Quantcast

Четирима професори с манифест "За Републиката" (галерия)

Юлиан Христов Последна промяна на 03 март 2016 в 11:00 18128 34

1/1

Снимка Сергей Антонов

Манифеста "За Републиката" представят днес четиримата му автори: Евгений Дайнов, Александър Кьосев, Антоний Тодоров и Огнян Минчев, и още 25 инициатори.

Манифестът е отворен. Всеки може да се присъедини към него на платформата http://zarepublikata.eu/.

Целите му са:

1/ "Овразумляване" на политическото говорене;

2/ уточняване на това, какъв е проблемът на Републиката и кой как може да участва в неговото решаване;

3/ стартиране на поредица от срещи на активни граждани.

На представянето, започнало в 11 ч. в литературен клуб „Перото“, бяха лидерът на ДСБ Радан Кънев, бившият правосъден министър Христо Иванов, основателят на новия политически проект „Нормална държава“ Георги Кадиев, литературният критик Михаил Неделчев. Лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева, която също присъства на представянето на проекта, подписа манифеста.

„Постоянно посочваме източника на злото, но, за съжаление, олигархичното управление на България е цяло, непокътнато и нашите амбиции да се справим с него не доведе до резултат.

Гражданската енергия при протестите преди три години се е изгубила и с нея и очакванията за граждански натиск. Ако не се защитим от опитите за създаване на имперски величия около нас, може да станем жертва на геополитическите интереси. Трябва да се мобилизираме като граждани и да свършим това което е дължимо“, каза проф. Огнян Минчев при представянето на манифеста.

Пълния текст на манифеста:

Републиката е в опасност. Враговете на нашата свобода не са пред нейните порти – те са вътре, безчинстват безнаказано.

Покварявана от правителство, парламент, партии, съд, прокуратура и медии-бухалки; ограбвана, осмивана и обиждана, днес Републиката е унизена и поставена на колене. Моделът #КОЙ няма нужда от нея. За да бетонира господството си, той трябва да я ликвидира – а това става най-лесно с подмяна. Имитацията на държава не управлява със закон, а с изнудване, заплаха, прелъстяване и поквара – но използва лостовете на министерства, държавни учреждения и съдилища.

Отслабването на Републиката и нейния Закон отпушва онази несправедливост, която отравя живота на всички. Ненаказаното зло се превръща в правило, голата сила – в закон, наглостта – в мерило за власт. Институциите на държавата са взети за заложници и функционират като изпълнителни органи на мафията, в скрита подигравка с писаните закони. Мафията взема всичко, което ѝ хареса – банки, бизнеси, публични средства, природа. И замества републиканския ред с мрачни, феодални зависимости, за да превърне всеки гражданин в крепостен на олигархията.

Градихме, ние и нашите деди, чиста и свята Република. Вярвахме, че можем да живеем без господари, в гордост, свобода и достойнство. Но днес не останаха и капка чистота и святост; вместо тях по улиците ни крачат страхът, произволът и унижението.

Те заплашват, изнудват, бият и убиват. От тях не можем да се скрием зад стените на домовете си, нито в дълбините на омерзението си.

Стига вече отстъпление! Време е гражданите да се съберем, за да спасим своята Република и да прогоним узурпаторите на нашата свобода от нейните предели.

Републиката е паднала в прахта и само ние, гражданите, изправяйки се, можем да изправим и нея. Заявяваме:

*не участваме в лъжата, не се страхуваме, не мълчим, противостоим на произвола и разобличаваме покварата;

*не се подчиняваме, нито се „съобразяваме”;

*стоим изправени навсякъде, където сме; и помагаме на хората около нас да се изправят; отстояваме правдата и истината дори в най-малкото, защото знаем, че всеки изправен гражданин е по-силен от всеки мафиот;

*търсим единение и приветстваме всеки гражданин, движение, организация или партия, които не са се поставили в зависимост и служба на организираната престъпност и олигархията, и които искат да се включат в общото дело за спасяване на Републиката.

*Общественият договор между гражданите и държавата беше нарушен и продължава да се нарушава системно от подчинените на задкулисието институции на властта. Не допускаме това! Призоваваме парламентарно представените политически партии НЕЗАБАВНО да отговорят на очакванията на обществото за дълбоки, радикални реформи на всички институции - най-вече съдебната система, системата за сигурност и цялостната национална администрация с цел категорично изкореняване на контрола на организираната като пост-комунистическа олигархия престъпност върху институциите на властта. Ако не желаят или не могат да поемат тази отговорност пред нацията, представените понастоящем в представителните институции политически партии ще се загубят правото да се наричат партии, политически представителства на хората. И ще трябва да отстъпят своите позиции на гражданска и политическа алтернатива, способна да осъществи жизнено необходимите за нацията и републиката реформи.

Това не е нито „дясна”, нито „лява” платформа. Привидните партизански противопоставяния се подклаждат от модела #КОЙ, чиито наказателни бригади, за да не бъдат разпознати, навличат различни по цвят идеологически дрешки. Докато си правим илюзията, че мафията може да бъде лява или дясна, ние самите ще се караме помежду си по линията „леви-десни” – в интерес на #КОЙ. Политическите различия ще имат разумен смисъл, само когато възстановим Републиката.

Има добро. Има зло. За пореден път дойде време за избор, за всеки. За пореден път ще кажем: свободата е право, което притежаваме по природа.

Нека всеки гражданин на Републиката се присъедини към този манифест, разпространявайте го.

Няма ляво, няма дясно – днес има единствено гражданите срещу мафията!

Да живее Републиката, чиста и свята!

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.03 2016 в 11:23

Моля и настоявам в това за сега чисто начинание да не влизат никакви бивши участници във властта до сега. Внимавайте.

07.03 2016 в 20:44

Интересно дали модераторът пак ще ме "цензурира" и ще премахне съобщението ми, въпреки че няма обидни епитети.

За единението на българското гражданско общество и даване на отпор на управляващите преди тях дълги-дълги години говори ВЛАДИМИР БРЕЗОЕВ, който написа "Не" на партийната държава, където и научно се е аргументирал. Така че Дайнов и На-всяка-манджа-мерудия Минчев си приписват несъществуваща евристика. И кого поканали? Прокопиев... Изводите интелигентните сами ще ги направят.
Към другите двама професори - само почитания.

05.03 2016 в 18:43

Какви професори са това ? Имат ли степен доктор на науките ?
Дайнов, Минчев, нямат, за другите се съмнявам. Освен това това са дългогодишни получатели на чуждестранни грантове. Кьосев беше протестър с/у Орешарски за да се върне ББ на власт. Това са агенти на олигархията!

04.03 2016 в 16:40

"Нов" спешен американски проект на фона на напълно изчерпаната политическа система. Интересно, че Кадиев, Татяна Дончева и Венци Мицов присъстват на събитието в "Перото"...

04.03 2016 в 16:32

Поздравления за авторите на Манифеста, но най-ценно беше допълнителното изискване, което предложи към Манифеста Димитрин Вичев от Движение за обществен натиск, че ако не се отбележи в Манифеста отрицателната роля на Русия и не се поиска в Манифеста лустрация на ДС и декомунизация няма да има истинска промяна.

04.03 2016 в 16:29

Първо. В този манифест отсъства България.

Второ. Не сме забравили, че през "45 години стигат" българската национална пътна мрежа стана републиканска, националните спортни състезания - републикански, в химна се пееше "република наша народна", старопланинският проход - на републиката, националните фестивали, събори и викторини (!?) - републикански и пр. и .....

Трето. Май се налага да напомня за 16-та република. И че всички "републики" и "републикански " в България под команда и масово избутваха от българското езиково обръщение думите "българско", "народно", "национално".

Четвърто. Една от най-належащите реформи(?) в самото начало на промените беше ликвидирането на конгресите по българистика.

Пето. Този потискащ процес продължава и се разширява и днес. В училище още от първи клас се преподава БЕЛ (Български език и литература). Президентът ни се подписва като президент на РБ. Българските народни песни и танци преминаха през думата фолклор, после - етно, за да се превърнат в "музика на земята", например. Българското национално радио си направи лого, в което панически бяга от главната буква Б, също и бтв.

Шесто. Като гледам имената на подписалите манифеста си давам сметка колко дълбоко ни е засегнала заразата, наречена днес хибридна война. Заразени - платени. Заразени - идиоти (това е просто диагноза, не искам да обиждам). Заразени - тарикати.

Защо тези хора си въобразяват, че трябва да ме учат на гражданско поведение? Да не би пък да са се уплашили, че аз излизам извън техния контрол? Че вече виждам, как част от вагоните на софийското метро са украсени с дълги фризове в цветовете на руското знам; че чувам как става все по-отчетлив вопъла колко сме неблагодарни; че не приемам днес на българския национален празник в София да се натрапват руски знамена (къде ли бяха скрити европейските?), край няма.

04.03 2016 в 16:27

Поздравления за авторите на Манифеста, но най-ценно беше допълнителното изискване, което предложи към Манифеста Димитрин Вичев от Движение за обществен натиск, че ако не се отбележи в Манифеста отрицателната роля на Русия и не се поиска в Манифеста лустрация на ДС и декомунизация няма да има истинска промяна.

04.03 2016 в 10:44

Нов опит да се замаже противополжността на лявото и дясното мислене и действие. Преди да се "овразумлят"(какъв напън за оригиналност и изключителност), та много преди това трябва да се очертаят позициите. Отношение към собствеността, свободата на личността, свободната инициатива, ролята на държавата, приоритети в отнешенията със света.И тогава ще лъснат разликите и неграмотното класифициране на отделни субекти и обекти. Нима партия"Атака" с нейните лозунги за национализация и експроприация не е всъщност крайно лява? Но всякакви медийни "експерти" я величаят като "крайно дясна". И докато не се уточнят понятията всичко е камо шум и дърдорене. И подмолно, умело замъгляване на картината. Дончева и Кънев рамо до рамо, ведно с Кадиев, а може би утре и с Трифонов. Пфу! Самозвани доморасли политици, вдигащи шум да ги забележат преди избори. Алековият бай Ганьо си е тук и в нас. Това е.

04.03 2016 в 10:01

Ха. Ама то и Прокопиеви там курдисани. Някак си услужливо не са споменати в материала. Те ли ще плащат масрафа. И изобщо присъствието на такива компрометирани личности някак си обезмислят идеята. Снимкте показват доста интересна олигархична смека с явни политически и властови амбиции

04.03 2016 в 01:32

И какво сега, ще вдигаме гражданите на въстание ли? Много по Георги Димитровски звучи този манифест.
Поне тези "поредни спасители" да бяха нови и некомпрометирани хора, ама със старите курви ли ще правим революции.