Четирима професори с манифест "За Републиката" (галерия)

Юлиан Христов Последна промяна на 03 март 2016 в 11:00 19173 34

Снимка Сергей Антонов

Манифеста "За Републиката" представят днес четиримата му автори: Евгений Дайнов, Александър Кьосев, Антоний Тодоров и Огнян Минчев, и още 25 инициатори.

Манифестът е отворен. Всеки може да се присъедини към него на платформата http://zarepublikata.eu/.

Целите му са:

1/ "Овразумляване" на политическото говорене;

2/ уточняване на това, какъв е проблемът на Републиката и кой как може да участва в неговото решаване;

3/ стартиране на поредица от срещи на активни граждани.

На представянето, започнало в 11 ч. в литературен клуб „Перото“, бяха лидерът на ДСБ Радан Кънев, бившият правосъден министър Христо Иванов, основателят на новия политически проект „Нормална държава“ Георги Кадиев, литературният критик Михаил Неделчев. Лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева, която също присъства на представянето на проекта, подписа манифеста.

„Постоянно посочваме източника на злото, но, за съжаление, олигархичното управление на България е цяло, непокътнато и нашите амбиции да се справим с него не доведе до резултат.

Гражданската енергия при протестите преди три години се е изгубила и с нея и очакванията за граждански натиск. Ако не се защитим от опитите за създаване на имперски величия около нас, може да станем жертва на геополитическите интереси. Трябва да се мобилизираме като граждани и да свършим това което е дължимо“, каза проф. Огнян Минчев при представянето на манифеста.

Пълния текст на манифеста:

Републиката е в опасност. Враговете на нашата свобода не са пред нейните порти – те са вътре, безчинстват безнаказано.

Покварявана от правителство, парламент, партии, съд, прокуратура и медии-бухалки; ограбвана, осмивана и обиждана, днес Републиката е унизена и поставена на колене. Моделът #КОЙ няма нужда от нея. За да бетонира господството си, той трябва да я ликвидира – а това става най-лесно с подмяна. Имитацията на държава не управлява със закон, а с изнудване, заплаха, прелъстяване и поквара – но използва лостовете на министерства, държавни учреждения и съдилища.

Отслабването на Републиката и нейния Закон отпушва онази несправедливост, която отравя живота на всички. Ненаказаното зло се превръща в правило, голата сила – в закон, наглостта – в мерило за власт. Институциите на държавата са взети за заложници и функционират като изпълнителни органи на мафията, в скрита подигравка с писаните закони. Мафията взема всичко, което ѝ хареса – банки, бизнеси, публични средства, природа. И замества републиканския ред с мрачни, феодални зависимости, за да превърне всеки гражданин в крепостен на олигархията.

Градихме, ние и нашите деди, чиста и свята Република. Вярвахме, че можем да живеем без господари, в гордост, свобода и достойнство. Но днес не останаха и капка чистота и святост; вместо тях по улиците ни крачат страхът, произволът и унижението.

Те заплашват, изнудват, бият и убиват. От тях не можем да се скрием зад стените на домовете си, нито в дълбините на омерзението си.

Стига вече отстъпление! Време е гражданите да се съберем, за да спасим своята Република и да прогоним узурпаторите на нашата свобода от нейните предели.

Републиката е паднала в прахта и само ние, гражданите, изправяйки се, можем да изправим и нея. Заявяваме:

*не участваме в лъжата, не се страхуваме, не мълчим, противостоим на произвола и разобличаваме покварата;

*не се подчиняваме, нито се „съобразяваме”;

*стоим изправени навсякъде, където сме; и помагаме на хората около нас да се изправят; отстояваме правдата и истината дори в най-малкото, защото знаем, че всеки изправен гражданин е по-силен от всеки мафиот;

*търсим единение и приветстваме всеки гражданин, движение, организация или партия, които не са се поставили в зависимост и служба на организираната престъпност и олигархията, и които искат да се включат в общото дело за спасяване на Републиката.

*Общественият договор между гражданите и държавата беше нарушен и продължава да се нарушава системно от подчинените на задкулисието институции на властта. Не допускаме това! Призоваваме парламентарно представените политически партии НЕЗАБАВНО да отговорят на очакванията на обществото за дълбоки, радикални реформи на всички институции - най-вече съдебната система, системата за сигурност и цялостната национална администрация с цел категорично изкореняване на контрола на организираната като пост-комунистическа олигархия престъпност върху институциите на властта. Ако не желаят или не могат да поемат тази отговорност пред нацията, представените понастоящем в представителните институции политически партии ще се загубят правото да се наричат партии, политически представителства на хората. И ще трябва да отстъпят своите позиции на гражданска и политическа алтернатива, способна да осъществи жизнено необходимите за нацията и републиката реформи.

Това не е нито „дясна”, нито „лява” платформа. Привидните партизански противопоставяния се подклаждат от модела #КОЙ, чиито наказателни бригади, за да не бъдат разпознати, навличат различни по цвят идеологически дрешки. Докато си правим илюзията, че мафията може да бъде лява или дясна, ние самите ще се караме помежду си по линията „леви-десни” – в интерес на #КОЙ. Политическите различия ще имат разумен смисъл, само когато възстановим Републиката.

Има добро. Има зло. За пореден път дойде време за избор, за всеки. За пореден път ще кажем: свободата е право, което притежаваме по природа.

Нека всеки гражданин на Републиката се присъедини към този манифест, разпространявайте го.

Няма ляво, няма дясно – днес има единствено гражданите срещу мафията!

Да живее Републиката, чиста и свята!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!