Президентът иска България в Шенген, премиерът – затваряне на граници

OFFNews 19 януари 2016 в 12:37 3793 8

Президентът иска България в Шенген, премиерът – затваряне на граници

Снимка БГНЕС

България е готова и заслужава да влезе в Шенген. В същото време външните граници на ЕС трябва да бъдат затворени, а хаосът с бежанците в Европа е довел до пробив в системата. Тези две мнения изказаха президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов по време на традиционната годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от в. "Капитал". 

Според държавния глава до българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. трябва да бъдат изпълнени няколко цели, една от които е влизането ни в Шенген. "Шенген не е просто една директива или европейско законодателство. Шенген е мечтата на европейците. 510 млн. да пътуват без граници и без да си показват паспортите от Гданск до Париж и от София до Рим. Шенген е мечта и ако ние спрем да мечтаем, ние сме загубени. Ако спрем да пишем историята, някой друг може да започне да я пише", каза Плевнелиев. Той допълни, че "Шенген трябва да продължава да се случва" и страната ни може да бъде пълноправен член "и го заслужава". 

Във връзка с бежанската вълна премиерът Борисов е категоричен, че границите трябва да се затварят, а това на ниво ЕС, става бавно. "Месеци наред защитавах тезата, че ние трябва да затворим външните граници за нелегална миграция и да пускаме в Европа това, което службите са проверили или това, което самият комисар Хан каза, че е нужно за европейската икономика", заяви той.

Борисов смята, че хаосът с бежанците е довел до "тежък пробив в Шенген" и каза, че 7 държави вече са затворили границите си в Европа. "Но, аз на всички срещи на ЕНП им казах: "Нека да затворим и да постъпим както братята американци, след това със зелени карти, който иска да дойде, но да бъде проверяван от службите. Дори САЩ са си позволили да кажат, че ще приемат 80 хил. души до 2018 г. - 350-милионна държава. Питам, когато по този начин подхождаме, до къде и колко можем да приемем? Каква е горната граница?", попита премиерът. 

Укрепването на външните граници вече трябваше да бъде факт, а не още да говорим за него, коментира от своя страна еврокомисарят по европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан. Според него проблемът с миграцията е сериозно изпитание за Евросъюза. "Мащабът на изпитанието е такъв, че никоя държава не е била в състояние да се справи с него сама и поради своята позиция и положение Европа е особено уязвима и трябва да работи като единна държава, за да може да се пребори", смята той.

"Давам си сметка, че бавното вземане на решение на ЕС се отразява не добре на региона и отправям апел към всички европейски лидери за взимане на необходимите решения. Укрепването на външните граници вече трябваше да бъде факт, а не все още да говорим за него", посочи комисар Хан и добави, че няма време за губене.

"Времето за действие отдавна е настъпило. Ще направим всичко необходими и аз като комисар, отговарящ за регионите и политиката за добросъседство, лично ще положа всички необходими усилия за това Югоизточна Европа да не се превърне в център за прием на емигранти за сметка на държави, които са решили да затворят своите граници", каза още той, цитиран от "Фокус".

Хан допълни, че трябва да се развиват политиките по интеграция в региона. 

Само преди дни Австрия обяви, че ще въведе пълен контрол по границите и ще въведе мерки за засилен контрол на емигрантите. Тези, които нямат право на убежище, ще бъдат връщани в държавите, на чиято територия са влезели в Европейския съюз. Канцлерът на страната Вернер Файман обясни, че ще се изисква лична карта от всеки на границата и "ако ЕС не успее да подсигури външните си граници, съществуването на Шенген като цяло е под въпрос… В резултат всяка страна трябва да контролира националните си граници”.

С безпрецедентно остър тон Файман критикува и самия Европейски съюз: „Шокиращо е, че ЕС със сложната си структура, не може да реши бързо толкова важни проблеми, като бежанската криза”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!