Quantcast

Огнян Минчев: Нямаме време, трябва да мобилизираме гражданския натиск

OFFNews Последна промяна на 03 март 2016 в 12:56 8167 9

Огнян Минчев: Нямаме време, трябва да мобилизираме гражданския натиск

Гражданското общество трябва да се мобилизира за оказване на натиск върху структурите на властта, държавните институции и партиите, така че те да се мобилизират и да свършат дължимото към нацията.

Това каза политологът Огнян Минчев на представянето на манифеста "За Републиката". Проектът бе анонсиран от четирима университетски преподаватели и политолози - Евгений Дайнов, Александър Кьосев, Антоний Тодоров и Огнян Минчев. Под манифеста стоят имената на още 25 общественици и интелектуалци. Документът вече събира подкрепа и онлайн на сайта zarepublikata.eu

"Четвърт век има криза за това, да не можем да решим тези проблеми, които стоят на пътя ни и които не ни дават възможност да влезем с отговорност и с гордост от настоящето, а не само от миналото, в семейството на цивилизованите народи. Говорим многократно, непрекъснато посочваме източника на злото, многократно всички ние сме участвали в проекти - граждански или политически, които трябваше да разрешат тези проблеми. За съжаление обаче и до ден днешен олигархичното управление на днешна България е цяло, непокътнато и нашите стремежи, нашите амбиции да се разправим с него на практика за сега не дават резултат", каза Минчев.

Той коментира, че протестите от 2013 и 2014 година са дали оптимизъм на много хора, че "ще можем да се справим с това, което ни пречи". "За съжаление обаче не можахме да използваме тази вълна на протест, за да създадем своите лидери, да създадем своите структури на граждански натиск, които да ни позволят системно, ден след ден, да напредваме по пътя на една чиста и свята република, както формулира своята цел Апостола на свободата", каза още политологът. 

По думите му това го е мотивирало за участието му в подобен апел, с който да бъде сложено началото граждански натиск, "все по-организиран и все по-силен, върху структурите на властта, върху институциите на държавата, върху всички политически партии, с цел мобилизация и да извършат това, което е дължимо спрямо българската нация, спрямо българската гражданска общност". 

Той смята, че подобен апел има елемент на "спешност" и мобилизирането на гражданското общество е неотложно.

"Днес ние живеем в една епоха на завръщаща се геополитика, на конфликт на всяка цена, в която, ако не подредим държавата си, ако не структурираме националния си интерес, ако не се защитим от всички тези многообразни опити за възстановяване или създаване на имперски величия - около нас, по-близо или по-далеч, можем да станем жертва именно на тази възродена геополитическа конкуренция и сблъсък в съвременната епоха. Това придава на нашия апел и елемент на спешност. Ние нямаме време, ние трябва да се мобилизираме като граждани и да свършим това, което е дължимо. Надявам се, че към този апел и към последствията от него, ще се присъединят много българи, където и по света да живеят те. Защото българската национална общност, както знаем, не съществува само на българска територия. Тя съществува днес в целия свят и колкото повече хора от тази национална общност се присъединят към този апел и последствията от него, толкова по-голям успех ще има той", каза още Огнян Минчев.   

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.03 2016 в 06:38

Пак подозрително МНОГО МИНУСИ и подозрително МАЛКО КОМЕНТАРИ. Или минусите са СЛУЖЕБНИ, или сороститутките ги мързи да пишат. Омерзен съм.

04.03 2016 в 04:02

Апел на думи само. Затова не успяха претестите през 2013г, защото бяха насочени към нищото, към абстрактни понятия. И сега този апел ще свърши до там, до където свършиха и протестите, т.е. до никъде. Ако не се посочат конкретните проблеми, конкретните причинители на проблемите и не се насочат конкретни действия за тяхното отстраняване - нищо няма да се получи.

03.03 2016 в 21:28

Абе за републиката не знам, но функционирането на демокрацията е ташак.
Най-малкото, политическата класа не бръсне разделението на властите за слива, а суверенът е леко тъп и не е в състояние да изисква.
От там управлението на обществените ресурси не е в полза на обществените интереси, а в полза предимно на частни такива.
Решението не идва през механична смяна на властта, а през просвещаване на суверена така щото да бъде в състояние да прави информирани политически избори.

03.03 2016 в 20:33

Уффф, пак кухо и празно шорошомолско говорене. Стигнах до фраза, че "...протестите от 2013 и 2014 година..." уж били "...дали оптимизъм на много хора..." (sic)?!, и дотук.

Всъщност тея протести просто върнаха и циментираха на власт СТАТУКВОТО, докато българинът продължава да бъде най-нещастен и беден в цяла Европа.

Единствено кабинетните професорчета, цицащи грантове от Отровено общество и другите подобни НПО-та, се правят, че не го забелязват. Омерзен съм.

03.03 2016 в 19:01

Пустите клисурци станали московци, а панагюрци – донски казаци!

03.03 2016 в 17:06

"да напредваме по пътя на една чиста и свята република, както формулира своята цел Апостола на свободата", каза още политологът."

Ама "събрание на кметовете???", или събрание на партийните листи?

03.03 2016 в 16:39

Съвсем актуален призив !

03.03 2016 в 16:38

Подкрепям!

03.03 2016 в 13:34

Оги Мобилайзъра рече и отсече.