Правителството призова прокуратурата да разследва ''Възраждане'' заради призивите към насилие

OFFNews 27 юни 2023 в 12:31 14565 4

Николай Денков

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Николай Денков

Правителството на Николай Денков призова разследващите органи (прокуратурата - бел. ред.) да образуват проверки за призивите от страна на "Възраждане" и председателя на партията Костадин Костадинов към насилие. 

След заседанието на Министерския съвет премиерът Николай Денков и министрите на външните работи и на правосъдието Калин Стоянов и Атанас Славов дадоха брифинг, с който да покажат, че осъждат тези прояви. 

"В българския парламент вилнее неофашистка партия, тя шества и в националните медии. Обявена е война на европейските ценности, каквито са и българските фундаментални ценности. България ще загуби битката за своята европейска идентичност без вярната и смела европейска позиция на медиите", цитира думите на философа проф. Георги Фотев Николай Денков. 

Според премиера тази констатация изисква решения и действия както на институциите, така и на партиите.

"Моят призив е и към президентството и към другите партии в Народното събрание и извън него да кажат смятат ли, че е нормално не просто да продължават, а да се активизират призивите за насилие, включително към политически фигури и лица в парламента", каза той.

Денков допълни, че действията на "Възраждане" са започнали преди две години, но през последния месец са зачестили. 

"Виждаме активиране на тази агресия, дори с постове и с призив за насилие, което се прояви на улиците и със нелегитимна забрана народни представили да правят изказвания от трибуната на НС", каза още той. 

По думите му историята на човечеството показва, че големите проблеми започват с малки акции от този тип. Затова Министерският съвет е решил да обърне внимание на това, защото е напълно неприемливо.

Денков апелира "Възраждане" да се върне към действията, които съответстват на законите на страната. 

Вътрешният министър Калин Стоянов призова гражданите да не провокират насилие и омраза.

"За МВР е от особена важност да няма физическа саморазправа и сблъсъци на протести. Да, протестът е допустима форма на изразяване, но не следва да водят до ескалация на напрежението", каза той.

Според него полицаите са подготвени и знаят кога и как да се намесят. "За всички случаи, при които има неправомерни действия или бездействия от служители няма да се поколебая да взема мерки срещу тях", посочи Стоянов. Думите му идват седмици, след като полицаи не спряха симпатизанти на "Възраждане" пред кино "Одеон" да крещят и обиждат отишли на кино хора, за да гледат френския филм "Близо". 

Министърът на правосъдието Атанас Славов обясни от своя страна, че депутатският имунитет не е нито привилегия, нито индулгенция. "Използването на имунитета за заобикаляне на отговорност е злоупотреба с право. Призивите за политическо мотивирано насилие, за агресия, използване на езика на омраза са съставомерни дейния, които са наказуеми", каза той. 

Славов призова разследващи органи да установят тези действия, да образуват проверки и да започнат разследвания, защото "не можем да допуснем насилието в политически аспект да стане норма".

Ден преди изявленията Денков е получил писмо от Световния еврейски конгрес с остра реакция срещу изказванията на Костадинов и представители на "Възраждане". Съдържанието му вижте ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

4

случайно прочетох

27.06 2023 в 13:12

Крайно време беше да се обърне внимание на проблема с арогантността на депутатите от Възраждане и в НС и в публични изяви.
Ако при всяка просташка проява ги отстраняват от заседанията за непристойно поведение, то може и да заработи парламента по същество.

1042

3

danvan

27.06 2023 в 13:12

Докато ГЕРБ използват възраждане за плаващи мнозинства, малко вероятно е контролираната от тях прокуратура да повдигне обвинение. Но така зависимостите стават съвсем очевидни. Недоумявам как може тези 25%, които уж ще гласуват за ГЕРБ да са толкова слепи.

12078

2

edin slep

27.06 2023 в 12:50

Прокуратурата не е разследващ орган, дознателите в МВР трябва да започнат разследване, когато има доказателства се внасят в прокуратурата.

Трябва да се намерят и читави прокурори, които да се задействат, а не някакви калинки дето не знаят как функционира НПК.

И накрая смели дъдии.

След година под външен натиск ще има консенсус и ще забраним таза партийка. Борисов да не се хили, той е наясно, че до тези кресливи идиоти неговата партия изглежда аха-аха нормална, но не е.

9347

1

Анализи

27.06 2023 в 12:43

Браво на Денков.

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков