо, че са извън системата, плащат се високи пенсии на хора, които продължават да работят. Това е прахосничество на средства в осигурителната система, поради което съвсем основателно към нас са отправени критики да решим и този въпрос, както и въобще въпроса с ранното пенсиониране. Това е причината тази мярка да бъде включена, тоест такава е препоръката и ние сме се съобразили с нея. 

На заседанието тези препоръки са срещнали откритата съпротива на министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов.

Колегата му Велизар Шаламанов не е взел отношение по въпроса. При гласуването единственият глас против тези промени е на вътрешния министър.

„Аз така или иначе няма да го подкрепя в този вид. Но така или иначе, след като в моето министерство, уважаеми господин министър-председател, за три години и половина са уволнени, съкратени и пенсионирани над 13 000 служители, аз не знам как по-нататък ще очакваме някаква сигурност и всичко останало. Ясно е, че трябва да се работи в тази посока. Ясно е, че все пак е малко по-специфичен вид труд“, коментира Бакалов по време на заседанието на правителството на 24 септември.

В отговор социалният министър заявява, че въвеждането на възраст за пенсиониране ще позволи да се запазят подготвените кадри за по-дълго време.

"Съвършено са променени условията на работа и е грехота те да бъдат пенсионирани на 40 и няколко години - на практика на 45 години могат да се пенсионират, след което да работят другаде, след като са инвестирани за тях средства. Същото важи и за армията, същото важи и за Държавна агенция „Национална сигурност”, и за останалите институции. Това, което е възможно да се направи и е правено назад във времето, когато е увеличаван стажът, за да се запазят и кадрите, за да не се пенсионират масово, е следното (тук вече е въпрос на законодателна техника): тези, които са придобили право към дадена дата, да им се даде възможността в следващите три години, когато пожелаят да го реализират това право, тоест не веднага да напускат, а след три или след пет години тази мярка вече да влезе в сила“, обяснява Христосков.

Вътрешният министър контрира, като заявява, че изискването за постепенно нарастване на възрастта за пенсиониране с четири месеца на година, не изключва и служителите от МВР.

„Вдига се не възрастта, възраст въобще в момента няма за пенсиониране на всички от специалните ведомства, включително и балерините са там“, отговаря Христосков, а Бакалов репликира: „Няма, но по Закона за МВР е и по възраст, и по стаж.“ Христосков отвръща, че „няма стаж, няма възраст“ и че не е редно полицаи да се пенсионират на 47 години само защото са натрупали съответния стаж.

Той предлага в спецведомствата да се въведе възраст до 55 години, в зависимост от категорията им.

Решението е прието с един глас против, а за да влязат в сила промените, те трябва да бъдат одобрени от следващия парламент.

Синдикатите в МВР не са наясно с обсъжданите промени, но не приемат идеята. „С нас по тази тема от страна на служебното правителство не е разговаряно и не сме получили никаква информация. Но всяка промяна, ако не бъде съгласувана пряко с нас, ще бъде посрещната твърдо и категорично отрицателно“, коментира пред OFFNews Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР). 

Според него не било вярно, че служителите се пенсионирали и напускали системата преди да навършат 50 г.

„Да се взима такова решение и да се приема такова предложение на ниво Министерски съвет без консултации със синдикатите според мен е недопустимо“, каза още Попов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.08 2015 в 13:59

даа ,май станислава 67 най добре го е написала,гърците настъпят такситата ,цяла гърция се вдига , настъпят докерите също ,настъпят земеделците също блокират и границите дори и палят гуми ,бранят интереса на народа ,народа ,защото са едно цяло , а тук настъпят учителите другите злобеят и се кефят , разделяй и владей ,настъпят полицаите другите нека ,мама им , докога ще взимат една шапка пари,на този му взели 5 лева хайде всички в един кюп , на друг не му свършили работа ,хайде всички там ,ще затворим армията , ще затворим полицията , здравеопазването виждаме докъде стигна докторите ходят с полицаи и избягаха всички навън ,млади хора не останаха накрая последния да заключи вратата на българия и да заминава и той ,даа като гледам какво обезлюдяване и оскотяване става по селата ,закрити училища , порутени и изоставени църкви ,липсват лекари ,ели веднъж седмично ,като призрачни села и градове ,села останали с по една шапа хора преминали все 60-70-естте ,след 10 години тези села ги няма ,че и градове ,ограбват хора за 5лева и пребиват възрастни и накрая дай да орежем тези дай да накажем онези и другите се радват ,като че ли това ще ги или е добро за страната и народа ,и потриват доволно ръце ,ами .......ффффф ,хак да ни е на този прост народ ,това му трябва и все така да му е то е така от 1989г

30.10 2014 в 16:28

Това е несериозно,не е измислено както трябва и какви ще са войните на 47 години служба,тоест ще са на 67години средно ....войници на 67 години ха голям смях....това е поредната идиотщина на нашите политици...

17.10 2014 в 21:32

Воените и полицаите не са проблема в тази държава ---повечето пишете глупости ---проблема са крадливите ни политици ----обучени преди 50г от великия съветски съюз

13.10 2014 в 10:41

А на съдиите защо им се дават по 20 заплати, а никой не ги закача?

10.10 2014 в 10:00

Защо в МВР държавните служители на ръководни длъжности (то други почти няма, ако се погледнат структурите и особено областните дирекции) не се явяват на изпитите за физическа годност! Ами, да не се излагат, защото не могат да ги издържат.
Защо години наред - може и по 10-ина, държавните служители от МВР могат да се освобождават с медицински бележки от лекаря на съответното структурно звена поради здравословни причини? Ами, защото не могат да покрият нормативите.
Защо държавни служители от МВР могат да не се явяват на изпитите по физическа подготовка - например да са в годишен отпуск и да не са в населеното място на службата им, но избирателно да им се вписват резултати в протоколите?
Ами на-добрите паркетаджии и всякакви майстори по домашни ремонти са именно те и на-вече онези, които са на дежурства от по 24 часа. Не, не - това, което им се отчита по време на денонощните дежурства са 24, 5 часа. Само така аритметиката обслужва интересите на башмасторите.

01.10 2014 в 00:31

След като т.нар. млади пенсионери продължават да работят, то те внасят и социални, пенсионни и здравни осигуровки. Не виждам как се утежнява и съсипва системата. Тези пенсии са си ги изработели, а и продължават да внасят осигуровки....

30.09 2014 в 13:50

100 процента Георги не е Георги, а Мохамед или Ахмед - само те имат полза от закриване на българските военни поделения, за да "се вдигнела пенсийката" на баща му...е, хайде стига де, хайде малко по-отговорно.

29.09 2014 в 21:13

ТОВА Е БЕЗУМИЕ.АЗ РАБОТЯ ВЕЧЕ 25 ГОДИНИ В СИСТЕМАТА НА МВР,ЗА РАЗЛИКА ОТ НЯКОИ КОИТО ТРИЯТ СТОЛОВЕТЕ АЗ РАБОТИХ КАКТО ТРЯБВА И СЕ ЧУВСТВУВАМ СЪСИПАН -НЕРВНА СИСТЕМА-НА КРАЯ НА СИЛИТЕ СИ,ОПОРНО -ДВИГАТЕЛНА СИСТЕМА-РУШИ СЕ,СЪРДЕЧНО СЪДОВА СИСТЕМА-КРЕПЯ Я С ГОЛЕМИ УСИЛИЯ И СРЕДСТВА.ТЪЙ КАТО СЪМ С ВИСШЕ ИКОНОМИЧЕСКО ОБРАЗОВАНИЕ ЗАПОЧНАХ НА 25 ГОДИНИ,СЕГА СЪМ НА 50,СЛЕД ДВЕ ГОДИНИ СЪМ ЗА ПЕНСИЯ.СЛЕД ТАЗИ
ВЪЗРАСТ НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА ОТ МЕНЕ ЗАЩОТО СЪМ РАЗВАЛИНА И ОЧАКВАМ ПЕНСИЯ.ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ДА МЕ ОСТАВЯТ ДА РАБОТЯ-НАКУЦВАЙКИ,СЪС СЪРЦЕБИЕНЕ И ТРЕПЕРЕЩИ РЪЦЕ.
ВЕРОЯТНО ЩЕ НИ УСТРОЙВАТ БЕЗПЛАТНИ ПОГРЕБЕНИЯ, А НЕ ПЕНСИИ.

29.09 2014 в 19:22

За всички работещи в България трябва да има пенсионна възраст. Това се отнася и за държавните служители в МВР. Въпросът е, че само трудът на някои държавни служители трябва да е първа категория.Дошло е време най-после да бъде диференциран трудът на държавните служители в МВР. Текста в ЗМВР, съгласно който трудът на държавните служители в МВР е първа категория, следва да бъде отменен. Трудът на тези служители, които не гонят престъпниците и не гасят пожари, не трябва да бъде първа категория. Нека най-после компетентните органи решат този въпрос.