КНСБ предлага възрастта за пенсиониране да се замрази до 2019 г.

Нели Чолашка 04 юли 2014 в 16:41 3142 4

Пламен Димитров

КНСБ настоява възрастта за излизане в пенсия да бъде замразена до 2019 г., обяви президентът на синдиката Пламен Димитров.

Мотивите му са, че има препоръка на Европейската комисия при определяне правото на достъп до пенсионните системи да се има предвид продължителността на живота в съответната държава.

От 2000 г. насам продължителността на живота на мъжете се е увеличила с 10 месеца, а при жените - с 1.4 години, а в същото време изискванията за възраст и стаж са нараснали с много повече, обясни Димитров.

Причината България да е с най-ниската ефективна възраст на пенсиониране са само работещите в силовите ведомства, напомни той.

Синдикатът не предлага и замразяване на минималния стаж за пенсия и предлага той да нараства поетапно с по 4 месеца на година.

Тази година, по предложение на БСП, възрастта и стажът за достъп до пенсионната система бяха замразени, но само до края на 2014 г. Засега жените се пенсионират при навършени 60 г. и 8 месеца и стаж 34 г. и 8 месеца, а мъжете – при възраст 63 г. и 8 месеца и стаж 37 г. и 8 месеца.

Вчера пък депутатите Мая Манолова и Страхил Ангелов от левицата внесоха промени в Кодекса за социалното осигуряване, които предвиждат условията за пенсиониране на работниците, които полагат първа и втора категория труд, да се запазят до края на 2017 г.

Сегашните текстове на Кодекса предвиждат хората, които в продължение на 10 години са работили при условията на първа категория труд или 15 години – при втора категория, да могат да се пенсионират при навършването на 47 години и 8 месеца за жените и 52 години и 8 месеца за мъжете при първа категория труд и на 52 години и 8 месеца за жените и 57 години и 8 месеца за мъжете за втора категория.

От догодина трябваше да започне плавно покачване на възрастта за ранно пенсиониране. Предложението на Манолова и Ангелов едва ли ще бъде обсъждано от настоящия парламент заради бойкот от страна на ГЕРБ.

КНСБ настоява още този парламент да вземе няколко спешни решение.

Едно от най-важните е да актуализира бюджета на Националната здравноосигурителна каса и да го увеличи с поне 200 млн. лв. За това най-вероятно ще е нужна и актуализация на държавния бюджет, смята д-р Иван Кокалов от профсъюза, който е в управата на здравната каса.

По думите на Кокалов наличният бюджет на касата ще й стигне да се раплаща с болниците, лекарите и доставчиците на лекарства и други медицински подукти до 1 сертември.

Ако допълнителните средства не бъдат отпуснати, може избирателите рязко да намалеят, предупреди той.

Спешни са и промените в три закона, заради които може да започнем да плащаме сериозни санкции на ЕК - Закон за защита на растенията, Закон за приватизационния и следприватизационния контрол и промени в наказателния кодекс, касаещи митническите режими, напомни Пламен Димитров.

От КНСБ настояват премиерът Пламен Орешарски, преди да подаде оставка в края на месеца, да даде пълен отчет в какво състояние оставя държавата - приходи, разходи, дългове, резерв и какви договори са сключени за "Южен поток", за 7-ми блок на "Козлодуй" и др

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!