Quantcast

Проф. Кьосев: С манифеста "За Републиката" искаме да събудим заспалите

ОFFNews Последна промяна на 11 март 2016 в 22:05 6387 29

Александър Кьосев.

Проф. Александър Кьосев бе гост в "Панорама" по БНТ, където коментира създадения от него и още трима професори -  Огнян Минчев, Антоний Тодоров и Евгений Дайнов - манифест "За Републиката".

Той разясни, че целта на действията на четиримата е да събудят заспалите хора с граждански потенциал, които да допринесат за формирането на активно гражданско общество в България, което след 25 г. преход все още не е узряло. 

Кьосев отрече зад действията им да има политически интерес или популистки намерения - те просто искат завръщане на обществото и патриотизма ни към посланията на Апостола за "чиста и свята република".

Четиримата предстои да основат политически клуб, за да се възроди смисленият политически дискурс в страната.

Манифестът "За Републиката" бе обявен на 3 март и досега е подкрепен от над 3600 души на адрес zarepublikata.eu.

Целите му са:

1/ "Овразумляване" на политическото говорене;

2/ уточняване на това, какъв е проблемът на Републиката и кой как може да участва в неговото решаване;

3/ стартиране на поредица от срещи на активни граждани.

Пълният текст на манифеста:

Републиката е в опасност. Враговете на нашата свобода не са пред нейните порти – те са вътре, безчинстват безнаказано.

Покварявана от правителство, парламент, партии, сьд, прокуратура и медии-бухалки; ограбвана, осмивана и обиждана, днес Републиката е унизена и поставена на колене. Моделът #КОЙ няма нужда от нея. За да бетонира господството си, той трябва да я ликвидира – а това става най-лесно с подмяна. Имитацията на държава не управлява със закон, а с изнудване, заплаха, прелъстяване и поквара – но използва лостовете на министерства, държавни учреждения и съдилища.

Отслабването на Републиката и нейния Закон отпушва онази несправедливост, която отравя живота на всички. Ненаказаното зло се превръща в правило, голата сила – в закон, наглостта – в мерило за власт. Институциите на държавата са взети за заложници и функционират като изпълнителни органи на мафията, в скрита подигравка с писаните закони. Мафията взема всичко, което й хареса – банки, бизнеси, публични средства, природа. И замества републиканския ред с мрачни феодални зависимости, за да превърне всеки гражданин в крепостен на олигархията.

Градихме, ние и нашите деди, чиста и свята Република. Вярвахме, че можем да живеем без господари, в гордост, свобода и достойнство. Но днес не останаха и капка чистота и святост; вместо тях по улиците ни крачат страхът, произволът и унижението.

Те заплашват, изнудват, бият и убиват. От тях не можем да се скрием зад стените на домовете си, нито в дълбините на омерзението си.

Стига вече отстъпление! Време е гражданите да се съберем, за да спасим своята Република и да прогоним узурпаторите на нашата свобода от нейните предели.

Републиката е паднала в прахта и само ние, гражданите, изправяйки се, можем да изправим и нея. Заявяваме:

*не участваме в лъжата, не се страхуваме, не мълчим, противостоим на произвола и разобличаваме покварата

*не се подчиняваме, нито се „съобразяваме”

*стоим изправени навсякъде, където сме; и помагаме на хората около нас да се изправят; отстояваме правдата и истината дори в най-малкото, защото знаем, че всеки изправен гражданин е по-силен от всеки мафиот

*търсим единение и приветстваме всеки гражданин, движение, организация или партия, които не са се поставили в зависимост и служба на организираната престъпност и олигархията, и които искат да се включат в общото дело за спасяване на Републиката

*Общественият договор между гражданите и държавата беше нарушен и продължава да се нарушава системно от подчинените на задкулисието институции на властта. Не допускаме това! Призоваваме парламентарно представените политически партии НЕЗАБАВНО да отговорят на очакванията на обществото за дълбоки, радикални реформи на всички институции - най-вече съдебната система, системата за сигурност и цялостната национална администрация с цел категорично изкореняване на контрола на организираната като пост-комунистическа олигархия престъпност върху институциите на властта. Ако не желаят или не могат да поемат тази отговорност пред нацията, представените понастоящем в представителните институции политически партии ще се загубят правото да се наричат партии, политически представителства на хората. И ще трябва да отстъпят своите позиции на гражданска и политическа алтернатива, способна да осъществи жизнено необходимите за нацията и републиката реформи.

Това не е нито „дясна”, нито „лява” платформа. Привидните партизански противопоставяния се подклаждат от модела #КОЙ, чиито наказателни бригади, за да не бъдат разпознати, навличат различни по цвят идеологически дрешки. Докато си правим илюзията, че мафията може да бъде лява или дясна, ние самите ще се караме помежду си по линията „леви-десни” – в интерес на #КОЙ. Политическите различия ще имат разумен смисъл, само когато възстановим Републиката.

Има добро. Има зло. За пореден път дойде време за избор, за всеки. За пореден път ще кажем: свободата е право, което притежаваме по природа.

Нека всеки гражданин на Републиката се присъедини към този манифест, разпространявайте го.

Няма ляво, няма дясно – днес има единствено гражданите срещу мафията!

Да живее Републиката, чиста и свята!

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.03 2016 в 19:52

Еми за това им плаща дедо Дьорд Шорош на колегите професори.

12.03 2016 в 22:33

"Аятолласите на либерасткия фундаментализъм" :)))) Евалла полковник! Това отива в златния фонд. Ама по "отношение на продуханата слива на Айн Ранд" хахаха , струва ми се тези нямат нищо общо с нея, дори и "пост мортем" :) . Тея са по-скоро като Костов - ужким десни, ама либертарианството е по-голям враг и от комунизма. Ква е тая работа и аз не я разбирам. За всеки случай, прав си да се съмняваш, че може да имат користни цели. Дето се вика, времената са такива, че човек очи и на гъза трябва да има. Кое ще да е това ново политическо чудо невиждано, което да пласират в стария бардак? Все ми се иска да си вярвам, че го говорят за да въздействат върху бардака. Пуу дано не си прав.

12.03 2016 в 18:07

До сега гледах с позитивно равнодушие към това манифесто - и все пак познавайки лично някои от авторите, но прочитайки пак и пак това което ОФФ...са извели и като заглавие - "Проф. Кьосев: С манифеста "За Републиката" искаме да събудим заспалите" (!!!) - колкото и да съм циничен, равнодушен, насмешлив и саркастичен и БЕЗРАЗЛИЧЕН - просто не мога да се въздържа да не тегля една безадресна псувня!

Еба ти гьонсуратите, еба ти овчеглавия безочливец! Еба си наглостта!!

Тези идиоти, които спят непробудно 25 години, които спят, хъркат, бълнуват, пърдят и се насират насън, тези лайнари които леко се разсънват само когато чуят банкноти да шумолят нежно до ушите им - и да посегнат поузаспали да пъхнат пачка в гъза си - те, моля ви се щели да събуждат!

А бе пуйо! Що за "идеологема"? Заспалите да събудят будните?!?! Типична наглост на Аятолласите на либерасткия фундаментализъм! Призвани, дарени "ex naturam" с мощта, духът свише, подухващ смрадно от продуханата слива на Айн Ранд пост мортем!

Ако не усещах с опита на патил и препатил опасността от пласирането на нов "управленски проект" целящ келепирлък, лапундрене, схеми и "схеми", концепции и "бели конци" работата би била като виц!
Дълбоко спящите да будят тези, които 25 години не могат да заспят от тревоги, цени на парното, ИЗНЕМОГА(!), грабежи, лъжи, измами, бездържавие, хаос, пресъпления и престъпност...това би звучало като виц, ако не знаеме, че ЗАД ВСЕКИ СОЦИАЛЕН "ВИЦ" СЕ КРИЕ ОЗЪБЕНИЯ ЧЕРЕП С КУХИТЕ КУЧЕШКИ ЗЪБИ!!
И тоз лайняв професор, който, е се, че е достатъчно тъп, за да е вероломен, не се усеща, че повтаря внушени думи, думи които са му внушени насън, за да преправи пътя на други тарикати! Да докара вместо КОЙ - СВОЙ! Еба си абсурда! Спящите да будят Будните!! Альооо четиримата глупаци, напишете нещо за кърменето в мола, за ползването на препарати против пърхут, за яденето на годжи-бери и троскот вместо черен хайвер и бифтеци, за зодиите и влиянието на Меркурий...Еба ти безочливия Кьосев! Палячо и безволев плазмодий, неволна маша за чужди интереси!

12.03 2016 в 14:57

Що с манифест? С грантове не можахте ли?

12.03 2016 в 14:44

баси фурора предизвиках с пост №4 от 4 реда??? извинете ме, (нормални) хора. а дребното дрънкало, дето е фамилно обременено с много "виши" негови и роднински само да питам успоредно ли ги кара или последователно??? щото аз имам едно средно и едно висше в най престижните училища на софия, и двете "magna cum laude". за да се изучи цялата ти фамилия толкова, ще ви трябват 200 години.

12.03 2016 в 13:43

" С манифеста "За Републиката" искаме да събудим заспалите" Има нещо гнило, тези които ни приспиваха 25год. и ни докараха до будна кома с глупостите си искат да ни будят!?!?!? Защо ли не им вярвам!?!?!?

12.03 2016 в 13:02

Пълна законово и кадрово обновяване на цялаъа правосъдна система и особена на прокуратурата !

12.03 2016 в 12:52

Ситуация:
Предлагат на народа по 1000 евро на калпак до живот без да работят или
честна правосъдна система, честни медии, честна пазарна икономика и чиста природа.

Кой ще спечели според вас? Въпреки че при втория вариант доходите ще са много над 1000 евро робите ще предпочетат първото.

Няма шанс за България без промяна на съзнанието. А това може да стане само чрез жива вяра в Христос, а не чрез боклуците от Синода и руските проститутки като Николай Фенерски, сестри Янакиеви и вся остальная сволочь.

12.03 2016 в 12:33

dude, къде се изпари?

12.03 2016 в 11:49

пазар
талибан
фундаменталист

хъм... Тук има нещо по-дълбоко от невежество + циклична шизофрения... Много интересно.

пазар - харесал си значи чуждестранна булка и не робуваш на Род и Родина. Добре.
Обаче нататък с талибанството няк си не ми е ясно. Би ли осветлил какво влагаш в тази дума? И как я свързваш с пазара? За третата - също. Подозирам, че днес ще е един добър ден за смях и разпускане.


А, и говоренето за себе си в 3-то лице не ти е силна страна. Някак си предобряш манджата и не става за четене. Опитай нещо друго.
Обикновено това правят децата до 3 години, когато все още нямат предства за света и идеята за собственото АЗ у тях е твърде крехка и едва прохожда.
Основата на Аз-концепцията е възприеманото на индивида за себе си като отделна личност.
Започвам да си мисля, че тъщата и женката са нанесли непоправими психотрамви върху личността ти. Чак до там - да си престанал да се възприемаш като самостоятелна личност, като част от жена ти и нейното аз...
Ако искаш да ти потърсим психолог? Или брачен консултант?
:)