Ремонтът на Конституцията продължава и в неделя: ВСС е разделен, 3 март остава национален празник

Йорданка Веселинова 16 декември 2023 в 13:45 23369 7

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

След 6-часово заседание конституционната комисия така и не успя да приеме поправките в основния закон. Ударното прекрояване на текстовете продължава и утре, в неделя.

На депутатите им остава да гласуват преходните и заключителните разпоредби по законопроекта. Нерешени от днес остават и въпросите, свързани с разпускането на парламента, кръгът от лица, които могат да бъдат служебни премиери и методическите правила на главния прокурор

Промяна на промяната: Какви са новите идеи на партиите за Конституцията

Без изненади заседанието започна с опит за бойкот от страна на "Възраждане", които настояха днешното второ четене на текстовете да бъде отложено, защото съставът на комисията не бил попълнен. Още при създаването на комисиите опозицията отказа да излъчи свои представители и така днес вместо с 12 членове, в комисията има само 9. Сред тях има представители на всички партии. Без изненада опитът за саботаж не мина.

В началото на заседанието председателят Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС направи уточнението, че текстове, които са извън обхвата на законопроекта, няма да се разглеждат, за да не падне конституционната реформа в КС.

Българският лев и плащането в кеш паднаха

До момента конституционната комисия отхвърли предложенията Костадин Костадинов, с които се предлагаше българският лев да влезе в основния закон. Ако този текст се бе записал, то всички тези, че поисканият от "Възраждане" референдум е противоконституционен, биха отпаднали. Към момента водещата теза е, че такъв не може да се проведе, тъй като, според Конституцията, референдум по международни договори не могат да се провеждат. Казусът с еврото е такъв, тъй като приемането на европейската валута е заложено в договора за присъединяване на България към ЕС.  Падна и предложението на лидера на "Възраждане", в което се предлагаше в Конституцията да влязат и разплащанията в брой.

Като недопустимо и излизащо извън обхвата на закона падна и друга спорна идея на "Възраждане", с която депутатите от партията на Костадинов опитваха да забранят да се отглеждат деца от баби и дядовци или еднополови двойки: "Отглеждането на децата се извършва съгласно изискванията на морала и закона от баща, което е лице от мъжки пол, и/или майка, което е лице от женски пол".

"Зелените" идеи остават без разглеждане

На същото основание, като излизащи извън обхвата на текстовете, паднаха и предложенията на съпредседателката на "Зелено движение" Даниела Божинова. Депутатката, отделно от групата на ПП-ДБ, внася предложение, според което природният ландшафт се защитава по ред, определен със закон. Тя искаше още  в Конституцията да залегне, че горите, реките, пасищата и влажните зони имат особен принос за благоденствието на обществото и се съхраняват в полза на настоящите и бъдещите поколения.

Двойното гражданство за депутатите мина

Комисията одобри предложението, с което се разрешава за народен представител да може да бъде избран български гражданин, който има и друго гражданство, когато е живял последните 18 месеца в страната. Експертите от Обществения съвет към комисията заявиха, че тези текстове са опасни и поставиха въпросите как ще се доказва уседналост и защо точно 18 месеца. Беше изтъкнато още, че може да възникне казус за дискриминиране, тъй като за редица други длъжности се забранява притежанието на двойно гражданство.

От БСП и ИТН заявиха, че това предложение подлага под риск националния суверенитет и националната сигурност. Бившият регионален министър в кабинета "Петков" Гроздан Караджов смята, че точно 18 месеца е срокът за отнемането на канадско гражданство. По думите му поправката била именно заради бившия премиер.

Радомир Чолаков гласува с "против" и даде заявка, че ще предложи преходна разпоредба, с която се отлага влизането в сила на поправката за двойното гражданство, докато не бъде създаден регистър за българите, живеещи в чужбина, и тези, които са с двойно гражданство.

"Да приемаме текст, с който си купуваме котка в чувал, аз не съм съгласен", коментира още Чолаков.

ДПС задължително ще участва при избора на регулаторите

Комисията прие предложението на сглобката, с което за избора на регулатори ще са нужни поне 160 гласа. Общественият съвет разкритикува текстовете и заяви, че влизат в противоречие с други разпоредби от основния закон. При гласуването отново Чолаков се въздържа и заяви, че по това предложение трябва да се помисли още малко.

