Проф. Александър Маринов: Зад Герджиков са Борисов, Карадайъ и Пеевски

Убедени сме в победата на Румен Радев, категоричен е членът на инициативния комитет на държавния глава

OFFNews 17 ноември 2021 в 14:27 1969 0

„Няма да има съществен отлив от гласовете на Румен Радев. Призоваваме нашите привърженици, не защото сме притеснени за изхода, напротив – ние сме убедени в победата. Призоваваме нашите привърженици, които ще се умножат в гласове, защото това е поредната стъпка в борбата между статуквото и промяната". Това заяви в студиото на бТВ проф. Александър Маринов, член на ИК, издигнал кандидатурите на Румен Радев и Илияна Йотова.

Според него промяната е демонтиране на корупционния модел, който се олицетворява в пачки, кюлчета, торби с пари, разкешвани от магистралите.

„Това е смисълът на промяната", категоричен е той.

По неговите думи истинският Инициативен комитет на Анастас Герджиков се състои от Борисов, Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски.

„Интересно е да се проследи потокът от новини в деня, в който беше обявена кандидатурата на проф. Герджиков. Представители на ГЕРБ казаха, че ще го подкрепят преди той да беше дал съгласието си. А на другата сутрин зам.-председател на ДПС обяви, че ще го подкрепят на втори тур, което е безпрецедентно за ДПС", обясни той.

Според него тези гласове не могат да обърнат резултата.

„ГЕРБ имаше на тези избори малко под 600 000 гласа. ДПС около 340 000 гласа. Дори да се съберат всички заедно, не стигат 400 000 гласа. Освен това условие – да се съберат всички, 1/3 от нашите избиратели не трябва да излязат да гласуват, което ми се струва като перфектната буря", коментира проф. Маринов.

Той изрази надежда още повече хората да бъдат мотивирани да излязат да гласуват в неделя.

„Избирателната активност пада. Въпросът е кои няма да отидат да гласуват. Аз съм на мнение, че голяма част от гласоподавателите на всички останали кандидати, няма да излязат да гласуват. Те наистина нямат мотив. Ние разчитаме и ще получим подкрепата на партиите, които вече са обявили, че ни поддържат. Нямаме колебание в това", каза още той.

Проф. Маринов категорично отрече критиките на проф. Герджиков, че Румен Радев не е направил отчет на мандата си.

„Това не е вярно. Той всяка година прави отчет на мандата си, в т.ч. последният отчет беше през януари тази година. Мандатът още не е приключил", припомни той.

По повод предстоящия дебат между Румен Радев и проф. Анастас Герджиков, той подчерта, че Радев е достатъчно подготвен.

„Нашите позиции са изразени. Той няма какво да измисля. Няма защо да говори за някаква несъществуваща книжка с визия", каза още проф. Маринов и добави: „Разпространява се версията, че ние сме поставяли някакви условия за този дебат. Това не е вярно. Нашето предложение, и преди първи тур, беше дебат по германски модел, отразен от всички национални медии", посочи той.

Проф. Маринов изрази мнение, че „дебатите", които се състоят в телевизионните студия не могат да помогнат хората да се ориентират за кой да гласуват.

„Държавата буксува по една проста причина – служебният кабинет е един авариен инструмент. Той не е предвиден, поне по българската Конституция и практика, с тези възможности, които имат подобни форми в други страни. Това е един дълъг срок и не е лесно да се управлява държавата по този начин", подчерта проф. Маринов.

Според него самият факт на съществуване на служебен кабинет не се отразило върху рейтинга на президента, а необходимостта да се взимат много трудни и непопулярни решения, които в крайна сметка падат върху него.

„Но държавничеството изисква понякога да се вземат трудни решения", каза още проф. Александър Маринов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови