Радев: Настояващите за военна помощ за Украйна го правят от безотговорност или невежество

БСП ще намери начин хем да не носи отговорност, хем да остане в коалицията

Ружа Райчева Последна промяна на 03 май 2022 в 11:45 6079 13

Снимка Архив

Президентът Румен Радев заяви, че настояващите да се прати военна помощ на Украйна или демонстрират безотговорно поведение, защото не могат да преценят рисковете за България, или го правят от невежество.

По време на посещение в Пловдив държавният глава каза, че ощe в първите часове на войната е събрал на консултативна среща управлението на страната, където ясно и категорично са осъдили агресията на Руската федерация в Украйна. Президентът подчерта, че България е лоялен член на НАТО и ЕС и е солидарна с нашите партньори и съюзници, но „има чувството, че много хора говорят без да имат собствено мнение“ и говорят спрямо изискванията на нашите партньори.

"Хората, които насаждат тези милитаристични настроения и непрекъснато настояват за предоставяне на оръжие, не правят основни съществени разлики. За разлика от нашите партньори, България е много по-близо до този конфликт - ние имаме реална обща граница по Черно море. Имаме и огромна историческа диаспора в Украйна. Ние сме много по-зависими и от руския газ. Така че хората, които вземат решение, трябва да се съобразяват преди всичко със сигурността на българите. Другите според мен го правят от невежество без да оценяват изобщо какъв е рискът", каза Румен Радев.

Държавният глава зададе няколко въпроса на политиците, които искат да се предостави военна помощ на Украйна: да преценят какво е нивото на въздушна охрана за живеещите от Дуранкулак до София; състоянието на българската изтребителна авиация; докога евроатлантическите ни съюзници ще бъдат в страната – ВВС на Нидерландия са тук до края на май, дали има планирани след това и какво е състоянието на българската радарна система.

"Нека тези хора си отговорят на тези въпроси. Знаят ли съгласно плановете на степенуван отговор с нашите съюзници какви са сроковете и какъв е процесът на делегираните сили, които трябва да дойдат тук? Какъв ще бъде техният капацитет? Ако знаят отговорите на тези въпроси и продължат да настояват, значи тяхното поведение е безотговорно, ако не ги знаят, просто е невежо."

Радев намекна, че спирането на руския газ е заради посредниците

Според президента Европа е закъсняла с вземането на общо решение за руския газ, тъй като Русия отдавна е предупредила какво може да се случи. Радев подчерта, че не оправдава руската страна, защото е нарушила договора си с България:

"Въпросът е какво направи България, при положение че знаеше, че има такава потенциална опасност. Сключи ли "Булгаргаз" директно договор за доставка за май? Ако го беше сключил, каква щеше да е цената - най-вероятно 70 евро. Има ли договори за посредници, защо се появиха посредници? МЕТ Енерджи - на каква цена, ММ ЕНЕРДЖИ– на каква цена?  Ако се окаже наистина, че посредниците влизат в играта, нещо, за което заговорих още с отстраняването на бившето ръководство на "Булгаргаз", дали това не е целенасочено? Ако цената скочи с 30%, стотици хиляди българи и малки и средни предприятия ще са на ръба, как ще понесем този удар? Ако решението е нови заеми за раздаване на помощи, все някога икономиката ще рухне."

БСП ще намери начин да остане в коалицията

Румен Радев е на мнение, че ако в крайна сметка се вземе решение да се прати военна помощ в Украйна, ръководството на БСП "ще намери такава формулировка, с която хем да не носи отговорност, ако се прати нещо, хем да остане в коалицията".

Инцидент с автомобил на НСО на път за Пловдив

Радев коментира и инцидента с автомобил на НСО, който се е движел пред автомобила на президента на път за Пловдив.

"Автомобилът на НСО, който се движеше преди мен, претърпя ПТП – изскочи камион при изпреварване отсреща. Пострада лекарят на моя екип, който веднага взех в моята кола и отведох в болница в Пловдив – има фрактура на лакътна става. Движението беше тежко, Пловдив е индустриален град, върви и тежка транспортна техника. Крайно време е да се решат въпросите с обходните пътища на Пловдив, инцидентът се случи в най-тесните участъци на пътя", заяви Румен Радев.

По-рано днес от НСО съобщиха, че двама техни служители са с травми, след като са ударени от тежкотоварен автомобил, навлязъл в насрещното платно около 10 часа днес. От службата посочиха, че пострадалите са контактни и са откарани за преглед в лечебно заведение. От НСО информираха още, че са нанесени щети на служебния автомобил на НСО, който не е превозвал охранявано лице.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

14

Pietro

03.05 2022 в 14:12

Този идиот Радев продължава да повтаря едно и също нещо. Няма ли кой да му смени счупената грамофонна плоча? Според британски всетници, Русия губела по 400 войници на ден. Въпреки това откачалката Путлер крои планове да удари и Молдова. Надеждата на много хора е да се окаже вярна информацията, че Путлер е болен от рак и ще го оперират. Пожелавам му да не се събуди от упойката.

120

13

230 млрд баксов

03.05 2022 в 13:21

Все още му е трудно да приеме, че "непобедимата" армия на марОдеРоКасапИя губи войната и Мордор отива на*уй.

3271

11

Анализи

03.05 2022 в 13:14

Всички страни , които предоставят оръжие ли са неадекватни и безотговорно бе Радев. Разбрахме вече ,че си путиновец, няма смисъл всеки ден да го повтаряш.

2157

10

Mateevk

03.05 2022 в 12:51

Този човек е напълно неадекватен и обслужващ несъзнателно или съзнателно Путин! Словакия, Полша, Румъния имат обща граница с Украйна, а пращат оръжия, но ние - не! Газа вече ни го спряха, но ние няма да пращаме оръжие, понеже сме много зависими от същия този спрян газ. А най-важното - не е разбрал, че вече сме във война и то не по наше желание. Путин ни я наложи и сега трябва да воюваме, за да оцелеем, а не да се греем на печката и да псуваме властта!

13758

9

voododoll

03.05 2022 в 12:23

#ОСТАВКА на президента агент

Изключително притеснително е че масово Генералите и офицерите от БА са русофили. Защото ако Русия ни нападне, те ще поведат БА и РА срещу Българския народ и НАТО, вместо да ни защитават.

#ОСТАВКА на президента агент

2176

8

mirimbi

03.05 2022 в 12:21

Аз пък се чудя защо Радев почна да мрънка когато уволниха руските proxy-та в Булгаргаз!? Защо преди това не алармира колко е зле положението? Защо един път не адресира Газпром като причина за увеличението на цената на газа!?
Разбира се горните въпроси са риторични и отговорът е един - Радев също е Руско proxy и вижда как цялата дълго строена конструкция почва да се срива!

13758

7

voododoll

03.05 2022 в 12:21

IvanofRumen скоро имаше данни за такива плащания. Обаче нещо хем изчезнаха хем изчезнаха тея дето ги разпространиха. Цанзурата надделя.

5638

6

IvanofRumen

03.05 2022 в 12:11

Защо журналисти не разследват има ли дадени пари от Путлер на партии в България, включително и президента за пропаганда в полза на рашистката федерация и сваляне на правителството на Петков? Как всички изведнъж заговориха в един глас с слугата на Путлер, Борисов..

4164

5

Egocentric Eccentric

03.05 2022 в 12:11

Аз пък имам чувството, че "много хора говорят без да имат собствено мнение“ и говорят спрямо изискванията на нашите ВРАГОВЕ.