Quantcast

КНСБ предлага възрастта за пенсиониране да се замрази до 2019 г.

Нели Чолашка Последна промяна на 04 юли 2014 в 16:41 2382 2

Пламен Димитров

КНСБ настоява възрастта за излизане в пенсия да бъде замразена до 2019 г., обяви президентът на синдиката Пламен Димитров.

Мотивите му са, че има препоръка на Европейската комисия при определяне правото на достъп до пенсионните системи да се има предвид продължителността на живота в съответната държава.

От 2000 г. насам продължителността на живота на мъжете се е увеличила с 10 месеца, а при жените - с 1.4 години, а в същото време изискванията за възраст и стаж са нараснали с много повече, обясни Димитров.

Причината България да е с най-ниската ефективна възраст на пенсиониране са само работещите в силовите ведомства, напомни той.

Синдикатът не предлага и замразяване на минималния стаж за пенсия и предлага той да нараства поетапно с по 4 месеца на година.

Тази година, по предложение на БСП, възрастта и стажът за достъп до пенсионната система бяха замразени, но само до края на 2014 г. Засега жените се пенсионират при навършени 60 г. и 8 месеца и стаж 34 г. и 8 месеца, а мъжете – при възраст 63 г. и 8 месеца и стаж 37 г. и 8 месеца.

Вчера пък депутатите Мая Манолова и Страхил Ангелов от левицата внесоха промени в Кодекса за социалното осигуряване, които предвиждат условията за пенсиониране на работниците, които полагат първа и втора категория труд, да се запазят до края на 2017 г.

Сегашните текстове на Кодекса предвиждат хората, които в продължение на 10 години са работили при условията на първа категория труд или 15 години – при втора категория, да могат да се пенсионират при навършването на 47 години и 8 месеца за жените и 52 години и 8 месеца за мъжете при първа категория труд и на 52 години и 8 месеца за жените и 57 години и 8 месеца за мъжете за втора категория.

От догодина трябваше да започне плавно покачване на възрастта за ранно пенсиониране. Предложението на Манолова и Ангелов едва ли ще бъде обсъждано от настоящия парламент заради бойкот от страна на ГЕРБ.

КНСБ настоява още този парламент да вземе няколко спешни решение.

Едно от най-важните е да актуализира бюджета на Националната здравноосигурителна каса и да го увеличи с поне 200 млн. лв. За това най-вероятно ще е нужна и актуализация на държавния бюджет, смята д-р Иван Кокалов от профсъюза, който е в управата на здравната каса.

По думите на Кокалов наличният бюджет на касата ще й стигне да се раплаща с болниците, лекарите и доставчиците на лекарства и други медицински подукти до 1 сертември.

Ако допълнителните средства не бъдат отпуснати, може избирателите рязко да намалеят, предупреди той.

Спешни са и промените в три закона, заради които може да започнем да плащаме сериозни санкции на ЕК - Закон за защита на растенията, Закон за приватизационния и следприватизационния контрол и промени в наказателния кодекс, касаещи митническите режими, напомни Пламен Димитров.

От КНСБ настояват премиерът Пламен Орешарски, преди да подаде оставка в края на месеца, да даде пълен отчет в какво състояние оставя държавата - приходи, разходи, дългове, резерв и какви договори са сключени за "Южен поток", за 7-ми блок на "Козлодуй" и др

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.07 2014 в 07:38

К'во има да се чете милиционерски текст той е написан за червени Крокодили.
-------
В момента средната пенсионна възраст е 53 г. -> това означава много милиционер, много шапки, много измет -> освен че при пенсионирането са им дали по една шапка с пари след това се уреждат на държавни службички.
-------
В коя държава при солидарно пенсиониране тавана на пенсиите са по-високи от средните заплати-> Булгаристан.
-------
Как се формира таван на пенсиите при разни комунделни изроди, като до вчера държавата не правеше осигуровки на държавните служители , първа и втора категория труд (в по-голямата си част, червени гашници)
--------
над 30-40% от бюджета отива за доплащане на пенсии, а и малката стъпка в посока на 2-ри осигурителен стълб милиционерската Тиква я национализира.
-------------
Ако няма яка пенсионна реформа, всяко правителство е обречено -> така че и новото тиквено преди да е назначено вече е уволнено.

05.07 2014 в 00:45

До тъпия Компир

След като се опитваш да пишеш, би трябвало първо да се научиш да четеш. В текста ясно е казано: "От 2000 г. насам продължителността на живота на мъжете се е увеличила с 10 месеца, а при жените - с 1,4 години, а изискванията за възраст и стаж са нараснали с много повече". И за какви пенсии става въпрос - средно 250 лева. Питай баба си или майка си, как оцеляват с тези пари след като цял живот са блъскали и са им удържани осигуровки, без да ги питат искат ли, не искат ли!
Какво стана с прословутия "сребърен фонд"? Къде отидоха парите от приватизацията? Питай всички правителства от последните 25 години.
А не е ли факт, че всички "работодатели" осигуряват работниците си на минимални заплати, а останалото дават на ръка? Ама на такива тъпоъгълници като тебе, пенсионерите са им виновни. Ако си жив и ти ще доживееш до пенсия...