Без двойно гражданство за президентите...почти

Депутатите приеха и предложението на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, с което се регламентира какви са критериите за кандидатите за държавен глава. До момента условията за народните предсталители се прилагаха и за държавния глава, но с условията за възраст.  С промени се предлага нова алинея 2 на чл. 93 от Конституцията, според която за президент могат да бъдат българи, които нямат друго гражданство, които са навършили 40 години и не изтърпяват наказание за лишаване от свобода. В последните пет години трябва да са пребивавали в страната.

Доц. Наталия Киселова от Обществения съвет към комисията каза, че има хипотеза, при която президент може да се окаже и човек с двойно гражданство, който не е пребивавал в страната през последните пет години и който не е над 40 години. Тя изтъкна, че това е възможно, когато президентът и вицепрезидентът подадат оставка и председателят на НС трябва да поеме длъжността.

Кой ще може и иска да става служебен премиер

Между двете четения некоалицията реши да разшири кръга от лица, които могат да бъдат избирани за служебен премиер. За този пост президентът ще може да избира между председателя на Народното събрание, председателя на ВКС, управителя или подуправителя на БНБ, председателя или зам.-председателя на Сметната палата, омбудсмана или негов заместник. Предвижда се още, че правомощията на служебното правителство може да се регламентират в отделен закон. 

В хода на дебата правосъдният министър Атанас Славов изтъкна, че има постъпило становище от ВКС, в което се настоява председателят на върховния съд да бъде изключен от кръга на лицата, които могат да бъдат избирани за поста. Славов добави още, че тези промени не са консултирани с Венецианската комисия. Той каза още, че председателят на ВКС се избира с политическо мнозинство. На свой ред доц. Наталия Киселова пък настоя да бъдат изключени и председателя или зам.-председателя на Сметната палата. По думите ѝ така одитният орган трябва сам себе си да разследва в случай, при който се проверява провеждането на изборите.

Депутатите, а и представителите на Обществения съвет, поставиха въпроса какво се случва, ако всички изброени лица откажат да станат служебен премиер. Надежда Йорданова заяви, че личното ѝ мнение е, че не е най-добрият подход президентът да има списък, от който да избира. По думите ѝ обаче едва ли ще се стигне до такава ситуация, тъй като всички лица в новия списък ще съзнават обществения си дълг. В крайна сметка депутатите отложи гласуването по този параграф.

Президентът няма да може да разпуска НС

Комисията прие предложението на сглобката, с което държавният глава няма да може да разпуска парламента. Това ще се случва с изтичането на мандата му.

Мина и друго предложение на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, с което се разрешава за министри да се избират хора с двойно гражданство. За министрите, за разлика от депутатите, не се предвижда изискване за уседналост.

Съдът стана основен носител на съдебната власт

С поправка на Христо Иванов и група съдът стана основен носител на съдебната власт. Прокуратурата и следствените органи са в системата на съдебната власт.

Минаха и текстовете, според които главният прокурор стана "административен ръководител на върховната прокуратура". За друг път обаче бе отложено гласуването на предложението за методическите указания. Според предложението на ГЕРБ главният прокурор, по предложение на прокурорите от Върховната прокуратура, утвърждава общи методически правила за дейността на прокурорите, следователите, указания по ред, определен в закон, които подлежат на обжалване пред Върховния административен съд.

Падна предложението на ИТН главният прокурор да се избира пряко за мандат от срок от 7 години. 

Шефовете на ВКС и ВАС с мандат от 7 години, мандатът на главния прокурор падна на 5 години

Комисия одобри предложението на сглобката председателите ВКС и ВАК да се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране.

Главният прокурор ще се назначава и освобождава от президента на републиката по предложение на Висшия прокурорски съвет за срок от пет години без право на повторно избиране. За извършено престъпление от общ характер главният прокурор или негов заместник се разследва и обвинението се поддържа пред съда от прокурор, който е заемал длъжността съдия във Върховния касационен съд от наказателната колегия или с ранг на съдия във Върховния касационен съд от наказателните отделения на апелативните или окръжни съдилища до момента на назначаването.

Указът на президента се издава в седемдневен срок. В случай на неиздаване на указа в срок, лицето се счита за назначено и решението на Висшия прокурорски съвет се обнародва. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.

ВСС се разделя, Пленумът се връща с ново име - Общо събрание

ВСС в крайна сметка ще бъде разделен на две - Висш съдебен съвет (15 членове – председателите на ВКС и ВАС, 8 избрани от съдиите и 5 - от Народното събрание) и Висш прокурорски съвет (ВПС) (10 членове – главният прокурор, двама избрани от прокурорите, един - от следователите и 6 - от парламента). Членовете на двата съвета ще са с мандат от 4 години, като нямат право на преизбиране веднага след края му. От парламентарната квота не могат да се номинират действащи прокурори и следователи. Такова ограничение няма за съдиите. За разлика от законопроекта, тук се предвижда Общо събрание, на което двата съвета да решават някои въпроси съвместно. Общото събрание ще се председателства от шефа на ВКС. Когато той отсъства, ще може да го замества и председателят на ВАС.

Комисията отхвърли предложенията на Бойко Рашков и Гроздан Караджов. Двамата имаха предложения относно ВПС. Рашков предлагаше във Висшия прокурорски съвет прокурорите да избират четирима, а не двама членове. Следователите да избират един, а парламентът четирима, а не шестима, както иска парламентарната му група, заедно с ДПС и ГЕРБ-СДС. Караджов пък искаше ВПС да се състои от 10 членове, сред които главния прокурор, трима, избрани от прокурорите, един -от следователите и петима - от НС с мнозинство от 160 гласа.

Депутатите въведоха “съдебна” конституционна жалба

Между двете четения текстовете за индивидуалната конституционна жалба претърпяха сериозни редакции. Предлага се страните по делата да могат да искат от съда да сезира Конституционния съд (КС). За целта се дава право на всеки съд да сезира КС по своя преценка или искане на страна, но само за противоконституционност на закон, приложим по делото. Това означава, че няма да има право да се иска тълкуване на Конституцията.

Велислав Величков от ИПВ заяви, че с тези промени няма да има никаква индивидуална конституционна жалба. Той заяви, че така се въвежда “съдебна конституционна жалба” и е редно тя да се кръсти така.

Националният празник остава 3 март

Без изненади, предложението за смяна на националния празник от 3 март на 24 май отпада. Комисията взе решението си с пълно мнозинство единствено по този текст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

100

7

Балканец

17.12 2023 в 09:53

Хайде сега се замислете какво направиха тези мошеници от ППДБ.
Вижте какви лица пишат Основния закон.
Сега напсувайте каквото ви кажат да напсувате, и марш да си плащате сметките.

10212

6

Човека

17.12 2023 в 00:44

Не се сещам, Пича. Мисля, че са българи завършили образование на запад.
Сещам се само за руската и сие престъпна сволоч, получила българско гражданство от продажната администрация на герб и бсп.

1000

5

Пича

16.12 2023 в 21:22

До Човека:За Киро/канадеца/от Харвард и Асен/кокорчо/не се ли сещаш,че и те са " сволач"от запада.Кокорчо няма адресна регистрация в БЪЛГАРИЯ !!!??? МИНИСТЪР на ФИНАНСИТЕ!!!???

10212

4

Човека

16.12 2023 в 16:33

Я пак да го помислим това с двойното гражданство, а?
Всичката източна сволач, получила "златни паспорти" срещу "инвестиции" да си пере авоарите и да джитка свободно из Европа по времето на герб и бсп преди тях, сега да може да купи 20хил. гласа, да стане депутат и да прави закони и правителства?
Малко да помислим на кого отваряме вратата.
Да не говорим, че някой придобил чуждо гражданство след навършване на пълнолетие (по своя воля) въобще не трябва да се допуска до високи държавни постове.

400

3

демотиватор

16.12 2023 в 16:27

Е, щом всичко Мара втасà, та до двойното опряхме, давайте, 'айде...
А с тройно, па и с четворно също ли ще да може, напр. руско + китайско + иранско + българско ?! (ジ)

11300

2

yoghurt

16.12 2023 в 15:52

Потенциално отнемане на свобода.

2099

1

Mateevk

16.12 2023 в 14:32

Опозицията отказва да излъчи свои представители в комисиите, а после се оплаква, че била натикана в ъгъла! Ами тя се е самонатикала там, както и тотално се изложи с истериите за МОЧА.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки